یک‌شنبه 23 دی 1403 - 01:40

کد خبر 45182

پنج‌شنبه 14 اردیبهشت 1402 - 19:05:00


پشت پرده خیز قیمتی مرغ و تخم‌مرغ


آرمان ملی/متن پیش رو در آرمان ملی منتشر شده و انتشارش در آخرین خبر به معنای تایید آن نیست

نظام دستوری قیمت‌گذاری در مرغ تبعات منفی خود را تاکنون در بازار نشان داده است و دولت بدون توجه به ضروریات این صنعت و حمایت از تولیدکننده فقط تاکید بر قیمت‌گذاری دستوری دارد که در منطق تنظیم هیچ بازاری نمی‌گنجد

صدیقه بهزادپور| تصویب قیمت جدید مرغ و تخم‌مرغ از سوی مدیرکل نظارت بر کالاهای اساسی وزارت جهاد کشاورزی در حالی صورت گرفته که تاکنون با وجود اعلام قیمت مصوب از سوی نهادهای مسئول، این کالا با نوسانات بسیار قیمتی در مراکز توزیع بدون نهاد نظارتی جدی به دست مصرف کننده می‌رسد این درحالی است که تولیدکنندگان معتقدند اگر این بخش هم مانند بسیاری از حوزه‌های دیگر به بخش خصوصی واگذار شود نوسانات بازار مرغ و چند نرخی بودن قیمت مرغ در بازار از بین می‌رود بنابراین حمایت از دهک‌های آسیب‌پذیر جامعه که بنا بود با توزیع کالابرگ اقلام اساسی که مرغ نیز در بین آنها لحاظ شده بود به فراموشی سپرده شد و با تعیین قیمت‌های جدید به طور یکسان در جامعه که امکان نظارت یکسانی نیز وجود ندارد شرایط را هم برای تولیدکننده و هم مصرف کننده دشوار ساخته است.


  گوش شنوایی در صنعت مرغ و تخم مرغ نیست
برومند چهارآئین، عضو هیات‌مدیره شرکت تعاونی مادر تخصصی توسعه صنعت طیور در این خصوص به «آرمان ملی» گفت: وضعیت نامناسب و پرنوسان مرغ به دلیل وجود مشکلات فراوان در بین تولیدکنندگان و فعالان در این صنعت است که متاسفانه گوش شنوایی نیز برای این مشکلات وجود ندارد و وزارت جهاد کشاوری و سازمان حمایت از مصرف کننده بدون توجه به مشکلات موجود در حوزه تولید، عرضه و تقاضا فقط به یکی از این سه محور می‌پردازند و باعث عدم تعادل مکرر در این صنعت می‌شوند که در نهایت به افزون شدن مشکلات موجود در این صنعت می‌انجامد.  او افزود: تعیین حجم تولید و قیمت‌گذاری تاکنون به صورت جدی با تولیدکنندگان مشورت نشده است و به طور کلی می‌توان گفت که تولیدکنندگان هیچ تسلطی از نظر کمی و کیفی بر آنچه که تولید می‌کنند، ندارند. این در حالی است که قیمت نهاده‌ها ، دستمزدها، هزینه استهلاک و تعمیرات هر روز در حال افزایش است اما تمام هزینه‌ها بر دوش تولیدکنندگان است و از این رو است که هر روز گروهی از این صنعت ناچار به کناره گیری کردن هستند و بازار مرغ پرنوسان‌تر از روز گذشته می‌شود.


 مرغ از قیمت‌گذاری دستوری خارج شود
چهارآیین اضافه کرد: نظام دستوری قیمت‌گذاری در مرغ تبعات منفی خود را تاکنون در بازار نشان داده است و دولت بدون توجه به ضروریات این صنعت و حمایت از تولیدکننده فقط تاکید بر قیمت‌گذاری دستوری دارد که در منطق تنظیم هیچ بازاری نمی‌گنجد در حالی که اگر این صنعت را نیز مانند برخی از حوزه‌های دیگر به بخش خصوصی واگذار کنند بازار مرغ راه خود را بازار رقابتی خواهد یافت و نیاز بازار با قیمت و شرایط معقولی خواهد یافت که هم منافع تولیدکننده هم مصرف کننده تامین شود.  او درباره ضرورت حمایت از اقشار آسیب‌پذیر و دسترسی آنها به این کالا گفت: بر اساس رایزنی‌هایی که پیش از این صورت گرفته بود مقرر شده بود تا با توزیع کالابرگ اقلام اساسی، مرغ نیز بین اقشاری که جزو دهک‌های خاص هستند توزیع شود تا این گروه با استفاده از این تسهیلات امکان دریافت مرغ با قیمت مناسب را بیابند، اما همچنان توزیع یارانه‌های نقدی اجرایی می‌شود بدون اینکه در صدد توزیع مرغ با قیمت مناسب بین 6 دهک آسیب پذیر باشیم و در نتیجه مجموع افراد از شرایطی یکسان با قیمتی یکنواخت بهره‌مند می‌شوند.

 مرغ را به بخش خصوصی واگذار کنید
این کارشناس توضیح داد: در صورت واگذاری این صنعت به بخش خصوصی شرایط تولید بهبود می‌یابد و از این رو باید شرایط برای توسعه صادرات بعد از تامین بازار داخلی نیز تامین شود که البته در این راستا باید به این نکته توجه داشت که این روند حتما باید استمرار داشته باشد تا تولیدکننده نیز ضمن اولویت بخشی به بازار داخل در اندیشه صادرات با توجه به افزایش ظرفیت تولید خود را نیز بیابد، چراکه بنا به شرایط موجود تولیدکنندگان با ظرفیتی بالغ بر حدود 3 میلیون  تن می‌توانند در بازارهای صادراتی نیز حضوری موفق داشته باشند.  چهارآیین بیان کرد: مدیریت متمرکز یکی از ضروریات این بخش است تا مرغداران گوشتی که 31 استان را در حال حاضر پوشش می‌دهند با دریافت جوجه یکروزه به صورت جامع و منظم و مستمر با قیمتی معقول قادر به تامین مرغ و تخم مرغ با شرایط قابل اطمینان باشند که البته این مهم می‌تواند با نظارت بر بازار نیز به منظور تامین منافع مصرف‌کنندگان نیز همراه باشد.  او تاکید کرد: سازمان‌های حمایت کننده باید با حمایت از محصولات تولید شده در مراحل اولیه و نه فرآوری شده شرایط ادامه فعالیت و حیات معقول و به صرفه را برای تولیدکنندگان فراهم کنند، چون در برخی از موارد شرکت پشتیبانی امور دام بدون توجه به ضرورت خرید محصولات تولیدکنندگان مرغ و... آنها را به سمتِ فرآوری این محصولات که با هزینه‌های گزاف همراه است سوق می‌دهد و به این ترتیب تولیدکنندگان نیز از این بازار به دلیل هزینه‌های گزاف خارج می‌شوند و وقتی همه نهاده‌های مورد نیاز صنعت مرغداری با نرخ آزاد در اختیار مرغداران قرار می‌گیرد، قیمت مرغ هم باید از حالت دستوری خارج شده و تابع عرضه و تقاضا باشد، در حالیکه عملا اینگونه نیست و دولت برای تعیین نرخ مرغ به مرغداران فشار می‌آورد.


 اعلام قیمت جدید مرغ و تخم‌مرغ
بر اساس این گزارش مسعود امراللهی، مدیرکل نظارت بر کالاهای اساسی وزارت جهاد کشاورزی روز گذشته اعلام کرد: با توجه به بالا رفتن هزینه‌های تولید در چند ماه گذشته، قیمت جدید مرغ حداکثر ۷۳ هزار تومان و قیمت تخم‌مرغ کیلویی ۵۶ هزار تومان تعیین شده است. او افزود: پیش‌تر ستاد تنظیم بازار قیمت گوشت مرغ را کیلویی 63 هزار تومان تعیین کرده بود، اکنون بالا رفتن قیمت نهاد‌ها و افزایش هزینه‌های تولید موجب شده برای آنکه تولیدکنندگان ضرر نکنند قیمت جدید تصویب شود. قیمت مرغ زنده درب مرغداری 52 هزار تومان و قیمت گوشت مرغ برای مصرف‌کنندگان حداکثر 73 هزار تومان با ‌شرط ثابت بودن قیمت نهاده‌ها در طول یک سال تعیین شد.  مدیرکل نظارت بر کالاهای اساسی وزارت جهاد کشاورزی افزود: دامنه قیمت جوجه یکروزه بین 15 هزار و 900 تا 16 هزار و 900 تومان برای تحویل به مرغداران معین شد.  امراللهی ضمن عذرخواهی از مردم به دلیل کاهش عرضه مرغ در سه هفته گذشته بیان کرد: شیب تولید مرغ گرم افزایشی است و ظرف یک‌هفته شرایط بازار این محصول به لحاظ تولید به حالت عادی بازمی‌گردد.  او با اشاره به قیمت جدید تخم‌مرغ گفت: قیمت هر کیلو تخم‌مرغ درب مرغداری 47 هزار و 300 تومان و برای مصرف‌کننده 56 هزار تومان تعیین شده است. قیمت قبلی تخم‌مرغ درب مرغداری 39 هزار و 500 تومان و برای مصرف‌کننده 47 هزار و 200 تومان بود.  مدیرکل نظارت بر کالاهای اساسی وزارت جهاد کشاورزی بیان کرد: قیمت هر شانه 30 عددی تخم‌مرغ به وزن 1800 گرم، حدود 100 هزار تومان می‌شود.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط