یک‌شنبه 01 مهر 1403 - 19:02

کد خبر 170164

یک‌شنبه 29 مرداد 1402 - 10:30:00


پیشینه ضرب‌المثل‌ها در کتاب «داستان‌هایی از ضرب‌المثل‌های فارسی»


ایسنا/ نویسنده کتاب «داستان‌هایی از ضرب‌المثل‌های فارسی» گفت: در کتاب «داستان‌هایی از ضرب‌المثل‌های فارسی» داستان‌ شکل‌گیری ضرب‌المثل‌ها آمده و در واقع پیشینه شکل‌گیری یک ضرب‌المثل در این کتاب توضیح داده شده است.

فریبا خواجه‌وند درخصوص کتاب «داستان‌هایی از ضرب المثل‌های فارسی» اظهار کرد: در این کتاب نزدیک به ۹۵ ضرب‌المثل گردآوری شده است. جلد اول کتاب اسفند سال ۱۴۰۱ و جلد دوم آن خرداد امسال به چاپ رسید. در این کتاب سعی کردم ضرب‌المثل‌هایی که بیشتر زبانزد هست و مردم مورد استفاده قرار می‌دهند را جمع‌آوری کنم.

وی ادامه داد: این ضرب‌المثل‌ها در بین کل ایرانی‌ها رواج دارد اما شیوه بیان بعضی ضرب‌المثل‌ها در قزوین به یک شکل است و اصفهانی‌ها به گونه دیگری آن را بیان می‌کنند. مثلاً قزوینی‌ها می‌گویند «سنگ مفت گنجشک مفت» در حالی که اصفهانی‌ها می‌گویند «سنگ مفت کلاغ مفت»

این نویسنده درباره محتوای این کتاب بیان کرد: در این کتاب، داستان‌ شکل‌گیری ضرب‌المثل‌ها آمده، این که چه اتفاقی در یک برهه زمانی رخ داده که این ضرب‌المثل به وجود آمده و در واقع پیشینه شکل‌گیری یک ضرب‌المثل در این کتاب توضیح داده شده است.

وی که دانش‌آموخته دکتری زبان و ادبیات فارسی است، افزود: البته ما ضرب‌المثل‌های زیادی داریم که اگر بخواهیم داستان‌ شکل‌گیری آن‌ها را پیدا کنیم، کار دشواری است و نیاز به مطالعه عمیق و گسترده دارد. خود من هم برای نگارش این کتاب‌، منابع بسیاری را مطالعه کردم و تمام مراحل را به صورت مستند ثبت کرده‌ام.

این نویسنده اظهار کرد: اولین کتابم «کلک خیال انگیز» است که یک کتاب فارسی عمومی محسوب می‌شود و آن را در دانشگاه تدریس می‌کنم و در آن مجموعه‌ای از اشعار و نثرها و دستورهای زبان فارسی و قواعد نگارش گردآوری شده است.

وی با بیان اینکه تا امروز ۱۷ جلد کتاب نوشتم که ۲ جلد آن در دست چاپ است، یادآور شد: گزارش نویسی، تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی، تعمق در ریشه‌های واژگان فارسی، گویش قزوینی، کنایات، اصطلاحات و ضرب‌المثل‌های قزوینی، عارف و مشروطیت، روانشناسی و ادبیات، ادبیات و نقاشی، ادبیات و معماری، مرگ از دیدگاه مولانا، عطار و سنایی از جمله کتاب‌هایی است که منتشر کرده‌ام.

این مدرس دانشگاه در پایان گفت: اولین کار پژوهشی در رابطه با گویش قزوینی را بنده به فرهنگستان زبان و ادب فارسی ارائه دادم که در گنجینه گویش‌های ملی ثبت شد و از دل آن یک مقاله علمی پژوهشی درآمد که در مجله علمی پژوهشی فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی به چاپ رسید.



پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط