شنبه 22 دی 1403 - 12:34

کد خبر 304848

دوشنبه 20 آذر 1402 - 11:10:00


افزایش 2 برابری ابتلا به اسکیزوفرنی با نگهداری گربه


خراسان/ پژوهشی جدید نشان می‌دهد که داشتن گربه و نگهداری از آن با افزایش خطر ابتلا به اسکیزوفرنی در ارتباط است. نتایج این پژوهش اثبات می‌کند که داشتن یک گربه خانگی خطر ابتلا به اسکیزوفرنی(یا شیزوفرنی) و اختلالات روانی مربوط به آن را دوبرابر می‌کند. بااین‌حال، پژوهشگران هشدار می‌دهند که این ارتباط می‌تواند تحت‌تأثیر عوامل مشترک ناشناخته‌ای باشد و مطالعات بیشتری برای اثبات یک رابطه علت و معلولی لازم است.
بررسی 17 پژوهش از 11 کشور
پژوهشگران استرالیایی به بررسی ۱۷ پژوهش منتشرشده در ۴۴ سال گذشته از ۱۱ کشور شامل انگلیس و آمریکا و ... پرداخته‌اند. آن‌ها در مقاله خود نوشته‌اند که پس از بررسی ۱۹۱۵ پژوهش و انتخاب ۱۷ مورد از آن‌ها به‌عنوان مرجع، به این نتیجه رسیده‌اند که داشتن گربه خانگی می‌تواند احتمال توسعه اختلالات مرتبط با اسکیزوفرنی را افزایش دهد. اسکیزوفرنی یک اختلال جدی در مغز است که نحوه تفکر فرد، اعمال، بیان احساسات و همچنین درک واقعیت فرد را دچار صدمه می‌کند.
تاریخچه ارتباط گربه‌ها با اسکیزوفرنی
این ارتباط نخستین‌بار در سال ۱۹۹۵ و با توجه به وجود یک انگل به‌نام توکسوپلاسما گوندی در گربه‌ها مطرح شد. اما پژوهش‌ها از آن زمان نتایج متناقضی داشته‌اند. برخی پژوهش‌ها دریافته‌اند که تماس با گربه‌ها در کودکی می‌تواند احتمال توسعه اسکیزوفرنی را افزایش دهد. برخی از پژوهش‌ها هم تماس با گربه‌ها را با نمرات بالا در سنجش‌های اسکیزوفرنی و تجربیات روان‌پریشانه پیوند می‌دهند. تی.گوندی یک انگل عمدتاً بی‌ضرر است که می‌تواند از طریق آب آلوده یا گوشت کم‌پخته‌شده منتقل شود. گاز گربه یا تماس با مدفوع این حیوان هم می‌تواند تی.گوندی را منتقل کند. وقتی تی.گوندی وارد بدن شود، می‌تواند خود را به سیستم عصبی برساند و انتقال‌دهنده‌های عصبی را تحت‌تأثیر قرار دهد. پژوهشگران ابتلا به این انگل را به تغییرات شخصیتی، بروز علایم روان‌پریشی و برخی از اختلالات عصبی، ازجمله اسکیزوفرنی، پیوند داده‌اند.
بچه‌ها بیشتر در خطرند
نویسندگان مقاله جدید می‌گویند که «یک ارتباط مثبت معنادار» بین داشتن گربه و توسعه اسکیزوفرنی پیدا کرده‌اند. اما باید درنظر داشت که از بین ۱۷ مطالعه بررسی‌شده، ۱۵ مورد از آن‌ها مطالعه موردشاهدی بودند. این مطالعات نمی‌توانند رابطه علت و معلولی را اثبات کنند. همچنین عوامل مشترکی می‌توانند هم روی ابتلا به انگل و هم علایم اسکیزوفرنی تأثیر داشته باشند که در مطالعات موردشاهدی آشکار نمی‌شوند. همچنین نتایج این پژوهش نشان داد که ارتباط بین داشتن گربه و اسکیزوفرنی در سنین ۹ تا ۱۲ سال بیشتر است.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط