یک‌شنبه 23 اردیبهشت 1403 - 10:17

کد خبر 460761

یک‌شنبه 09 اردیبهشت 1403 - 07:52:18


ارز واردات خودرو در جیب مونتاژکاران


خراسان/فهرست 100 واردکننده بزرگ در سال گذشته که گمرک منتشر کرده، حاکی از حضور پررنگ و بیش از 3 میلیارد دلاری مونتاژکاران خودرو است. این در حالی است که وضعیت بازار خودرو کماکان نابسامان و واردات خودرو نیز با توجه به آن چه محدودیت های ارزی گفته می شود، عملاً به میزان مورد انتظار انجام نشده است.

به گزارش تسنیم، اخیراً گمرک ایران فهرست 100 واردکنندۀ نخست به‌لحاظ ارزش دلاری در سال 1402 را منتشر کرد، نکتۀ قابل‌توجهی که در این فهرست و بین شرکت‌هایی که بیشترین میزان ارز را در سال گذشته دریافت کرده‌اند به چشم می‌خورد، نقش پررنگ شرکت‌های خودروساز مونتاژی است.
همان‌طور که در گزارش گمرک مشخص است، اکثر خودروسازان مونتاژی، در لیست بیشترین دریافت‌کنندگان ارز در سال 1402 قرار دارند، به‌عنوان مثال در سال 1402 صنایع خودروسازی مدیران حدود 1 میلیارد دلار، کرمان موتور حدود 750 میلیون دلار، کوروش موتور آریا حدود 635 میلیون دلار، آرین موتور پارس حدود 275 میلیون دلار، اتومبیل سازی فردا 111 میلیون دلار و بهمن موتور حدود 400 میلیون دلار ارز دریافت کرده‌اند.

بازار خودرو ملتهب، واردات خودرو بسیار کند!
سؤالی که این جا مطرح می‌شود این است؛ با توجه به سهم بخش خودرو در سبد ارزی کشور که سهم بسیار قابل‌توجهی است و همچنین تخصیص بیش از 3 میلیارد دلار ارز برای مونتاژکاران، چرا همچنان چالش خودرو در اقتصاد ایران حل نشده است؟
گفتنی است دیگر نکته‌ای که باید به آن اشاره کرد، عدم ایجاد اشتغال برای جمعیت قابل ‌توجهی توسط شرکت‌های مونتاژکار با توجه به تخصیص ارز 3-4 میلیارد دلاری به آن‌هاست.
همچنین دیگر نکته‌ای که برخی از کارشناسان مطرح می کنند این است؛ آیا این امکان وجود نداشت بخشی از ارزهای تخصیص داده‌شده به شرکت‌های مونتاژکار صرف واردات خودرو شود؟ چرا که با این میزان ارزی که به این شرکت‌ها تخصیص داده شده است، می‌توان تعداد قابل‌توجهی خودروی باکیفیت وارد کشور کرد که یقیناً می‌تواند از التهابات بازار خودرو بکاهد. در صورتی که قیمت هر خودرو وارداتی را به‌طور متوسط 20 هزار دلار در نظر بگیریم، با 3 میلیارد دلار می توان 150 هزار دستگاه خودروی خارجی وارد کرد.
به گفته وزیر صمت در 28 فروردین، تاکنون ۱۳۳ هزار خودروی وارداتی ثبت سفارش شده که از این تعداد تنها ۵۰ هزار خودرو در گمرکات کشور است. همچنین ۸۰۰۰ خودروی وارداتی به مردم تحویل شده است!
خبرگزاری مهر نیز به نقل از رئیس سازمان توسعه تجارت به آمار قابل توجه دیگری اشاره کرده و آورده است: در حال حاضر خودروهای زیادی در گمرکات و مناطق آزاد هست. بیش از ۱۲ تا ۱۳ هزار خودرو دپو در مناطق آزاد و کشور هست که این خودروها فقط منتظر توافق‌های داخلی در وزارت صمت و بانک مرکزی هستند تا ترخیص شوند.
این مقام مسئول واردات خودرو جانبازان را نیز منوط به تخصیص ارز توسط بانک مرکزی دانسته و گفته است: واردات خودروهای جانبازان فقط مربوط به سازمان توسعه تجارت نیست و کار سازمان در این زمینه انجام شده و منتظر هستیم بانک مرکزی مدل تخصیص ارز و بنیاد شهید هم گروه‌هایی را که قرار است ارز بگیرند مشخص کند. در کنار همه این ها باید به متوقف ماندن واردات خودروهای کارکرده نیز اشاره کرد.



سایر اخبار مرتبط