یک‌شنبه 27 آبان 1403 - 04:10

کد خبر 130746

سه‌شنبه 27 تیر 1402 - 16:25:00


جدال سیاسیون و تکنوکرات‌ها در پاکستان


صبح نو/متن پیش رو در «صبح نو» منتشر شده و انتشارش در «آخرین خبر» به معنای تایید آن نیست

راشد نقوی، کارشناس مسائل پاکستان در گفت‌وگو با «صبح نو» با اشاره به استعفای زودهنگام دولت شهباز شریف و برگزاری انتخابات احتمالی در پاکستان اظهار کرد: «پاکستان با چالش‌های مختلف اقتصادی، امنیتی و سیاسی مواجه است و احزاب مختلف و ارتش که تصمیم‌گیرنده اصلی امور سیاسی در این کشور هستند، با یکدیگر اختلاف دارند؛ اگرچه پشت پرده، کارهایی را با یکدیگر انجام می‌دهند؛ اما ورود صندوق بین‌المللی پول و اعطای وام سه میلیارد دلاری به دولت اسلام‌آباد، این‌گونه اختلافات را بیشتر از گذشته نمایان کرده است.»
وی با اشاره به اینکه پیشنهادهای صندوق بین‌المللی پول به دولت اسلام‌آباد، موجب بروز تحولات داخلی شده است، افزود: «صندوق بین‌المللی پول یا همان بانک جهانی، برای پرداخت وام به دولت اسلام‌آباد شرطی گذاشت و آن شرط، دیدار با عمران‌خان، نخست‌وزیر پیشین پاکستان بود که اگر دوباره وی به قدرت بازگشت، در جریان این‌گونه امور باشد و این وام را تأیید کند.»
 نقوی تأکید کرد: «این شرط و دیدار، موجب وارد شدن یک فشار خارجی به دولت شهباز شریف شده است. دولت شهباز شریف به تکاپو افتاده تا برای دورکردن عمران‌خان از میدان سیاست، دست به چه اقداماتی بزند.»
وی با اشاره به اینکه شهباز شریف به دنبال فرصت است تا رقبای سیاسی خود را از عرصه دور کند، تصریح کرد: «شهباز شریف اکنون به‌عنوان نخست‌وزیر این کشور می‌تواند تا اکتبر ۲۰۲۳ که قرار است انتخابات عمومی بعدی برگزار شود، در این پست بماند. اگر طبق قانون اساسی، شهباز شریف مدت مسئولیتش را کامل کند، باید بعد از آن؛ یعنی 60 روز دیگر انتخابات پارلمانی برگزار شود. اگر هم دولت شهباز شریف با استفاده از اجازه قانونی که دارد، بخواهد پارلمان را منحل کند، این فرصت به 90 روز تبدیل می‌شود. او می‌خواهد وضعیت را به سمتی سوق دهد که بتواند با انحلال پارلمان، فرصت بیشتری برای پیروزی بر دیگر رقبایش داشته باشد.»
این تحلیلگر پاکستانی ادامه داد: «شهباز شریف، به دنبال فرصت است تا بتواند رقیب خودش؛ یعنی عمران‌خان را پشت سر بگذارد و حاشیه‌های بیشتری برای عمران‌خان رقم زند تا او دیگر نتواند دوباره به عرصه قدرت بازگردد.» وی با اشاره به اینکه اکنون در پاکستان بین احزاب و ارتش درباره دولت موقت اختلاف است، تصریح کرد: «احزاب سیاسی پاکستان معتقدند که افراد سیاسی و سیاستمدار، دولتمرد باشند؛ اما ارتش می‌خواهد که دولتمردان، افراد تکنوکرات و متخصص اقتصادی باشند. این اختلاف، اکنون بین شهباز شریف و ارتش رقم خورده است و هر روز بر شدت آن افزوده می‌شود. ارتش می‌گوید ما دولت موقت تکنوکرات می‌خواهیم؛ اما سیاسیون این موضوع را بر نمی‌تابند.»
نقوی افزود: «جامعه سیاسی پاکستان به‌گونه‌ای است که اگر دولت دست تکنوکرات‌ها بیفتد، شاید از فرصت 90 روز بیشتر شود و شاهد برگزاری انتخابات هم نشوند؛ مانند دوره ضیاءالحق که یک فرد تکنوکرات بود و وقتی دولت را به دست گرفت، گفت که بعد از 90 روز، انتخابات پارلمانی را برگزار می‌کنم؛ اما آن 90 روز، به 11 سال انجامید. از‌این‌رو سیاسیون پاکستان تلاش دارند افراد سیاسی در دولت موقت حضور داشته باشند؛ چراکه این افراد از احزاب دستور می‌گیرند. الان سیاسیون می‌ترسند که دولت، دست ارتش بیفتد و به این خاطر است که شهباز شریف با سیاست‌های خاص می‌خواهد همچنان قدرت را در دست داشته باشد.»
وی با اشاره به اینکه اوضاع اقتصادی پاکستان خیلی بحرانی شده است، گفت: «اوضاع اقتصادی پاکستان آن‌قدر بحرانی است که توسط سیاستمداران حل نمی‌شود. افراد مختلف تکنوکرات از سوی ارتش مطرح هستند که قبلا وزیر خزانه‌داری یا کارمند بانک جهانی بودند. ارتش، این افراد را به سیاستمداران ترجیح می‌دهد تا مگر اینکه اقتصاد پاکستان را از وضعیت کنونی خارج کنند.»
این کارشناس پاکستانی در پاسخ به اینکه آیا احتمال بازگشت عمران‌خان به قدرت وجود دارد یا خیر، گفت: «احتمال بازگشت عمران‌خان به قدرت خیلی کم است، چون ارتشی‌ها تصمیم گرفته‌اند او را دوباره وارد سیاست نکنند؛ چراکه ضد سیاست‌های آنها موضع گرفته است.»
وی افزود: «همان‌گونه که می‌دانیم، در پاکستان بدون ارتش نمی‌شود حکمرانی کرد. رئیس کنونی ارتش پاکستان، ژنرال عاصم منیر است. این فرد در زمان عمران‌خان، رئیس آی‌اس‌آی پاکستان (سازمان اطلاعات نظامی پاکستان) بوده است. عمران‌خان، او را از سمتش برکنار کرده بود و این برکناری، موجب دشمنی دو طرف شد. اکنون که ژنرال عاصم منیر در جایگاه ریاست ارتش است، اجازه فعالیت سیاسی به عمران‌خان نمی‌دهد. به همین دلیل، احتمال بازگشت عمران‌خان به عرصه سیاست دور از ذهن تلقی می‌شود.» 
 
 



پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط