یکشنبه 27 آبان 1403 - 11:03
تاثیر یک تعویض بر بازی هستهای
هم میهن/متن پیش رو در «هم میهن» منتشر شده و انتشارش در «آخرین خبر» به معنای تایید آن نیست
رفتن رابرت مالی منجر به تغییر سیاستهای آمریکا در قبال ایران خواهد شد؟
دیپلماتی که زمانی به واسطه شناخت بسیار زیادش از ایران به آقای «آیتالله» مشهور بود، حالا در میانه مذاکرات مستقیم ایران و آمریکا بر سر نوعی توافق موقت و غیررسمی، تقریباً از کار برکنار شده است. مقامات ایالات متحده اعلام کردهاند که ایران ممکن است تنها چند هفته تا دستیابی به اورانیوم تسلیحاتی مورد نیاز برای ساخت بمب هستهای فاصله داشته باشد. اکنون، رابرت مالی، که وظیفه احیای توافق هستهای برای محدود کردن برنامه هستهای ایران را برعهده داشت، کنار گذاشته شده است.
رابرت مالی، دیپلمات برجستهای که مذاکرات هستهای با ایران را در دولت بایدن هدایت میکرد، ماه گذشته پس از تعلیق مجوز دسترسی امنیتی او در اوایل سال جاری و در جریان تحقیقات در مورد بیدقتی او در ارتباط با اطلاعات طبقهبندیشده، به مرخصی بدون حقوق رفته است. شبکه سیانان پیشتر گزارش داده بود که مالی مدتی در این شغل باقی ماند، زیرا تحقیقات در حال انجام بود، اما او اجازه دسترسی به اطلاعات طبقهبندیشده را نداشت.
در زمانی که مرخصی او در ماه ژوئن اعلام شد، مالی به شبکه سیانان گفت که به او گفته شده است مجوز امنیتی او «در دست بازبینی است» و انتظار دارد این تحقیقات «به نحو مطلوب و بهزودی» به پایان برسد. اما روز جمعه، آبرام پیلی، معاون رابرت مالی، مدیریت رسمی توئیتر، دفتر نمایندگی ویژه برای ایران را برعهده گرفت. پیلی در توئیتی نوشت: «تمام تیم در وزارت خارجه همچنان درگیر اجرای سیاست ما در قبال ایران هستند». وبسایت وزارت امور خارجه نیز نام مالی را بهعنوان نماینده ویژه در امور ایران حذف کرده است. جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی ایالات متحده نیز روز یکشنبه در مصاحبهای گفت که او «نمیتواند در مورد شرایط فعلی صحبت کند» و بگوید که آیا مالی به سمت خود بازگردانده میشود یا خیر. براساس ارزیابی اطلاعاتی ایالات متحده که هفته گذشته منتشر شد، ایران از زمان ترور یکی از دانشمندان کلیدی هستهای خود در ماه نوامبر سال 2020 به سرعت برنامه هستهای خود را گسترش داده است، اما فعالیتهایی را انجام نمیدهد که برای تولید یک دستگاه هستهای قابل آزمایش لازم باشد.
حاشیهها درباره مالی پرسشهایی را در مورد سرنوشت توافق هستهای طولانیمدت با ایران ایجاد کرده است، توافقی که در حال حاضر بیش از هر زمان دیگری ضروری به نظر میرسد. چراکه غنیسازی اورانیوم در ایران همچنان ادامه دارد و آمریکا و ایران خود را برای یک انتخابات کلیدی آماده میکنند.
ایران در سال آینده میلادی انتخابات پارلمانی برگزار میکند و انتخابات ریاستجمهوری آمریکا نیز در پائیز سال آینده برگزار میشود. به گفته تحلیلگران، پیشرفت در مذاکرات هستهای و همچنین سرنوشت آمریکاییهای بازداشتشده در ایران، احتمالاً باعث تقویت چهرههای سیاسی، هم در ایران و هم در آمریکا خواهد شد. رابرت مالی یکی از معماران توافق هستهای سال 2015 با ایران در دولت اوباما بود. در سال 2018، دونالد ترامپ، رئیسجمهوری وقت آمریکا از این توافق خارج شد. پس از انتخاب بایدن، رابرت مالی در سال 2021 بهعنوان فرستاده ویژه رئیسجمهوری در امور ایران به کارش بازگردانده شد و به یک چهره پیشرو در مذاکرات برای بازگشت به توافق هستهای تبدیل شد.
سال گذشته، در جریان مذاکرات با ایران، چندین اختلاف ظاهر شد و مذاکرات در شهریورماه سال گذشته به بنبست رسید. وقتی که اعتراضات در ایران بالا گرفت و دولت با این اعتراضات برخورد کرد و وقتی که اخبار مربوط به همکاری ادعایی پهپادی میان ایران و روسیه در خصوص جنگ اوکراین منتشر شد، شرایط به مراتب وخیمتر شد.
مالی حتی قبل از انتصابش بهعنوان نماینده ویژه ایران یک چهره قطبی در دیپلماسی آمریکا به شمار میآمد. در سال 2008، پس از اینکه مشخص شد که مالی با اعضای گروه مبارز فلسطینی حماس در حین کار در اندیشکده گروه بینالمللی بحران (ICG) که رئیس و مدیرعاملش بود، ملاقات کرده، جنجال در آمریکا آنقدر زیاد شد که مجبور شد از کمپین ریاستجمهوری باراک اوباما استعفا دهد.
منتقدان مالی، از جمله ایرانیان مخالف جمهوری اسلامی در خارج از کشور، محافظهکاران ایالات متحده و حامیان اسرائیل، مالی را به همدلی بیش از حد با جمهوری اسلامی ایران و سختگیری بیش از اندازه در خصوص اسرائیل که دشمن شماره یک ایران است، متهم میکنند. ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، دو هفته پیش در پاسخ به سوالی درباره حاشیههای مربوط به رابرت مالی، گفت: «ما درباره مسائل داخلی سایر کشورها از جمله آمریکا اظهارنظر نمیکنیم.»
اما دیپلماتهای سابق ایرانی نظیر جاوید قرباناوغلی، که یک دیپلمات بازنشسته است، در این خصوص واضحتر صحبت کردهاند. قرباناوغلی اخیراً گفته است که مالی «تمایلاتی به ایران دارد» و به گفته او «لابیهای نزدیک به اسرائیل» علیه او دست به اقدام زدهاند. گابریل نورونها، یکی از مقامات سابق وزارت امور خارجه در دولت ترامپ که اکنون یکی از همکاران مؤسسه یهودی امنیت ملی آمریکا است، میگوید که رویکردهای رابرت مالی سرش را به باد داده است. نورونها، که مشاور ویژه سابق گروه اقدام ایران در وزارت خارجه آمریکا بود به سیانان، میگوید:«رویکرد مالی این بود که اول از همه، در قالب تعلیق تحریمها و با هدف حسننیت، امتیازاتی را به ایران ارائه کند. او با این نگاه که فشار بیشتر بر ایران، اهرمهای دیپلماسی را قویتر میکند، مخالف بود. در همان زمان، ایران در حال بازسازی اقتصاد و برنامه هستهای خود بود. تهران به این باور رسید که اهرم فشار بر آمریکا را افزایش داده است. در نتیجه، رابرت مالی نتوانست احترام یا ترس ایرانیها را جلب کند و چشمانداز موفقیت در مذاکره را نابود کرد.»
اما کسانی که از نزدیک با مالی کار کردهاند، موافق این نظریه نیستند که این پیرمرد 60 ساله نسبت به ایران بسیار نرم برخورد میکرد. علی واعظ، مدیر پروژه ایران در گروه بینالمللی بحران به سیانان میگوید که اقدامات رابرت مالی در راستای استراتژی امنیت ملی دولت ایالات متحده است.
واعظ که بیش از یک دهه است مالی را از نزدیک میشناسد و در گروه بینالمللی بحران از نزدیک با هم همکار بوده و به او مستقیماً گزارش میداده، میگوید:«دولت بایدن با رابرت مالی و یا بدون رابرت مالی، معتقد است که تنها راهحل پایدار برای حل بحران هستهای با ایران، راهحل دیپلماتیک است.کسانی که این دولت را به «نرمبودن بیش از حد» در قبال ایران متهم میکنند، برای توضیح اینکه چرا آمریکا اکنون تحریمهای بیشتر و نه کمتری، علیه ایران نسبت به زمان روی کار آمدن پرزیدنت بایدن دارد، مشکل خواهند داشت.»
فؤاد ایزدی، دانشیار دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران میگوید که ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور ایران خواهان توافق بود و احتمالاً امیدوار بود که با رابرت مالی بهعنوان فرستاده ویژه رئیسجمهوری آمریکا به توافق برسد. او میگوید: «این واقعیت که رابرت مالی نظرات دیگری داشت، نشانهای بود که شاید وضعیتی مشابه (مانند دورهای قبلی مذاکرات که منجر به توافق شد) پس از رئیسجمهوری بایدن تکرار شود. اما اکنون بیش از دو سال از ریاستجمهوری بایدن گذشته است و همه میدانیم که گمان، چیزی بیش از یک آرزو و خیال نبوده است.»
حالا اوضاع چطور است
مذاکرات آمریکا با ایران بدون حضور رابرت مالی ادامه دارد. درحالیکه آبرام پیلی بهطور موقت بهعنوان فرستاده ویژه رئیسجمهوری آمریکا در امور ایران فعالیت میکند، برت مک گورک، یکی از مقامات شورای امنیت ملی ایالات متحده که در امور سیاست خاورمیانه، کهنهکار است، بهعنوان مسئول اصلی اعمال محدودیت بر برنامه هستهای ایران انتخاب شده است. زمانی که بایدن در سال 2021 به قدرت رسید، مک گورک را بهعنوان هماهنگکننده خاورمیانه و شمال آفریقا در شورای امنیت ملی منصوب کرد. دولت آمریکا مذاکرات خود را برای ورود مجدد به توافق هستهای ایران در اواخر همان سال آغاز کرد. سیانان گزارش داده است که مذاکرات غیرمستقیم بیسروصدا میان ایران و آمریکا از حدود زمستان سال گذشته از سر گرفته شده است و مک گورک در مرکز این مذاکرات بوده است. از آن زمان، مک گورک برای گفتوگوهای غیرمستقیم با مقامات ایرانی چندین سفر به عمان داشته است. آخرین مورد در ماه مه امسال بود و به نظر میرسد رابرت مالی از این مذاکرات کنار گذاشته شده است. مک گورک گفته که مشتاق است دوباره معاملهای شکل بگیرد، اما مشخص نیست که چگونه تاکتیکهای او ممکن است با رویکردهای رابرت مالی متفاوت باشد. مکگورک، از کمپین «فشار حداکثری» ترامپ در سال 2019 علیه ایران انتقاد کرده است. مکگورک گفته است که این تحریمها جمهوری اسلامی را بیشتر منزوی و اقتصادش را فلج کرد اما نتوانست جلوی پیشرفت برنامه هستهای این کشور را بگیرد. او معتقد است که تحریمهای اضافهشده، ایران را «تحریکآمیزتر» کرده است. مک گورک همچنین از دیگر سیاستهای ترامپ در خاورمیانه از جمله سیاستهای مرتبط با سوریه انتقاد کرد.
علی واعظ پیشبینی میکند که بهرغم خروج مالی، سیاستهای آمریکا در قبال ایران تغییری نخواهد نداشت. واعظ میگوید: «سیاست ایالات متحده براساس محاسبات امنیت ملی دولت و نه یک فرد در دستگاه امنیت ملی تنظیم میشود.»
نورونها اما میگوید که خروج رابرت مالی از تیم بایدن احتمالاً به این معنی است که «معامله بزرگ» با ایران حاصل نخواهد شد، «اما تلاشهای دولت آمریکا برای دستیابی به توافقی محدود همچنان ادامه خواهد داشت».
پربیننده ترین
-
عکس مسی درآمد؛ آخرین توپ طلا با آرایشگر ویژه!
-
10 جایزه 5 میلیون تومانی برای کاربران آخرین خبر (مهلت شرکت در مسابقه تا 9 آذر تمدید شد.)
-
10 جایزه 5 میلیون تومانی برای کاربران آخرین خبر (مهلت شرکت در مسابقه تا 9 آذر تمدید شد.)
-
آخرین وضعیت راهها در چهارمین روز از سال جدید؛ محور چالوس از شنبه دوباره بسته میشود
-
زنده؛ بیرانوند در یک قدمی استقلال
-
"دنا پلاس اتومات" بخریم یا "تارا اتومات؟"/ مقایسه اختصاصی "آخرینخودرو" از دو خودروی پرطرفدار
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (16)
-
5 نشانه ضعیف شدن ریه ها و بهترین روش تقویت آن چیست؟
-
لندکروزر یا ۲۰۶؟ / مقایسه جالب "آخرینخودرو" به بهانه سخنان جنجالی میرسلیم
-
سپ، برترین شرکت در خاورمیانه شد
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (28)
-
ویدیو تست و بررسی فیدلیتی پرایم جدید در آخرین خودرو
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (14)
-
لحظه به لحظه با جدال پرسپولیس مقابل النصر
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (22)
-
یحیی مچ ساپینتو را خواباند / برد ارزشمند پرسپولیس در صدمین شهرآورد
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (19)
-
چالش/بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (11)
آخرین اخبار
-
عجایب پنجگانه معماری ایران از نگاه هوش مصنوعی
-
شهردار منطقه یک یزد رئیس هیات تنیس استان شد
-
گل تاکتیکی لیگ یک باعث برد نشد
-
هشدار هواشناسی چهارمحال و بختیاری در خصوص فعالیت سامانه بارشی
-
شناسایی ۲۵۰ هزار بیمار مبتلا به دیابت در خراسان رضوی
-
دلیل اختلاف آمار صادرات مناطق آزاد و گمرک اعلام شد
-
ایزدخواست؛ بهجامانده از ساسانیان
-
پایش سرزده دمای ادارات دولتی در استان سمنان
-
کیومرث مرادی: ما نیاز به بازیگر خوشگل نداریم!
-
زلزله در فوتسال جهان؛ ضربه اوت در فوتسال با دست شد
-
اینفوگرافی/ استانهایی که این هفته برفی میشوند
-
آکورا ADX معرفی شد؛ کراس اووری کوچک اما لوکس و مجهز
-
ایجاد خط تکمیلی بزرگترین معدن سرب و روی کشور در یزد
-
اذعان ارتش رژیم صهیونیستی به هلاکت یکی از سربازان خود در شمال غزه
-
اجرای ۶۲۵۴ هکتار پروژه آبخیزداری در کبودراهنگ
سایر اخبار مرتبط
نظرات
ثبت نظر
مهمترین اخبار
دلیل اختلاف آمار صادرات مناطق آزاد و گمرک اعلام شد
یکشنبه 27 آبان 1403 - 10:58:37
دستور تعیین تعرفه جدید گاز ابلاغ شد
یکشنبه 27 آبان 1403 - 10:43:39
تجربه بازدید از بازار مدینه جمیرا و خریدهای لوکس
یکشنبه 27 آبان 1403 - 10:42:46
جزئیات حراج سکه؛ زمان تحویل ربع سکههای۱۴۰۳ اعلام شد
یکشنبه 27 آبان 1403 - 10:13:56
صعود شاخص بورس به ارتفاع ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار واحد
یکشنبه 27 آبان 1403 - 10:04:15