یکشنبه 23 دی 1403 - 01:33
مکزیکوسیتی2؛ شبیهسازی تهران ۱۴۱۰
دنیای اقتصاد/متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و انتشارش در آخرین خبر به معنای تایید آن نیست
فاطمه زارعپور نبیل| «اداره تهران با همین دست فرمان (سیاستهای دستکم ۵/ ۱ دهه گذشته تاکنون)، این کلانشهر را طی سالهای آینده به سرنوشت مکزیکوسیتی دچار خواهد کرد»؛ این، هشدار یک صاحبنظر ارشد و جامعهشناس شهری، در واکنش به «سقوط کیفیت زندگی در کلانشهر تهران» بوده است. اما پایتخت مکزیک با چه مشکلاتی دست و پنجه نرم میکند که «رصد حرفهای تهران۱۴۱۰»، آنجا را نشان میدهد؟ بررسیهای «دنیایاقتصاد» درباره این پرسش، حاکی است: سه ابرچالش «مسکن»، «ترافیک» و «آلودگی هوا» در مکزیکوسیتی به سطوحی از بحران رسیده که زندگی در این منطقه شهری برای گروههایی از جامعه، امکانناپذیر شده است. نرخ رشد سریع جمعیت در مکزیکوسیتی طی حداقل نیمقرن اخیر باعث شد با وجود «تدابیر دولتها برای اجرای یکسری طرحهای تامین مسکن»، شهروندان این کلانشهر مجبور به مهاجرت به مناطق حومهای شوند که نتیجه آن، «تبدیل ساکنان حومه به جمعیت سربار پایتخت مکزیک» و بروز عوارض (مشکلات شهری) بعدی همچون عدم دسترسی به مسکن در استطاعت و وقتکشی بالای ۲ساعت در روز در خیابانهای پایتخت شده است.
گزارشهای رسمی اخیر درباره افت کیفیت زندگی در تهران حساسیت صاحبنظران ارشد شهری را برانگیخته است. طی چند روز گذشته «دنیایاقتصاد» با انتشار دو گزارش یکی با عنوان «سقوط تهران در کیفیت زندگی» پیرامون یافتههای مرکز پژوهشهای مجلس و مرکز مطالعات شهرداری تهران درباره فشار زیستمحیطی وارد بر مناطق تهران و دیگری با عنوان «تایید مهاجرت اجباری از پایتخت» که مربوط به نشست خبری اخیر شهردار تهران و اظهارات او درباره وضعیت بغرنج بدمسکنی در پایتخت بوده است، به موضوع پیامدهای اداره تهران بدون اصلاح دستفرمان مدیریت شهری پرداخت و اکنون در سومین گزارش از این سلسله محتوای منتشر شده، تهران حدود یک دهه بعد از نگاه صاحبنظران تصویرسازی شده است.
به گزارش «دنیایاقتصاد»، حسین ایمانیجاجرمی، جامعهشناس و صاحبنظر ارشد شهری یکی از منتقدان سیاستهای مدیریت شهری در بیش از یک دهه گذشته بوده و بارها درباره سرانجام پی گرفتن شیوههای نامطلوب حکمرانی در اداره شهر از قبیل تمرکزگرایی، فقدان مدیریت یکپارچه، روی آوردن به درآمدهای ناپایدار، بارگذاری فراتر از حدود طرحهای بالادست و... هشدار داده است. او به تازگی در گفتوگو با «دنیایاقتصاد» و در واکنش به گزارش مرکز پژوهشهای مجلس که نشان داد میانگین فشار زیست محیطی وارد بر مناطق شهر تهران در حال حاضر به ۳۲۳ واحد رسیده و ۵/ ۱ برابر حداقل سطح قابل قبول (۲۰۰) است، گفت: دیگر نمیتوانیم منتظر بمانیم یا شهر را به حال خود رها کنیم یا با همان فرمان همیشگی آن را اداره کنیم.
امروز تهران به یک برنامه نجات فوری نیاز دارد و سیاستگذار باید بدون فوت وقت به آن ورود کند. او تاکید کرد که حال تهران همین حالا هم خوب نیست و اگر اصلاحی در ریل اداره شهر صورت نگیرد، ۱۰ سال دیگر تهران، مکزیکوسیتی خواهد شد. اما مگر پایتخت کشور مکزیک چگونه شهری است که از آن برای شبیهسازی تهران ۱۴۱۰ استفاده میشود؟ «دنیایاقتصاد» با بررسی وضعیت مدیریت شهری و کیفیت زندگی شهروندان در این شهر، وجوه تشابه پررنگی بین این شهر بزرگ و تهران یافته است که توجه به آن میتواند نشان دهد مسیر اصلاح برای پرهیز از رسیدن به بدترین نقطه ممکن یعنی حال و روز مکزیکوستی چیست.
یکی از وجوه تشابه میان تهران و مکزیکوسیتی، روند رشد جمعیت در این دو شهر است. در تهران میزان رشد جمعیت در دهههای منتهی به سالهای ۱۳۴۵، ۱۳۵۵ و ۱۳۶۵ حولوحوش ۵درصد و در یک دهه اول این بازه معادل ۶درصد بوده است. هرچند در سالهای بعد میزان رشد جمعیت در فاصله یک دهه به حول و حوش یکدرصد کاهش پیدا کرد اما آثار هجوم جمعیت به این شهر در سالهای گذشته، همچنان باقی است. نکته قابل توجه این است که در مکزیکوسیتی نیز در فاصله سالهای ۱۹۵۰ تا ۱۹۸۰ میانگین رشد جمعیت در هر دهه تقریبا برابر با تهران و حدود ۶درصد بوده است. در حال حاضر جمعیت مکزیکوسیتی ۲۱ میلیون و ۸۰۰هزار نفر است که در نسبت با مساحت این شهر، نشاندهنده تراکم بالای جمعیت در آن تقریبا مشابه با وضعیت تراکم جمعیتی در شهر تهران است.
از دیگر ویژگیهای غیرقابل تحمل مکزیکوسیتی برای شهروندانش که از نگاه کارشناسان میتواند آینه تمامنمای تهران ۱۰ سال بعد باشد، وجود سه ابرچالش ترافیک، آلودگی هوا و مسکن در این شهر همچون چالشهای امروز تهران است؛ با این تفاوت که اوضاع در مکزیکوسیتی همین امروز برای شهروندانش غیرقابل تحمل شده است.
رشد سریع مکزیکوسیتی ناشی از افزایش تند جمعیت تحتتاثیر موجهای مهاجرت دهههای اخیر، بارگذاری گسترده مسکن در حومه و بزرگتر شدن حومه که به تحریک حاشیهنشینی و افزایش جمعیت شهرهای اطراف مکزیکوسیتی منجر شده است و نیز غلط از آب درآمدن تحلیلهایی مبنی بر اینکه مخاطرات طبیعی تهدیدآمیز برای ساکنان مکزیکوسیتی آنها را به مهاجرت معکوس وا میدارد، اما در عمل جذابیت سکونت در شهرهای بزرگ آنقدر بود که چنین نشد؛ همه و همه از وجود تشابه میان تهران و مکزیکوسیتی به شمار میآید.
تولید مسکن معادل نصف نیاز یکی دیگر از واقعیتهای مسالهساز برای ساکنان پایتخت مکزیک است که به بحران تامین خانه اول در این شهر دامن زده و بازار اجارهنشینی را نیز متلاطم کرده است. این موضوع همچنین به انباشت خانههای بلااستفاده در مکزیکوسیتی منجر شده که وضعیتی درست مشابه تهران سالهای اخیر است و این نگرانی وجود دارد که پایتختنشینها از بابت هجوم سرمایهها به بازار مسکن، در سالهای آتی با وضعیت نامطلوبتری در بخش مسکن مواجه شوند.
مشابه ابرطرحهای دولتی نظیر مسکن مهر که در ایران و در شهرهای اطراف تهران اجرا شد و چالشهای متعددی پیرامون آنها حل نشده باقی مانده است، در مکزیکوسیتی نیز یک ابرطرح مسکن دولتی موسوم به «هومکس» اجرا شده که عملا سرنوشتی که انتظار میرفت را برآورده نکرد و یک پروژه بیکفایت محسوب میشود.از ویژگیهای مشترک ترافیکی بین تهران و مکزیکوسیتی که سبب میشود کارشناسان درباره آینده پایتخت کشورمان هشدار دهند و از آن با عنوان مکزیکوسیتی ۲ یاد کنند نیز مساله رشد استفاده از خودروی شخصی، وقتکشی ۲ساعته در ترافیک در جریان سفرهای روزمره و همینطور سایه مهدود غلیظ بالای سر شهروندان در برخی مقاطع زمانی سال است. این وضعیت به شکلگیری جریان مهاجرت معکوس از مکزیکوسیتی منجر شده است.
در تهران نیز تقریبا تمام چالشهای مورد اشاره همین حالا هم وجود دارد اما هنوز نارضایتی شهروندان به نقطه جوش نرسیده و تا رسیدن به اوج بحران قدری فاصله است؛ فاصلهای که کارشناسان تاکید میکنند نباید حتی یک لحظه از آن را برای اصلاح مسیر پیش رو از دست داد.
پربیننده ترین
-
عکس مسی درآمد؛ آخرین توپ طلا با آرایشگر ویژه!
-
10 جایزه 5 میلیون تومانی برای کاربران آخرین خبر (مهلت شرکت در مسابقه تا 9 آذر تمدید شد.)
-
10 جایزه 5 میلیون تومانی برای کاربران آخرین خبر (مهلت شرکت در مسابقه تا 9 آذر تمدید شد.)
-
آخرین وضعیت راهها در چهارمین روز از سال جدید؛ محور چالوس از شنبه دوباره بسته میشود
-
زنده؛ بیرانوند در یک قدمی استقلال
-
"دنا پلاس اتومات" بخریم یا "تارا اتومات؟"/ مقایسه اختصاصی "آخرینخودرو" از دو خودروی پرطرفدار
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (16)
-
5 نشانه ضعیف شدن ریه ها و بهترین روش تقویت آن چیست؟
-
لندکروزر یا ۲۰۶؟ / مقایسه جالب "آخرینخودرو" به بهانه سخنان جنجالی میرسلیم
-
سپ، برترین شرکت در خاورمیانه شد
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (28)
-
ویدیو تست و بررسی فیدلیتی پرایم جدید در آخرین خودرو
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (14)
-
لحظه به لحظه با جدال پرسپولیس مقابل النصر
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (22)
-
یحیی مچ ساپینتو را خواباند / برد ارزشمند پرسپولیس در صدمین شهرآورد
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (19)
-
چالش/بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (11)
آخرین اخبار
-
بیوگرافی روی فاریا، سرمربی لینکشده به پرسپولیس؛ دستیار محبوب مورینیو و سرمربی سابق الدحیل
-
قعرنشین لیگ فوتسال، جدایی بازیکنانش را تکذیب کرد
-
بنزما و عوار صدرنشینی را از الاتحاد گرفتند!
-
یونایتد بدون رشفورد خوشحالتر است!
-
5 حرکت برتر بسکتبال NBA در شب گذشته
-
تشابه پژمان درستکار با حامد بهداد بازیگر
-
پژمان از نقطه ضعفها و دوپینگ عمدی بازیکنان میگوید
-
آیا واشنگتن از دولت جدید سوریه حمایت خواهد کرد؟
-
ژنرال اسرائیلی:هرگز قادر به شکست حماس و حزبالله نیستیم
-
ابتکار حماس در استفاده از مهمات عمل نکرده ارتش اسرائیل
-
درستکار: کشتیگیری بخواهد پناهنده شود، میفهمم
-
آتشسوزی لسآنجلس به جریان اصلاحات رسید
-
تفاوت کشتیهای گذشته و حال از زبان پژمان درستکار
-
تشابه فیتیله پیچ نقی معمولی با امیرمحمد یزدانی
-
انتظار از مجمع تشخیص؛ جلسات بررسی FATF علنی شود
سایر اخبار مرتبط
نظرات
ثبت نظر
مهمترین اخبار
«جاده توسعه» عراق؛ شمشیر دولبه برای ایران
شنبه 22 دی 1403 - 22:38:10
اختلاف 500 هزار میلیادی بر سر حجم اقتصادی ایران
شنبه 22 دی 1403 - 22:33:40
مصرف بنزین کشور در سال جاری ۷.۴ درصد افزایش پیدا کرد
شنبه 22 دی 1403 - 21:47:59
واردات خودرو سهمیهبندی شد
شنبه 22 دی 1403 - 21:44:07
واردات خودرو سهمیهبندی شد
شنبه 22 دی 1403 - 21:43:35