جمعه 18 آبان 1403 - 09:52
پیرامون حسرت: در ستایش زندگی نازیسته
کتاب نیوز/ تراژدی روایت انسانهایی است که به خواستههایشان نرسیدهاند، اما داستان همهی آنهایی که به خواستههایشان نرسیدهاند، تراژیک به نظر نمیآید... امکان دست نیافتن به خواستههامان را همیشه چونان سایهای، پشت سر خویش داریم... محرومیت ما را به تصور و خیال وا میدارد و ما بیشتر از آن که در مورد تجربیاتی که داشتهایم بدانیم از تجربیات نداشتهی خود میدانیم... دانای کل بودن، دشمن و تباهکنندهی رضایتمندی است
«تراژدی روایت انسانهایی است که به خواستههایشان نرسیدهاند، اما داستان همهی آنهایی که به خواستههایشان نرسیدهاند، تراژیک به نظر نمیآید». آنچه خواندید، آغازین جملاتِ نخستین فصل از کتاب «حسرت: در ستایش زندگی نازیسته» [Missing out : in praise of the unlived life] نوشتهی آدام فیلیپس [Adam Phillips] یکی از روانکاوان و منتقدان ادبی برجستهی انگلیس است.
او در این کتاب از منظری خاص به حسرتهای انسان در زندگی پرداخته است. سخن از حسرت که به میان میآید همهی ما به نازیستههایی میاندیشیم که ریشه در رویاهامان دارد. همهی آن کسانی که میتوانستیم باشیم، اما نیستیم. به عقیدهی فیلیپس «غیاب آنچه نیاز داریم ما را وا میدارد تا به فکر فرو رویم، و عبوس و اندوهناک شویم».
وی یادمان میاندازد که یکی از درک و دریافتهامان که در دوران کودکی به آن میرسیم این است که نیازهایمان همانند آرزوهایمان، همواره بصورت بالقوه، تحقق نیافته هستند، چرا که امکان دست نیافتن به خواستههامان را همیشه چونان سایهای، پشت سر خویش داریم. فیلیپس در این کتاب به تحلیل و بررسی نظرات بعضی روانشناسان مشهور و همچنین برخی آثار شکسیپر پرداخته و مخاطبان را با خویش همراه میسازد.
بیایید دمی چشمهامان را ببندیم، ما همواره میان زندگی واقعی خویش و آن زندگی یا زندگیهایی که مایل بودهایم، داشته باشیم، قرار داریم. ما در واقع میآموزیم که آرام و قرار بگیریم در فضای بین همهی واقعیتهای زندگی و آن خواستهها و رویاهایی که داشتهایم. آدام فیلیپس به یادمان میآورد که بیاندیشیم زندگی ما در کدامین مکان از جهان هستی قرار دارد.
پیرامون سرخوردگی
فیلیپس نام فصل نخست کتابش را «پیرامون سرخوردگی» نهاده است. او در این فصل به شرح سرخوردگی میپردازد و بعد میگوید: «سرخوردگی افزون بر هر چه که هست، صحنه و عرضه اغواگری و وسوسهگری هم هست؛ چیزی است که وسوسه میشویم، از دستش خلاص شویم، چیزی است که در طلب راهحلهای کاذب برایش هستیم، چیزی است که ما را به دام خودفریبی اساسیتری میاندازد».
او با بیان انواع سرخوردگی متذکر میشود: «سرخوردگیها تجربیاتی متفاوت با پیامدهای متفاوتاند. آنها با خود امکانهای متفاوتی به همراه میآورند، الهامبخش آیندههای متفاوتی میشوند، شیوههای دفاعی متفاوتی میطلبند و تشویشهای متفاوتی را موجب میشوند. به همان اندازه که میتوان آنها را در مورد افراد بکار برد، در مورد گروهها و جوامع نیز به کار میروند. البته تمامی سرخوردگیها مناقشهبرانگیزند».
ما مطالب را میگیریم یا نه؟
«پیرامون نگرفتن مطلب» عنوانی است که فیلیپس بر دومین فصل از کتابش گذاشته است. ممکن است ما از افرادی باشیم که به سرعت به درک و دریافت مطالب برسیم و یا نباشیم. لابد شما هم به افرادی برخوردهاید که پس از شنیدن یک لطیفه، نکتهی خندهآور آن را نگرفتهاند و همراه با دیگران نخندیدهاند؛ و یا احتمالا شما هم در پارهای موارد کلافگی ناشی از درنیافتن موضوعی را تجربه کردهاید. فیلیپس بر این باور است: «در اغلب موارد، نگرفتن قضیه، هر چه که باشد، به معنای بیرون ماندن است، بیرون ماندن از جمعی که قضیه را میگیرند، و محروم بودن از لذتی که گرفتن قضیه به همراه دارد». وی در ادامه با استفاده از نظریات روانشناسی ما را به این اندیشه وا میدارد که شناخت از خود و نیازهامان چه آثاری به دنبال دارد و آیا نگرفتن قضیهای، میتواند موجب در امان ماندن ما از چیزی شود یا خیر؟
فیلیپس میگوید: «شناخت دیگران، در اصطلاح روانکاوی، میتواند یک سازوکار دفاعی محسوب شود، دفاع در برابر تصدیق واقعا وجود داشتنِ دیگران، و آن چیزی که وجود دیگران را از برای آن میخواهیم». او همچنین یاد آور میشود: «روانکاوی، به منزله یک روش درمانی، فرصتی است برای بازیافتن آزادی و اختیاری که با برخورداری از آن میتوان تصمیم گرفت که نشناخت و شناخته نشد، و بدین ترتیب پی برد که انسانها به جای شناختن، چه رویکرد دیگری میتوانند نسبت به یکدیگر داشته باشند».
در این میان واقعیت این است که درک و دریافت مطلب امری نیست که همیشه خواهانش باشیم. همهی ما در بعضی مواقع و حاکم بودن شرایط خاص، تشخیص دادهایم که درک و دریافت موضوعی میتواند برایمان چالش برانگیز باشد، حال پرسش اینجاست که در چنین مواقعی چه واکنشی باید داشته باشیم؟
فیلیپس فصل بعدی کتابش را به پاسخ این پرسش اختصاص داده، آن هم با عنوان« پیرامون قسر در رفتن».
ستایش یا نکوهش؟
نقد، طنز و ادبیات از مواردی هستند که جلوههایی از قسر در رفتن را در خویش دارند. این نکتهایست که فیلیپس به آن میپردازد، اما وی سوال مهم دیگری را هم مطرح میکند: «وقتی کسانی را ستایش میکنیم که قسر در رفتهاند، داریم چه چیزی را ستایش میکنیم؟ و وقتی محکومشان میکنیم داریم چه چیزی را محکوم میکنیم؟»
«گشودن قفل صندوقچهی پوشیدهترین راز اخلاقیات و فرهنگ صرفا در دانستن این نکته است که از چه اجتناب کنی». این جمله که فیلیپس بر تارک فصل دیگری از کتابش باعنوان «پیرامون خلاص کردن خود» آورده، گفتهی فیلیپ ریف نویسنده و جامعهشناس آمریکایی است.
در این فصل ذهنمان درگیر این موضوع میشود که محرومیت ما را به تصور و خیال وا میدارد و ما بیشتر از آن که در مورد تجربیاتی که داشتهایم بدانیم از تجربیات نداشتهی خود میدانیم و همین امر سبب میشود که خلاص کردنمان، ممکن شود. فیلیپس در آخرین سطور این فصل متذکر شده است: «ما تنها وقتی میتوانیم خود را خلاص کنیم که فرض کنیم نسبت به آنچه داریم خود را از آن خلاص میکنیم، دانای کل هستیم؛ و این، هر چیز دیگری هم که باشد، نوعی دانای کل بودن در باب رضایتمندیهایی است که در پیشان هستیم. و این هنرهای کلامی ـ هنرهای مکتوب، منقول و آهنگین ـ هستند که هنرهای دانای کل بودند. تنها در ساحت واژههاست که میتوان دانای کل بود. و دانای کل بودن، چندان که خواهیم دید، دشمن و تباهکنندهی رضایتمندی است».
تردیدی وجود ندارد که رضایتمندی، احساسی خواستنی برای ماست اما باید توجه داشت که رضایتمندی در دنیای خیال و واقعیت متفاوت است. «پیرامون رضایتمندی» عنوانی است که فیلیپس برای آخرین فصل کتابش برگزیده است. وی یادآور شده: «هیچ رضایتمندیای بدون سرخوردگی اولیه وجود ندارد، و به همین شکل، هیچ رضایتی نیست که پیش از آن، خیال آرزومندانه رضایتمندی شکل نگرفته باشد و تا حدی سدی بر سر راه آن ایجاد نکرده باشد (رضایتمندی در آغاز خود، حقیقتاً رضایتبخش، اما کاملا غیر واقعی است).
پایان بخش کتابی که از آن سخن گفتیم، ضمیمهای است با عنوان «پیرامون بازی کردن نقش دیوانگان» که در واقع سخنرانی فیلیپس در آکادمی موسیقی بروکلین به منظور ارائهی فصل جدیدی از سه نمایشنامه با موضوع دیوانگی است. یکی از نکات جالبی که او در این بخش از کتاب با مخاطبانش درمیان میگذارد، این است: «میتوان گفت که دیوانگی بخشی از مزاج و خلق و خوی ماست، هیچ کس از دیوانگی مستثنی نیست، و هر شخصی در دیوانگان نشانی از خود مییابد، البته اگر تحمل آن را داشته باشد».
«حسرت: در ستایش زندگی نازیسته» کتابی خواندنیست که ما را به تماشای زندگی، حسرتها، رویاها و تعامل ما با خویشتن و جهان اطراف از دریچهای دیگر فرا میخواند و البته کمی تلاش بیشتر در راستای پاکیزگی و روان شدن نثر کتاب میتوانست آن را بهتر از آنچه که هست، کند. چاپ نخست این اثر با ترجمهی میثم سامانپور سال ۱۴۰۰از سوی نشر بیدگل روانه بازار کتاب ایران شد و سال ۱۴۰۱ به چاپ سوم رسید.
پربیننده ترین
-
عکس مسی درآمد؛ آخرین توپ طلا با آرایشگر ویژه!
-
10 جایزه 5 میلیون تومانی برای کاربران آخرین خبر (مهلت شرکت در مسابقه تا 9 آذر تمدید شد.)
-
10 جایزه 5 میلیون تومانی برای کاربران آخرین خبر (مهلت شرکت در مسابقه تا 9 آذر تمدید شد.)
-
آخرین وضعیت راهها در چهارمین روز از سال جدید؛ محور چالوس از شنبه دوباره بسته میشود
-
زنده؛ بیرانوند در یک قدمی استقلال
-
"دنا پلاس اتومات" بخریم یا "تارا اتومات؟"/ مقایسه اختصاصی "آخرینخودرو" از دو خودروی پرطرفدار
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (16)
-
5 نشانه ضعیف شدن ریه ها و بهترین روش تقویت آن چیست؟
-
لندکروزر یا ۲۰۶؟ / مقایسه جالب "آخرینخودرو" به بهانه سخنان جنجالی میرسلیم
-
سپ، برترین شرکت در خاورمیانه شد
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (28)
-
ویدیو تست و بررسی فیدلیتی پرایم جدید در آخرین خودرو
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (14)
-
لحظه به لحظه با جدال پرسپولیس مقابل النصر
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (22)
-
یحیی مچ ساپینتو را خواباند / برد ارزشمند پرسپولیس در صدمین شهرآورد
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (19)
-
چالش/بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (11)
آخرین اخبار
-
آماد دیالو: ما فقط منتظر آموریم هستیم
-
بازدید رئیس سازمان محیط زیست از نیروگاه زبالهسوز نوشهر
-
آپدیت بهینهسازی Baldur’s Gate 3 برای PS5 Pro منتشر شد
-
حقشناس: پزشکیان خودخواسته از بخشی از اختیاراتش صرفنظر کرده است
-
دستور ویژه برای دستگیری زورگیران رباطکریم
-
عزم جدی برای جلوگیری از تماس های تبلیغاتی مزاحم
-
بحرانزاترین پرونده های قضایی کدامند؟
-
صدور حکم اولین شهردار مدرسه تبریز
-
تمرینات تیم تراکتور تعطیل شد
-
تمرین اپرای عروسکی مولوی
-
کیفیت هوای تهران در وضعیت سالم
-
پیشبینی هواشناسی از باد و باران در برخی نقاط کشور
-
روسیه: ۱۷ پهپاد اوکراینی بر فراز مناطق مختلف روسیه ساقط شدند
-
وزیر اقتصاد وارد زاهدان شد
-
آغاز رزمایش «الی بیتالمقدس» در لرستان
سایر اخبار مرتبط
نظرات
ثبت نظر
مهمترین اخبار
عزم جدی برای جلوگیری از تماس های تبلیغاتی مزاحم
جمعه 18 آبان 1403 - 09:48:24
راندمان نیروگاههای ایران بالاتر از فرانسه، چین و آلمان
جمعه 18 آبان 1403 - 09:32:53
قیمت واقعی گوشت قرمز دقیقا چقدر است؟
پنجشنبه 17 آبان 1403 - 23:32:44
مصرف گاز ایران ۳.۵ برابر میانگین جهانی
پنجشنبه 17 آبان 1403 - 22:03:44
مصوبه آزاد سازی واردات آیفون به گمرکات کشور ابلاغ شد
پنجشنبه 17 آبان 1403 - 21:35:39