پنج‌شنبه 04 بهمن 1403 - 04:51

کد خبر 218450

شنبه 08 مهر 1402 - 09:31:00


نقش فشارهای روحی در عملکرد ورزشی


خراسان/ قهرمان المپیک در رشته تیراندازی بعد از قرارگرفتن در رده بیست‌و‌ششم بازی‌های آسیایی گفته که بعد از کسب مدال، توقع‌ها بالا رفته و فشار زیادی روی او می‌آید
 مدیریت ذهن و کنترل فشارهای روانی یکی از مهم ترین اصول برای حفظ بقا و‌ منصب قهرمانی است. در پنجمین روز از بازی‌های آسیایی هانگژو، نمایندگان ایران در تپانچه بادی مردان به فینال نرسیدند. در این مرحله، سقوط عجیب «جواد فروغی» از طلای المپیک به رده بیست و ششم آسیایی باعث تعجب همه شد. خودش در این باره گفت: «بعد از کسب مدال روی ورزشکاران فشار می‌آید. درباره رشته تیراندازی که پایه اصلی‌اش مدیریت ذهنی است، مشکل زیاد می‌شود. در مدت دو روز که گوشیم خاموش بود، کلی پیام داشتم و انتظارات بجاست». اما آیا این فشار، دلیل درستی برای این نتیجه دور از انتظار است؟

شمشیر دولبه بالا رفتن توقع‌ها
وقتی فردی به یک دستاورد بزرگی دست  می یابد، اولین موضوعی که با آن دست‌و‌پنجه نرم می‌کند، بالا رفتن توقع‌هاست که باید مدیریت شود. این مسئله مانند یک شمشیر دولبه است. این بالا رفتن توقع‌ها گاهی باعث پیشرفت فرد می‌شود و‌ بعضی مواقع باعث شکست. این ‌فشارها در بعضی ورزش‌ها ارتباط مستقیم‌تری با ورزشکار دارد؛ مثل تیراندازی که ذهن یک تیرانداز باید خالی از تنش و فشار و استرس باشد تا بتواند تمام تمرکز خودش را روی‌ هدف بگذارد. از این رو برای حفظ جایگاه قهرمانی و سلامت ورزشکار مدیریت و ‌کنترل ذهن و توقع‌ها در مقابل فشارهای روانی کاری ضروری است.
مدیریت بالارفتن توقعات، شدنی است

سوال این است که بعد از کسب یک موفقیت بزرگ، باید چطور با این فشارها مقابله و توقعات بالا را مدیریت کرد؟ اول این که فرد موفق باید به خودش و این که می‌تواند همچنان در مسیر موفقیت بماند، ایمان داشته باشد. اگر باور نداشته باشید که می‌توانید تغییر کنید و بهتر شوید، انگیزه‌ای برای تلاش  بیشتر نخواهید داشت، اما نکته مهم این است که مدیریت بالارفتن توقعات، شدنی است.
 اهمیت داشتن تفکر مثبت بعد از موفقیت
 این تیرانداز کشورمان گفته که بعد از کسب مدال روی ورزشکاران فشار می‌آید و مشکلات زیاد می‌شود. هر فرد موفقی باید بعد از کسب مدال، اطمینان حاصل کند که برای روبه‌رو شدن و کنار آمدن با مشکلات خود از تفکر مثبت استفاده می‌کند. همچنین به یاد داشته باشد که می‌تواند شیوه تفکر خود را تغییر دهد و آن را بهبود ببخشد. او باید درباره توانایی‌های خود خوشبین باشد تا بتواند بر مشکلات غلبه کند.
اهمیت توجه به روان ورزشکاران
نکته پایانی هم این که البته این مسئله یکی از وظایف مربیان او هم بوده که ظاهرا نتوانستند آن را به درستی مدیریت کنند و به نظر می‌رسد نتیجه رقم‌خورده، بیشتر از این که فنی باشد، چون این تیرانداز سابقه قهرمانی در المپیک را دارد، به مسائل روانی و اهمیت توجه به روان او  برمی گردد.
نویسنده : دکتر سیدعلی ظریفی| ‌ روان‌شناس



پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط