شنبه 31 شهریور 1403 - 23:42

کد خبر 12595

سه‌شنبه 15 فروردین 1402 - 12:14:00


عطر گیاهان بهاری در بازارهای محلی کرمانشاه پیچید


ایسنا/ با فرا رسیدن فصل بهار، برداشت و فروش گیاهان خوراکی خود روی بهاری در کرمانشاه رونق می‌گیرد و عطر و بوی این گیاهان در بازارهای محلی شهرهای استان به ویژه شهرستانهای منطقه اورامانات می‌پیچد.

بهار فصل رویش گیاهان خود روی بهاری مثل پیچک، سورانه، زو، کنگر، شنگ و پاغازه است، گیاهانی که با آمدن بهار سروکله‌شان پیدا می‌شود، تا سفره مردمان این دیار را عطر و بوی بهاری ببخشند.
برداشت و فروش این گیاهان خوش عطر و بوی بهاری، بخشی از درآمد خانواده‌های روستایی در مناطق کردنشین را هم تشکیل می‌دهد، ضمن اینکه با آغاز فصل برداشت گیاهان بهاری خیلی از دستفروش‌ها و وانتی ها مشاغل خود را به فروش گیاهان بهاری تغییر داده و بازار گرمی را برای خود دست و پا می کنند.
وحید عزیزی رئیس اداره بهره‌برداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمانشاه، در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به آغاز برداشت گیاهان خود روی بهاری در استان، گفت: حدود 15 گونه خود روی بهاری در سبد غذایی مردم استان کرمانشاه جای دارند که همه ساله در فصل بهار و با آغاز برداشت این گونه های گیاهی بازارهای محلی عرضه آنها در شهرهای مختلف استان برپا می‌شود.
وی گفت: در همه شهرستان‌های استان گیاهان خودروی بهاری می‌روید اما در شهرستان‌های دالاهو و روانسر به دلیل بیشتر بودن تولید این گیاهان بازارهای محلی بیشتری برای عرضه گیاهان خودروی بهاری برپا می‌شود.


رئیس اداره بهره‌برداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمانشاه در ادامه با بیان اینکه برداشت‌های بی‌رویه گیاهان خودروی بهاری در سالهای اخیر این ذخایر ارزشمند ژنتیکی را در معرض نابودی قرار داده، گفت: هم اکنون گونه هایی مثل پیچک، سورانه و زو  جزو گونه‌های در معرض انقراض هستند که حفاظت از آنها در برنامه منابع طبیعی قرار دارد.
عزیزی اضافه کرد: گونه های دیگری مثل ازبوه و آویشن اگرچه جزو گونه‌های در معرض خطر نیستند، اما اگر برداشت آنها به شیوه کنونی ادامه پیدا کند، قطعا چند سال آینده به فهرست گونه‌های در حال انقراض اضافه خواهند شد.

وی سپس اشاره‌ای هم به احاله مدیریت مراتع به بهره برداران در قالب تعاونی‌های مرتع داری در راستای حفاظت از منابع طبیعی داشت وگفت: با این اقدام بهره بردارانی که مجوز برداشت گیاهان خود روی بهاری در سطح مراتع را دریافت می‌کنند، در عین حال که باید مراقب باشند گونه های گیاهی در اثر برداشت بی رویه از بین نروند، ملزم به احیاء  گونه‌های برداشت شده هم هستند و باید به همان میزانی که گیاهان بهاری از مراتع برداشت کرده‌اند، نسبت به کاشت همان گونه های گیاهی در مراتع اقدام کنند.
وی در ادامه از افرادی  که برای مصرف شخصی اقدام به برداشت گونه های خودروی بهاری در عرصه های منابع طبیعی استان می‌کنند، خواست تا هوای منابع طبیعی را داشته باشند.
وی تاکید کرد: از مردم تقاضا داریم تا هنگام برداشت گیاهان خود روی بهاری تنها اندام های هوایی گیاهی را برداشته و اجازه بدهند پیاز آنها در زمین باقی بماند، ضمن اینکه از برداشت گیاهان خودروی بهاری در زمان گل‌دهی آنها اکیدا خودداری کنند.
عزیزی ادامه داد: به عنوان مثال پیچک یکی از گیاهان خودروی بهاری است که در اردیبهشت ماه  وارد مرحله گل‌دهی شده، لذا برداشت محصول در این زمان می تواند ذخیره ژنی این گیاه را با چالش مواجه کرده و این گیاه ارزشمند را در معرض انقراض قرار دهد.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط