یک‌شنبه 01 مهر 1403 - 08:05

کد خبر 11942

دوشنبه 14 فروردین 1402 - 20:27:00


چوب حراج سودجویان به «کلوس» در چهارمحال و بختیاری


مهر/ کلوس، گیاهی منحصربه‌فرد در چهارمحال و بختیاری است که با وجود خواص فراوان، بسیار مورد توجه قرار دارد اما برداشت بی‌رویه و غیراصولی، این گیاه را در معرض انقراض و نابودی قرار داده است.

کلوس گیاهی از خانواده چتریان است که به‌صورت خودرو در کوهستان‌های چهارمحال و بختیاری می‌روید.

این گیاه دارای خواص دارویی بوده و از آنجایی که نوبرانه پایان زمستان و ابتدای بهار و منحصر به این استان می‌باشد، مورد برداشت بی‌رویه برخی از سودجویان قرار گرفته و در خطر انقراض است.

۶ هزار هکتار از مراتع چهارمحال و بختیاری رویشگاه کلوس هستند و هشت سال در قرق مطلق می‌باشند، اما با وجود برداشت‌های غیراصولی، غنچه‌چینی پیش از بذر دهی و ریشه‌کنی امروز فقط شاهد رویش پراکنده آن در ۳ هزار و ۵۰۰ هکتار از منطقه سرآقاسید و چین در شهرستان کوهرنگ هستیم و این یعنی زنگ خطر برای انقراض کلوس به‌صدا در آمده است.

برداشت بی‌رویه کلوس را گام به گام به نابودی نزدیک می‌کند

سرهنگ صادق محمدی، فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری اظهار کرد: کلوس در سالیان گذشته به دلیل برداشت‌های بی‌رویه و نامناسب در خطر انقراض قرار گرفته است.

وی با اشاره به اینکه در شهرستان لردگان بخش مونج، کوه قارون در گذشته یکی از رویشگاه‌های کلوس بود اما به دلیل برداشت‌های بی‌رویه دیگر شاهد رویش این گیاه در این محل نیستیم افزود: علی‌رغم اقدامات احیایی تاکنون بنا به دلایلی هنوز نتوانستیم برای احیای این گیاه به خوب عمل کنیم.

وی بیان داشت: برای ثبت کلوس در فهرست آثار ملی ایران، میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در سال ۹۴ اقدام کرده است و پس از بررسی در جلسه کمیته ملی این موضوع در سال ۹۵ به ثبت رسید.

حفاظت از کلوس، در گروِ مشارکت همگانی مردم و مسئولان

محمدی ادامه داد: امسال نیز همچون گذشته در راستای حفاظت از گونه کلوس و در راستای اجرای بند ۲۵ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز خرید، فروش، تولید، نگهداری و اقدام برای خروج و خارج کردن چوب، هیزم، ذغال و یا درختان جنگلی و ارتکاب برای سایر محصولات و فرآورده‌های گیاهی و جانوری به قصد تجاری که کلوس هم شامل آن است بدون اخذ پروانه از مراجع ذی‌ربط ممنوع است.

فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری گفت: امسال با توجه به رزمایش مشترکی که در سطح شهر شهرکرد اجرا شد تذکرات لازم داده و یک مورد متخلف شناسایی و به کلانتری ۱۱ معرفی شد، همچنین با هماهنگی‌های به‌عمل آمده با تعزیرات حکومتی در صورت مشاهده هرگونه تخلف در مورد این گونه ارزشمند برخورد صورت می‌گیرد.

وی خاطرنشان کرد: از دوست‌داران طبیعت و مردم در سراسر استان درخواست داریم در صورت مشاهده هرگونه تخلف اعم از خرید، فروش و نگهداری گونه کلوس موضوع را با کد امداد یگان (۱۵۰۴) و ۱۳۹ که به‌صورت رایگان است اطلاع دهند.

محمدی تاکید کرد: حفاظت از کلوس، می‌طلبد که آحاد جامعه، یعنی بهره‌برداران، دوست‌داران طبیعت، به‌صورت همگانی مشارکت لازم را جهت حفاظت و حراست از این گونه ارزشمند داشته باشند.

وی با اشاره به اینکه متأسفانه افرادی سودجو و طماع نسبت به گیاه کلوس، سال‌ها است که مسافت‌های طولانی در کوهستان‌ها را برای دست‌یابی به کلوس طی می‌کنند و با وجود سود بالا در عرضه و تقاضا این افراد از این کار دست بر نمی‌دارند اذعان داشت: بهره‌برداران در صورت اعاده مدیریت و قرارداد به‌عنوان نماینده اداره محسوب می‌شوند و می‌توانند برخورد قاطع‌تری با متجاوزان به منابع طبیعی و رویشگاه‌ها داشته باشند.

محمدی اضافه کرد: از آنجایی که خرید و فروش کلوس هم جرم محسوب می‌شود در بهار امسال برخورد قاطع با فروشندگان صورت گرفت، اما با توجه به اظهارات برخی از فروشندگان کلوس‌های موجود در بازار گلخانه‌ای هستند و از استان مجاور وارد می‌شوند.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط