جمعه 07 دی 1403 - 22:28
درس هایی از غیر اخلاقی ترین آزمایش روان شناختی تاریخ
خراسان/ «مطالعه هیولا» که باعث مشکلات تکلم حاد 22 کودک یتیم شد، پیام مهمی به والدین درباره ضرورت احساس امنیت و افزایش اعتماد بهنفس کودکان دارد
یکی از وحشتناکترین و غیراخلاقیترین آزمایشهای انجام شده در تاریخ مربوط به پژوهشی است که روی 22 بچه یتیم انجام شده است. سالها پیش بر خلاف این روزها، آزمایشها و مطالعات روان شناختی دارای مجوزهای مشخصی نبود و بسیاری از آزمایشها بدون نظارتهای اخلاقی انجام میشدند. یکی از این آزمایشها در دهه 1930 و توسط دانشگاه آیووا در ایالاتمتحده انجام شد. ماجرای این آزمایش چیست و چه درسهایی میتوان از نتایج آن گرفت؟
آن چه باید درباره مطالعه هیولا بدانید
در سال 1939، «وندل جانسون» استاد دانشگاه آیووا آزمایشی را با حضور 22 کودک یتیم اهل داونپورت آیووا انجام داد. سرپرست آزمایش این کودکان را به دو گروه تقسیم کرد و همه این بچهها از نظر مهارتهای تکلم یکسان بودند. وقتی بچههای گروه اول حرف میزدند، تشویق میشدند که چقدر شیوا و روان صحبت میکنید اما وقتی بچههای گروه دوم حرف میزدند، اگر کوچکترین تپقی میزدند یا مکث میکردند، بهشدت سرزنش و تحقیر میشدند. بعد از مدتی، همه بچههای گروه دوم که از نظر تکلم و گفتار در ابتدا کاملا شبیه به گروه اول بودند، متاسفانه دچار مشکلات تکلم حاد شدند و تا بزرگ سالی هم قادر به روان صحبتکردن نبودند. این آزمایش «مطالعه هیولا» نامیده شد زیرا برخی از هم ردههای «جانسون» از این که او برای تأیید یک فرضیه یتیم ها را آزمایش میکند وحشتزده شدند و او را هیولا نامیدند.
اهمیت احساس امنیت کودک در ارتباط با والدین
درباره نتایج این آزمایش باید توجه کنیم که احساس امنیت و آسودگی خاطر در واقع اطمینانی است که من میتوانم به خود و تواناییهایم داشته باشم. این مسئله ارتباط زیادی با حس اعتمادبهنفس دارد. وقتی والدین به کودکان خود اعتماد میکنند، بچهها هم میتوانند به خودشان اعتماد کنند. هرچه والدین به ندرت و کمتر در روند رشد کودکان مداخله کنند، کودکان با اطمینان بیشتر میتوانند رشد کنند و روی پای خودشان بایستند و تواناییهایشان را کشف کنند.
شکلگیری اعتماد به نفس در 3 تا 5 سالگی
یکی از مهم ترین جنبههای شخصیت هر یک از ما داشتن اعتمادبهنفس بالاست. بسیاری از ما شاهد کودکانی بودهایم که به آسانی در میان جمع شروع به صحبت میکنند و حتی گاه به سخنرانی میپردازند یا به راحتی خواستههای خود را مطرح میکنند. داشتن چنین فرزندانی آرزوی بسیاری از ماست، در حالی که مهمترین عامل در وجود خود والدین نهفته است چراکه پایههای اعتمادبهنفس در دوران کودکی یعنی حدود ۳ تا ۵ سالگی و چه بسا سنین پایینتر در کودکان شکل میگیرد که میزان آن به نوع و چگونگی رابطه والد و کودک بستگی دارد. در واقع زمانی که کودک برای ابراز تواناییهای خود اولین بار اقدام میکند، اولین گامها برای شکلگیری اعتمادبهنفس را برداشته است. والدینی که کودک خود را هنگام به دست گرفتن قاشق غذا بهجای جمله «مراقب باش نریزی» از جمله «آفرین که خودت غذا میخوری» همراهی میکنند، پایههای ابتدایی اعتمادبهنفس را در کودک پیریزی میکنند.
دشمنان اعتمادبهنفس کودکان
عواملی که به اعتمادبهنفس پایین در کودک منجر میشود عبارتند از:
1-علل خانوادگی: شامل توهین، تحقیر، تنبیه، مقایسه کردن، ندادن مسئولیت، محبتهای نابجا، فشار برای برتر بودن و حمایت نکردن یاحمایت بیموقع و نابجا.
2-علل فردی: شکستهای پیدرپی کودک را به این نتیجه میرساند که توانایی انجام هیچ کاری را ندارد. اتفاقات تلخ مثل طلاق والدین، نقصهای جسمانی یا بیماریهای مزمن هم میتواند از جمله این دلایل باشد.
۳ -علل آموزشی: موفق نبودن در دروس، آموزش همراه با فشار، توهین، تحقیر و سرزنش. تلاشهای بسیار کم و کسب نتایج ضعیف در درسها میتواند از جمله این علل باشد.
این سوالات را از خودتان بکنید
به عنوان یک پدر یا مادر برای این که بدانیم مسیر را درست پیش میرویم، باید روزانه به چند سوال پاسخ دهیم: امروز چند بار با جملاتی مانند(حق این کار را نداری- ادامه نده- تو باید این کار را بکنی - تو نمیتوانی این کار را بکنی) مانع فعالیت فرزندم شدهام یا کار او را قطع کردهام؟ چند بار بازی فرزندم را با آرامش تماشا کردهام و به بازیهایش واکنش نشان دادهام؟ چند بار به توضیحات فرزندم با دقت گوش فرا دادهام؟ چند بار او را تشویق و چند بار سرزنش و ملامت کردهام؟ والدین خوب برای تقویت اعتمادبهنفس کودک به او گوش میدهند، مسئولیتهایی در خور توان کودک به او میدهند، تلاشهای کودک را تشویق میکنند و به او کمک می کنند تا نقاط قوت و ضعف خود را بشناسد و با واقعبینی به این ویژگیها، اهداف خود را برگزیند.
نویسنده : سمانه تعلیمدهنده| کارشناسارشد مشاوره توانبخشی
پربیننده ترین
-
عکس مسی درآمد؛ آخرین توپ طلا با آرایشگر ویژه!
-
10 جایزه 5 میلیون تومانی برای کاربران آخرین خبر (مهلت شرکت در مسابقه تا 9 آذر تمدید شد.)
-
10 جایزه 5 میلیون تومانی برای کاربران آخرین خبر (مهلت شرکت در مسابقه تا 9 آذر تمدید شد.)
-
آخرین وضعیت راهها در چهارمین روز از سال جدید؛ محور چالوس از شنبه دوباره بسته میشود
-
زنده؛ بیرانوند در یک قدمی استقلال
-
"دنا پلاس اتومات" بخریم یا "تارا اتومات؟"/ مقایسه اختصاصی "آخرینخودرو" از دو خودروی پرطرفدار
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (16)
-
5 نشانه ضعیف شدن ریه ها و بهترین روش تقویت آن چیست؟
-
لندکروزر یا ۲۰۶؟ / مقایسه جالب "آخرینخودرو" به بهانه سخنان جنجالی میرسلیم
-
سپ، برترین شرکت در خاورمیانه شد
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (28)
-
ویدیو تست و بررسی فیدلیتی پرایم جدید در آخرین خودرو
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (14)
-
لحظه به لحظه با جدال پرسپولیس مقابل النصر
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (22)
-
یحیی مچ ساپینتو را خواباند / برد ارزشمند پرسپولیس در صدمین شهرآورد
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (19)
-
چالش/بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (11)
آخرین اخبار
-
زمان تمدید قرارداد اورونوف مشخص شد
-
دیدار تیمهای ملوان بندر انزلی و آلومینیوم اراک
-
وزیر اقتصاد چه بر سر بازار ارز آورد؟
-
اپرای عروسکی مولوی
-
درویش: دیگر با گاریدو همفکر نبودیم!
-
هنرهای شگفت انگیز خلق شده با زباله!
-
جلسه مدیریت بهینه ناترازیها با حضور رئیس جمهور
-
تاریخ رونمایی ردمی 14C 5G مشخص شد
-
کالاهای ممنوعالورود در بازار
-
حضور سردار قاآنی در مراسم سالروز شهادت سیدرضی موسوی
-
به کارگیری حداقل ۵۰۰ کارمند برای هر هواپیما
-
اکران فیلم «شناور» در فیلیمو
-
بحران مسکن؛ ۲۰۰ واحد آپارتمان برای یک نفر!
-
صحبت های جالب سروش صحت در مورد مادر
-
مسابقات کار پارک دریفت
سایر اخبار مرتبط
نظرات
ثبت نظر
مهمترین اخبار
وزیر اقتصاد چه بر سر بازار ارز آورد؟
جمعه 07 دی 1403 - 22:20:00
کالاهای ممنوعالورود در بازار
جمعه 07 دی 1403 - 22:16:00
به کارگیری حداقل ۵۰۰ کارمند برای هر هواپیما
جمعه 07 دی 1403 - 22:10:00
بحران مسکن؛ ۲۰۰ واحد آپارتمان برای یک نفر!
جمعه 07 دی 1403 - 22:03:08
«حذف قیمت گذاری دستوری» به ضرر یا سود اقتصاد؟
جمعه 07 دی 1403 - 21:51:00