جمعه 25 آبان 1403 - 12:14

کد خبر 121013

دوشنبه 19 تیر 1402 - 17:00:00


امکان تشخیص زودهنگام آلزایمر با آنالیز مایعات چشمی


سیناپرس/ تحقیقات جدید پژوهشگران نشان می دهد: ترشحات چشم ها ممکن است کلید تشخیص زودهنگام بیماری آلزایمر و آسیب های مغزی را در خود داشته باشند. بر این اساس اعلام شد؛ آنالیز مایعات چشمی قادر است به پزشکان در تشخیص زودهنگام آلزایمر کمک کند.
 دانشمندان مرکز پزشکی بوستون ارتباط بین نشانگرهای زیستی در زجاجیه چشم و موارد تایید شده بیماری آلزایمر و انسفالوپاتی تروماتیک مزمن را کشف کرده ‌اند. این مطالعه نشان می دهد که این نشانگرهای زیستی می تواند به عنوان شاخص های اولیه بیماری های عصبی و زوال عقل عمل کنند.

باید توجه داشت طی دهه های گذشته موارد زوال عقل، از جمله آلزایمر، همچنان در حال افزایش بوده و میلیون ها نفر در گوشه و کنار جهان با این بیماری زندگی می کنند. در حال حاضر، تشخیص ‌ها بر اساس علائم و آزمایش‌ های شناختی انجام می ‌شود، اما تایید آن تنها از طریق معاینه مغزی فرد پس از مرگ امکان پذیر است. این موضوع در حالی است که شناسایی نشانگرهای زیستی مشکلات ناشی از زوال عقل قبل از بروز علائم برای مداخله اولیه بسیار مهم است.
گفتنی است مطالعات پیشین ارتباط بین بیماری های چشمی مانند گلوکوما یا آب سیاه و بیماری های عصبی را نشان داده اند. به طور کلی بیماران مبتلا به بیماری های چشمی در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به آلزایمر هستند که این موضوع بررسی بیومارکرهای چشمی را برای تشخیص زودهنگام ضروری می کند.

دکتر مانجو سوبرامانیان، چشم پزشک مرکز پزشکی بوستون در  این رابطه می گوید: طبق دانسته های ما، این اولین مطالعه ای است که نقش بیومارکرهای مایع زجاجیه را بررسی  کرده و آن را به مطالعه پاتولوژیک بافت مغزی تایید شده پس از مرگ مرتبط می کند. یافته‌ های ما شواهد بیشتری برای حمایت از نقش بالقوه نشانگرهای زیستی زجاجیه در تشخیص زودهنگام و پیش ‌بینی بیماری‌ هایی مانند آلزایمر را فراهم می‌ کند.
این مطالعه نشانگرهای زیستی، مانند زنجیره سبک نوروفیلامنت  NfL  را شناسایی کرد که با آلزایمر، انسفالوپاتی تروماتیک مزمن و زوال عقل تایید شده پاتولوژیک مرتبط بودند. این پروتئین‌ های تخریب‌ کننده عصبی در مایع زجاجیه منعکس ‌کننده تغییرات رخ داده در مغز هستند و از نقش بالقوه چشم در تشخیص بیماری حمایت می ‌کنند.

این یافته ها بر اساس تحقیقات قبلی به دست آمده است که ارتباط بین نشانگر های زیستی در مایع زجاجیه و عملکرد شناختی را هم در افراد عادی و هم در افراد دارای اختلال شناختی خفیف نشان می دهد. این مطالعه پایه و اساس تحقیقات آینده در مورد استفاده از نشانگرهای زیستی مایع چشم برای تشخیص و مدیریت بیماری ‌های این حوزه را ایجاد می‌کند.
انسفالوپاتی تروماتیک مزمن یک بیماری تخریب کننده عصبی محسوب می شود که احتمالا از صدمات مکرر و ضربات به جمجمه و سر ناشی می شود.به گزارش سیناپرس، این عارضه اغلب در ورزشکارانی مشاهده می شود که در ورزش ‌های پر برخورد مانند بوکس، فوتبال آمریکایی، هاکی و کشتی و … فعالیت می کنند.
علائم انسفالوپاتی تروماتیک مزمن ممکن است شامل تغییرات رفتاری، تغییرات خلقی و مشکلات تفکر باشد که معمولاً تا سال‌ها پس از آسیب شروع نمی ‌شوند. همانطور که بیماری پیشرفت می کند، می تواند منجر به مشکلات حافظه، عملکرد اجرایی ، اختلال در برنامه ریزی، عدم توانایی انجام چند کار و سایر مسائل شناختی شود. برخی از افراد مبتلا به انسفالوپاتی تروماتیک مزمن ممکن است علائمی از اختلال عملکرد حرکتی مانند پارکینسون یا مشکلات در گفتار و بلع را نشان دهند.
شرح کامل این مطالعه در آخرین شماره مجله تخصصی  IOS Press منتشر شده است.



پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط