پنج‌شنبه 24 آبان 1403 - 21:32

کد خبر 120504

یک‌شنبه 18 تیر 1402 - 21:37:35


سایه روشن یک انتخاب برای ایران


آرمان امروز/متن پیش رو در «آرمان امروز» منتشر شده و انتشارش در «آخرین خبر» به معنای تایید آن نیست

شنیده ها حاکی از این است که رییس جمهور آمریکا قصد دارد الیوت آبرامز، نماینده ویژه آمریکا در امور ونزوئلا و امور ایران در دولت دونالد ترامپ را که پیش ‌تر به دروغ‌ گویی به کنگره درباره ماجرای ایران-کنترا محکوم شده بود، به کمیسیون مشورتی دیپلماسی عمومی آمریکا معرفی کند.

نام آبرامز در فهرستی هشت نفره از گزینه ‌های جمهوری‌ خواه برای معرفی به هیات ‌ها و کمیته ‌های دو حزبی است که کاخ سفید آن را اخیرا، در بیانیه‌ ای اعلام کرد.

اریک آلترمن، تاریخ‌دان و روزنامه‌نگار که در دهه هشتاد درباره آبرامز مطالبی نوشته بود، این اقدام را روی آوردن به نئو محافظه‌ کاران و امتیاز دادن به آن‌ ها تلقی کرد.

آبرامز ۷۵ ساله، در مناصب بلندپایه ‌ای در سه دولت جمهوری‌ خواه آمریکا خدمت کرده بود و در دولت رونالد ریگان به عنوان دستیار وزیر امور خارجه شناخته‌ تر شد.

گاردین در این رابطه نوشته است که در دومین دوره ریاست جمهوری ریگان، در تحقیقی از سوی کنگره معلوم شد که مقامات ارشد دولت به طور پنهانی به فروش تسلیحات به دولت ایران که تحت تحریم تسلیحاتی بود، نقش داشتند و پول حاصل از آن را صرف حمایت از کنتراها که یک گروه شورشی جناح راستی در نیکاراگوئه بود، کردند، یعنی همان ماجرای ایران-کنترا. الیوت آبرامز، یکی از افراد اصلی دخیل در این پرونده بود.

در بخش دیگری از این گزارش با اشاره به سوابق آبرامز در امور مربوط به ایران مطرح شد که وقتی دولت آمریکا در تلاش بود نیکولاس مادورو، رییس جمهور ونزوئلا را از قدرت برکنار کند، به عنوان نماینده ویژه آمریکا در امور ونزوئلا منصوب شد.

ترامپ همچنین در سال ۲۰۲۰ آبرامز را به سمت نماینده ویژه آمریکا در امور ایران منصوب کرده بود.

کمیسیون مشورتی دیپلماسی عمومی آمریکا، گروهی است که شامل اعضای هر دو حزب جمهوری خواه و دمکرات های آمریکا بوده و اعضای آن توسط رئیس جمهور آمریکا تعیین می شوند.

این کمیسیون فعالیت های دولت آمریکا را که با هدف رساندن، آگهی دادن و تاثیرگذاری بر جوامع خارجی است را ارزیابی می کند.

کمیسیون مشورتی دیپلماسی عمومی آمریکا چندی پیش جلسه ای برای ارزیابی دیپلماسی عمومی آمریکا در کنگره داشت.

این کمیسیون مشورتی برنامه های رئیس جمهور، وزیر امور خارجه و اعضای کنگره را تنظیم کرده و به آن ها مشورت هایی را ارائه می کند تا وظایف دیپلماسی عمومی که به وزارت امور خارجه، شورای مدیران رسانه و دیگر سازمان های دولتی واگذار شده اجرا شود.

کمیسیون مذکور همچنین اثرگذاری سیاست ها و برنامه هایی دیپلماسی عمومی که توسط آژانس های دولتی صورت گرفته را ارزیابی می کند.

طبق مقررات، هفت عضو این کمیسیون توسط رئیس جمهور و توصیه و موافقت سنا تعیین می شوند. این اعضا از کسانی انتخاب می شوند که متخصص بوده و ۳ سال در این کمیسیون فعالیت خواهند کرد و امکان انتصاب مجدد آن ها نیز وجود دارد.

کمیسیون مشورتی آمریکا در امور دیپلماسی عمومی یافته های و توصیه های خود را به رئیس جمهور، کنگره و وزارت امور خارجه و عموم مردم آمریکا گزارش می دهد.


هریتیج در این باره می افزاید: در حالی که روند اولیه ارزیابی ظرفیت دیپلماسی عمومی آمریکا در سال ۲۰۰۵ و تحت ریاست جمهوری جرج بوش ایجاد شد، فشار برای جمع آوری اطلاعات از آنجایی که تاکید بر رسانه های جدید تلاش های دیپلماسی عمومی را تغییر داده است، ضروری تر شده است.

همانطور که نمایندگان اداره برنامه های اطلاعاتی بین المللی وزارت امور خارجه توضیح داده اند، وزارت امور خارجه ۸ میلیارد مخاطب (کل جمعیت جهان) دارد و این وظیفه اداره برنامه های اطلاعاتی بین المللی است که دسترسی تعامل و اعتبار خروجی های الکترونیکی خود را ارزیابی کند که این وظیفه ساده ای نیست.

گفتنی است چندی پیش کنگره آمریکا نیز کمیسیونی را با عنوان کمیسیون دیپلماسی عمومی و ارتباطات استراتژیک ایجاد کرده است.

آن چه که می توان در این رابطه نتیجه گرفت این است که دولت بایدن در پشت پرده در حال تغییراتی است که شاید در راستای اهداف خاصی در حوزه دیپلماسی صورت می گیرد.

پیش از این روی کار آمدن مک گورک که چهره ای تاثیرگذار در مبادله زندانیان بود نیز سبب شد تا گمانه زنی ها در این رابطه تقویت شود.

بر همین اساس جان کربی، سخنگوی شورای عالی امنیت ملی کاخ سفید در گفت و گو با روزنامه الشرق تاکید کرد که واشنگتن همواره از کانال ‌های گفت و گو با ایران حتی در دوره ‌ای که تلاش‌ ها برای احیای برجام متوقف شد، محافظت کرد.

او گفت: برای مثال ما به طور روتین در خصوص آزادی زندانیان آمریکایی موجود در تهران با ایرانی ‌ها گفت و گو می‌ کنیم.

جان کربی درباره اخبار منتشرشده مبنی بر تلاش ایران برای توقیف دو کشتی تجاری در آب‌های خلیج فارس نیز گفت که ایرانی‌ ها غیرمسئولانه رفتار
می‌ کنند اما این امر به معنای توقف تماس ‌ها با این کشور نیست.

سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید خاطرنشان کرد که وجود خطوط ارتباطی با ایران مساله بدی نیست بلکه بالعکس امر خوبی است. او گفت که گفت و گو با ایران لزوما بدین معنا نیست که این کشور از رفتار‌هایی که ما مخالف آن هستیم، عدول کند.

جان کربی تاکید کرد که آمریکا در خلیج فارس حضور نظامی دارد و به فعالیت خود ادامه می ‌دهد و با برخی اقدامات بی ‌ثبات ‌کننده در منطقه مقابله می ‌کند.

او درباره توافق هسته‌ای نیز گفت که توافق قریب‌ الوقوعی با ایران در این زمینه نداریم.

این مقام آمریکایی درباره توافق تبادل زندانیان نیز گفت که نمی‌ توانم به جزئیات بپردازم اما درخصوص بازگرداندن شهروندان آمریکایی بازداشت ‌شده در ایران و روسیه با دو کشور به تازگی گفت و گو کردیم.

این اظهارات در حالی مطرح می شود که مقامات جمهوری اسلامی در هفته های اخیر چندین دور مذاکره با دولت آمریکا ونمایندگان اتحادیه اروپا داشته و طرفین بارها تاکید کرده اند که خواستار رسیدن به توافق و پیگیری مسائل مختلف از طریق دیپلماسی هستند.

امری که در نشست آخر شورای امنیت برای بررسی قطعنامه ۲۲۳۱ نیز مطرح شد و علاوه بر مفید بودن برجام، از دیپلماسی به عنوان تنها راه حل از میان بردن اختلافات یاد کردند.



پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط