یک‌شنبه 01 مهر 1403 - 02:19

کد خبر 20322

سه‌شنبه 22 فروردین 1402 - 11:04:00


اظهارات وزیر اقتصاد در اولین نشست خبری 1402/ از وضعیت رشد نقدینگی و برنامه کنترل تورم تا اصلاح قیمت جدید خودروها


آخرین خبر/ سخنگوی اقتصادی دولت در اولین نشست خبری در سال 1402 به موضوعاتی چون روند کاهش رشد نقدینگی، برنامه دولت برای کنترل و کاهش تورم، بحث ترمیم حقوق کارگران، اصلاح قیمت و افزایش تولید خودروها، وضعیت صادرات و واردات در 1401 و وضعیت بودجه عمرانی کشور برای سال جاری پرداخت.

کمترین نرخ رشد نقدینگی در طول ۴ سال گذشته

سید احسان خاندوزی با اعلام اینکه سیر نزولی نرخ رشد نقدینگی از نیمه دوم سال ۱۴۰۰ آغاز شده است، گفت: نرخ رشد نقدینگی از ۴۰.۵ درصد در ۱۲ ماه منتهی به شهریور ۱۴۰۰ به ۳۲ درصد در ۱۲ ماه منتهی به بهمن ماه ۱۴۰۱ کاهش یافته است.
وی افزود: همچنین برآوردهای اولیه بانک مرکزی نشان می دهد، نرخ رشد نقدینگی در سال ۱۴۰۱، یعنی ۱۲ ماه منتهی به اسفند ۱۴۰۱ به حدود ۳۰ درصد رسیده که کمترین نرخ رشد نقدینگی در طول ۴ سال گذشته است.
خاندوزی یکی از علتهای تحقق کاهش نرخ رشد نقدینگی را سیاست افزایش انضباط مالی دولت با مدیریت مصارف دولت، افزایش درآمدهای پایدار مانند مالیات، کنترل خالص دارایی های خارجی بانک مرکزی و کاهش اتکای دولت به تنخواه بودجه بانک مرکزی دانست.
وی با برشمردن آمارها و شاخص های کلان اقتصادی اظهار داشت: سال گذشته موفق شدیم بدون استقراض از بانک مرکزی بودجه و امور مالی دولت را مدیریت کنیم ضمن آنکه شاهد رشد هزینه عمرانی در بودجه ۱۴۰۱ بودیم.
سخنگوی اقتصادی دولت یادآور شد: بر اساس گزارش بانک مرکزی نرخ رشد اقتصادی بدون نفت در پاییز ۴.۵ درصد و با نفت ۵.۳ درصد بوده است که در این میان بخش نفت ۱۵.۴ درصد و بخش صنعت ۸.۴ درصد رشد داشتند.

وی رشد سرمایه گذاری ناخالص را در پاییز سال گذشته ۱۶.۳ درصد اعلام کرد و افزود: شاخص تولید کارگاه های بزرگ صنعتی دنیز ر پاییز سال گذشته بیش از ۱۱ درصد افزایش داشته است.

دولت فعلا تصمیم جدیدی برای ترمیم حقوق کارگران در سال ۱۴۰۲ ندارد

وزیر اقتصاد افزود: دولت فعلا تصمیم جدیدی برای ترمیم حقوق کارگران در سال ۱۴۰۲ ندارد سخنگوی اقتصادی دولت در پاسخ به سوال میزان: دولت فعلا تصمیم جدیدی برای ترمیم حقوق کارگران در سال ۱۴۰۲ ندارد. تصمیمات جدید منوط به تصمیم‌گیری شورای عالی کار است.

نامه مخبر بازنگری مصوبه شورای رقابت بود

سخنگوی اقتصادی دولت درباره اینکه معاون اول رئیس‌جمهور در نامه ای خطاب به رییس شورا و مرکز ملی رقابت خواستار تجدیدنظر در قیمت گذاری خودرو در شرایط فعلی شد و باتوجه به تعدیل نرخ خودرو  پیش بینی شما از وضعیت بازار خودرو چه خواهد بود؟ گفت: نامه معاون اول رییس جمهور درباره مخالفت با افزایش قیمت نبود بلکه مبنی بر بازنگری مصوبه شورای رقابت بود که پس از برگزاری جلسات نیز افزایش قیمت به صورت میانگین از ۳۵ درصد به ۲۹ درصد کاهش یافت.
وزیر اقتصاد اظهار امیدواری کرد که سایر نهادهای عامل بر تولید و واردات در سال جاری حداکثر همکاری را انجام دهند تا بدون اتخاد سیاست‌های ناهماهنگ، کمک شود تولید و عرضه خودرو با قیمت قابل دسترس، افزایش یابد و اگر جامعه مطمئن باشد که هر زمان بخواهد می‌تواند با قیمت منصفانه خودرو بخرد بدون تردید التهابات سال ۱۴۰۱ را برای سال جاری نخواهیم داشت.
خاندوزی در پاسخ به سوالی در همین رابطه که با توجه به اینکه مصوبه شورای رقابت مبتنی بر صورتهای مالی نیمه نخست ۱۴۰۱ است حال اگر این شورا تصمیم به اصلاح بر اساس صورت مالی نیمه دوم سال گذشته اتخاذ کند چه اقدامی صورت خواهد کرفت گفت: همزمان برای کاهش زیان دهی تولید کمک می کنیم تا انگیزه و تیراژ و کیفیت تولید افزایش یابد البته افزایش قیمت خودرو نیز از ۳۵ درصد به ۲۹ درصد کاهش یافته است و برنامه وزارت صمت این است که با به کارگیری سایر تدابیر نسبت به تیراژ بالاتر تولید اقدام کرده و آرامش و ثبات را به بازار خودرو برگردانیم.

پیش بینی میزان تولید خودرو در 1402

وی در تکمیل این بخش گفت که وزارت صمت تلاش کرد تا عقب افتادگی‌های سال ۹۷ تا ۹۹ جبران شود و بر همین اساس در سال ۱۴۰۱ معادل ۳۹ درصد رشد تولید خودرو داشتیم و بیش از یک میلیون و ۳۰۰ هزار دستگاه خودرو تولید شد که برنامه امسال هم تولید یک میلیون و ۶۰۰ هزار دستگاه است.
سخنگوی اقتصادی دولت این را هم گفت، البته وزارت صمت هفته پیش برنامه دقیقی را با ملاحظه مولفه های قیمتی و تعداد، در سال جاری به ریاست جمهوری ارسال کرد همچنین مذاکرات لازم با شورای رقابت انجام شد تا مجموع برنامه‌های وزارت صمت مکمل با شورای رقابت باشد تا هدف سال جاری وزارت صمت محقق شود.

کنترل و کاهش تورم در ۱۴۰۲ 
وزیر اقتصاد درباره تورم توضیح داد که عملکرد تورم ۱۲ ماهه سال ۱۴۰۱ معادل ۴۶.۵ درصد بود؛ این عدد هرچند با هدف گذاری‌های تورمی دولت مطلوب نیست در عین حال که بخشی از عوامل اثرگذار بر آن عوامل بیرونی و خارج از تصمیمات دولت بودند، امیدواریم در سال جاری هم در کنترل این عوامل و هم در کنترل موتورهای تورمی مانند کسری بودجه و کنترل نقدینگی و هم راهبری دیپلماسی اقتصادی دولت، تورم در ۱۴۰۲ کاهش یابد.
خاندوزی در پاسخ به سوالی درباره درباره کمبود پول نقد در خودپردازها در ایام عید توضیح داد: با توجه به مراجعات مردم در پایان سال قبل و اوایل سال جاری بانک مرکزی اقدام به انتشار چک پول ۲۰۰ هزار تومانی کرد تا مردم هنگام مراجعه به عابربانک مبالغ بالاتری را دریافت کنند و بانک‌ها مکلف شدند که حداقل ۱۰ درصد از وجوه خود را از طریق چک پول‌های ۲۰۰ هزار تومانی تأمین کنند.
خاندوزی گفت که امروز جلسه شورای پول و اعتبار درباره رسیدگی به تقاضای پول نقد است که نتیجه را اعلام خواهیم کرد.

پاسخ خاندوزی به سوال درمورد جاماندگان سهام عدالت

وزیر اقتصاد اظهار داشت: 3 و نیم میلیون نفر جامانده داریم. درمورد سبد سهام مسئله به سرانجام نرسید و به اصرار مجلس در بودجه 1402 لحاظ کرده ایم.

پاسخ خاندوزی به سوال خبرنگار آخرین خبر در مورد نبودن پول نقد در عابربانک‌ها

چین در صدر مقاصد صادراتی ایران 
سخنگوی اقتصادی دولت با تشریح مبادی وارادات و صادرات کشور در سال ۱۴۰۱ گفت: پارسال چین با ۲۷ درصد، عراق با ۱۹ درصد و ترکیه با ۱۴ درصد و امارات با ۱۱ درصد و هند ۴ درصد سهم مقاصد صادراتی ایران بودند.
خاندوزی افزود: عمده مبادی وارداتی کشور نیز شامل امارات  با ۳۰ درصد چین با ۲۶ درصد و ترکیه با ۱۰ درصد هند با ۵ درصد و آلمان با ۳ درصد بوده است.
سخنگوی اقتصادی دولت  این را هم گفت که صادرات غیر نفتی کشور در سال گذشته ۵۳۱۶۶ میلیون دلار  ثبت شده است و به نسبت سال گذشته  ۹.۷درصد رشد داشته که این بالاترین رشدی بوده که کشور تجربه کرده است.

افزایش بودجه عمرانی کشور از ۱۲.۷ به ۱۷ درصد
سخنگوی اقتصادی دولت با ارایه آماری از عملکرد بودجه دولت در سال گذشته افزود: دولت سیزدهم موفق شد نسبت بودجه عمرانی را از ۱۲.۷ به ۱۷ درصد افزایش دهد ضمن آنکه درآمد مالیاتی کشور در سال گذشته ۱۰۴ درصد تحقق یافته است.
خاندوزی اظهار داشت: پرداخت از محل خزانه به پروژه های عمرانی سال گذشته ۲۷۳ هزار میلیارد تومان بوده که ۹۴ درصد رشد داشته است.
وزیر اقتصاد یادآور شد: در دهه نود سهم منابع عمرانی در کل بودجه کاهش یافت اما در حوزه مصارف و هزینه های عمرانی بودجه سال گذشته رشد قابل توجهی را شاهد بودیم که از سال ۹۱ به بعد بالاترین رقمی است که به این موضوع اختصاص یافته است.

افزایش ۲۹۴ هزار میلیارد تومانی سرمایه در شرکت های بورسی 
سخنگوی اقتصادی دولت درباره عملکرد بازار سرمایه در سال گذشته نیز توضیح داد: پارسال ۲۹۴ هزار میلیارد تومان افزایش سرمایه در شرکت های بورسی کشور گزارش شد و انتشار اوراق در بورس نیز به ۱۳۵ هزار میلیارد تومان رسید.
وی گفت: انضباط مالی دولت موجب ایجاد فضا در بورس شد و باعث این شد که ۱۰۰ هزار میلیارد تومان افزایش داشته باشد.
سخنگوی اقتصادی دولت در پاسخ به سوالی درباره اتصال دانشگاه های علوم پزشکی به سیستم خزانه داری متمرکز، توضیح داد: ۶۱ دانشگاه علوم پزشکی تعهد داده اند تا طی دوماه آینده به درگاه متصل می شوند.

توضیح درباره آیین نامه افزایش حقوق کارکنان
سخنگوی اقتصادی دولت در بخشی دیگر درباره آیین نامه افزایش حقوق‌ها گفت که این آیین نامه براساس قانون مدیریت خدمات کشوری است و در تبصره ماده ۷۶ قانون مدیریت خدمات کشوری تصریح شده که سقف حقوق و مزایای کارکنان نباید بیش از ۷ برابر باشد و برداشت دولت این است که مصوبه قانون بودجه برای حقوق و مزایا رعایت این تبصره قانونی است.
خاندوزی این را هم گفت: اگر در هیات تطبیق مصوبات مجلس نظر دیگری دارد و بنا بر ابطال باشد، دولت هم آیین نامه خود را اصلاح خواهد کرد.

اتاق مشترک بازرگانی ایران و عربستان تشکیل می شود

سخنگوی اقتصادی دولت درباره سفر اخیر وزیر خارجه به چین و دیدار با همتای عربستانی و احتمال تاسیس اتاق مشترک بازرگانی میان تهران و ریاض گفت: با توجه به در دستور کار قرار گرفتن اتاق مشترک بازرگانی ایران و عربستان، سازمان توسعه تجارت به دنبال نهایی کردن نقشه راه میان دو کشور است که در گام نخست احیای روابط تا سطح یک میلیارد دلار در دستور کار قرار دارد و با توجه به اراده دو کشور برای از سر گیری روابط اقتصادی امیدواریم به هدف تعیین شده در تجارت برسیم.
خاندوزی ادامه داد: ما در برخی از سال های اخیر تعاملات تجاری صفر (در فاصله سال های 97 تا 1400 ) را داشتیم؛ البته در سال گذشته صادرات صورت گرفت اما با توجه به اراده دو کشور برای از سرگیری روابط برنامه های متعددی برای توسعه روابط اقتصادی داریم.
وی از برنامه خود برای سفر به عربستان در اوایل اردیبهشت ماه خبر داد.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط