شنبه 22 دی 1403 - 00:45

کد خبر 17952

یک‌شنبه 20 فروردین 1402 - 11:11:00


نخستین نشاء مکانیزه برنج در مازندران انجام شد


ایرنا/ نخستین نشاء مکانیره برنج مازندران از نوع گونه طارم محلی امروز یکشنبه، برخلاف حدود یک دهه گذشته یعنی پس از ۹سال، تقریبا در حوزه شرق استان در شهرستان ساری انجام شد.

آیین کشت مکانیزه شالی به صورت محدود با حضور سید محمود حسینی پور استاندار مازندران، معاون امور زراعت وزیر جهاد کشاورزی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان، چند تن از خبرنگاران و شالیکاران در زمین حدود ۲ هکتاری روستای "خاریک" بخش مرکزی شهرستان ساری برگزار شد.
نکته قابل توجه در شروع رسمی نشا کاری برنج در سال زراعی جاری مازندران این است که پس از ۱۱ سال بار دیگر شاهد انجام زودهنگام برنجکاری در منطقه شرق استان هستیم، و این نشان دهنده این است که بحران کم آبی مازندران مردم و مسوولان به سال سخت خشکسالی پی برده و با اجرای عملیات شخم شیار زمستانه با هدف بهره گیری از آب، فعالیت نشا کاری را با ارقام زودرس طارم محلی و هاشمی در شرق استان شروع کرده اند.
طبق بررسی تاریخی از سال ۱۳۹۳ که آیین نخستین نشاء مکانیزه برنج مازندران در روستاهای "چوکلا و بیشه‌سر" شهرستان میاندرود برگزار شد، همواره طی ۹ سال گذشته در حوزه آبریز هراز واقع در شهرستان های آمل، بابل، فریدونکنار و محمودآباد انجام می شده است، چراکه شالیکاران این منطقه به دلایل مختلف از جمله به کارگیری کارگران شرق استان ۳۰ تا ۴۰ روز زودتر از شالیکاران شرق اسان نشا کاری را شروع می کردند، اما هر ساله به دلیل افزایش کشت مکانیزه، تغییرات اقلیمی و بازار برنج شاهد به جلو افتادن زمان نشا کاری در شرق استان نیز هستیم.
بر اساس آمار رسمی جهاد کشاورزی ،سهم شرق مازندران از ۲۱۵ هزار هکتار اراضی شالیزاری استان، حدود ۵۰ هزار هکتار شالیزاری است که نیمی از آن یعنی ۲۴ هزار هکتار متعلق به شهرستان های ساری و میاندرود است که آب شالیزاری این اراضی به صورت مستقیم از ذخیره آب سد رجایی تامین می شود، ۱۲هزار و ۵۰۰ هکتار از زمین های شالیکاری شرق استان در شهرستان بهشهر واقع است، ۱۰ هزار هکتار را کشاورزان نکایی در اختیار دارند و سهم شالیکاران گلوگاهی هم ۲هزار و ۵۰۰ هکتار است.
طبق آمار شرکت آب منطقه ای مازندران در حال حاضر تنها ۴۰ میلیون متر مکعب آب پشت سد شهید رجایی ساری ذخیره سازی وجود دارد که با این میزان تنها قادر است آب شرب شهرستان ساری تأمین شود، یعنی عملا امکان رهاسازی آب برای اراضی کشاورزی وجود ندارد.
آمار هواشناسی مازندران نیز نشان می دهد که میانگین بارش ۶ ماهه سال زراعی جاری استان یعنی از مهر ماه تا منتهی به اسفند ۱۴۰۱ ،۲۳۷ میلیمتر بوده است که نسبت به مدت مشابه دوره آماری بلندمدت که ۳۹۳ میلیمتر بوده، حدود ۴۰ درصد کاهش و نسبت به مدت مشابه سال قبل که ۳۹۱ میلیمتر بوده، حدود ۳۹ درصد کمتر نشان می دهد.

نشای مکانیزه برنج که طی یک دهه اخیر در مازندران فراگیر شده زودتر از نشای سنتی و دستی انجام می شود. در این روش صفر تا صد کار طی قرارداد به بانک نشاء واگذار می شود و کشاورز فقط اقدام به شخم و شیار و آماده سازی زمین خود می کند و فرایند خرانه گیری، عمل آوری بوته نشاء و کاشت آن بر عهده بانک نشاء است.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط