پنج‌شنبه 29 شهریور 1403 - 05:21

کد خبر 52263

پنج‌شنبه 21 اردیبهشت 1402 - 08:40:00


پاسخ عشقی به شایعه بورسی


دنیای اقتصاد/متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و انتشارش در آخرین خبر به معنای تایید آن نیست

اما افت شدید شاخص‌های سهامی از کجا نشات می‌گیرد؟ با توجه به افزایش میزان دامنه‌نوسان شرکت‌های فعال در بازار‌‌‌‌‌‌های اولیه (بورس تهران و فرابورس ایران) تشدید فرآیند نزول قیمت سهام موضوعی است که می‌تواند به‌طور مستقیم از چنین عاملی نشات بگیرد. در این میان به باور صاحب‌نظران اقتصادی، در صورتی‌که فرآیند بازگشایی دامنه‌نوسان از سوی نهاد ناظر بازار سرمایه اجرایی نشده بود طبعا میزان کاهش بازدهی شاخص‌های سهامی در چند روز اخیر به‌مراتب کمتر از شرایط کنونی بود.

این در حالی است که افزایش دامنه‌نوسان توانست شدت ریزش قیمت‌ها را بیشتر کند. حال تبعات این رویداد می‌تواند به عدم‌شکل‌‌‌‌‌‌گیری فرسایش در مسیر تخلیه بازار منتهی شود، به‌عبارتی پیامد افت سنگین بورس می‌تواند منجر به بازگشت زود‌‌‌‌‌‌هنگام شاخص‌های سهامی به روند تعادلی شود.

هر چند در بازار مطرح می‌شود که دستور غیر‌مستقیم سازمان بورس به صندوق‌ها، بازارگردان‌ها و برخی حقوقی‌‌‌‌‌‌ها مبنی‌بر ضرورت افزایش میزان عرضه سهام، باعث ایجاد چنین شرایطی شده‌است. در این میان نباید فراموش کرد که در بحبوحه ریزش قیمت سهام، در بورس به‌طور سنتی بازار شایعات نیز داغ پیگیری می‌شود. مجید عشقی ریاست سازمان بورس روز گذشته با حضور در دانشگاه تهران در گفت‌‌‌‌‌‌و‌‌‌‌‌‌گو با «دنیای‌اقتصاد» به‌طور کلی موضوع مداخلات این نهاد را تکذیب کرد و خبر از پیگیری شایعات داد.

سازمان ابزار دخالت در مکانیزم طبیعی بازار را ندارد
 دیروز مجید عشقی، رئیس سازمان بورس و اوراق‌بهادار مهمان اولین نشست علمی بورس و دانشگاه در دانشکده مدیریت دانشگاه تهران بود. عشقی در جواب به سوال خبرنگار «دنیای‌اقتصاد» در مورد اینکه بعد از تجربه ریزش تاریخی بورس تهران در سال‌99 و خلق خاطرات تلخ برای سهامداران در این سال، چرا سازمان بورس نتوانست در حفاظت از سبد حقیقی‌‌‌‌‌‌‌های بازار سهام، موفق عمل کند و چرا بعد از تجربه آن اتفاقات تلخ در سال‌99، سازمان بورس راهکارهایی را در راستای ممانعت از تزریق هیجان به بازار و محافظت از پورتفوی سهامداران انجام نداد، گفت: فراز و فرود در بازار یک امر طبیعی است و از اول اسفند تا نیمه اردیبهشت سال‌جاری، شاخص‌کل بورس تهران 65‌درصد و نماگر هم‌وزن رشد 85‌درصدی داشته است. نمی‌توان از یک بازار برای همیشه انتظارات صعودی داشت. دلیل زیادشدن‌درصد ریزش در روز دوشنبه نیز افزایش دامنه‌نوسان بوده‌است. در ریزش‌‌‌‌‌‌‌های قبلی بورس تهران، سهام با دامنه‌نوسان 7‌درصد در بازار موجود نبود که شاخص‌کل افت بیش از 5‌درصد را تجربه کند. در شرایط عادی قبلا امکان‌پذیر نبود که بازار افت بیش از 5‌درصد را تجربه کند، چون دامنه‌نوسان نمادها تا محدوده مثبت و منفی 5‌درصد بود.

رئیس سازمان بورس در ادامه صحبت‌هایش به موضوع نتیجه‌‌‌‌‌‌‌بخش‌بودن و مثمرثمر واقع‌شدن افزایش دامنه‌نوسان اشاره کرد و گفت اگر در مقطع فعلی در بورس تهران موضوع افزایش دامنه‌نوسان نمادهای بازار اول بورس و فرابورس به 7‌درصد عملی و اجرایی نشده‌بود، شاید بازار تا مدت‌ها در صف‌فروش گرفتار می‌شد و این چسبندگی در صفوف فروش، منجر به ادامه‌‌‌‌‌‌‌دار‌شدن صفوف گسترده فروش در روزها و حتی ماه‌های آتی می‌شد، اما افزایش دامنه‌نوسان موجب شد که هیجانات بازار در دو روز تخلیه شود. به هیچ‌وجه نمی‌توان برای همیشه تمایلات صعودی را پیرامون بازار سهام حفظ کرد و نوسان‌ها جزء ذات و طبیعت بازار است.  او همچنین در بخش دیگری از پاسخ‌‌‌‌‌‌‌هایش به «دنیای‌اقتصاد» به موضوع شایعاتی که پیرامون ریزش هفته‌جاری بورس تهران وجود داشت، اشاره کرد و گفت: سازمان بورس شایعاتی را که پیرامون نقش داشتن این سازمان در ریزش اخیر بازار مطرح‌شده را پیگیری حقوقی خواهد کرد.

او افزود: رشد بازار در چند ماه اخیر با شتاب بالا صورت‌گرفته و متاسفانه بخشی از معامله‌گران بورس تهران، رویکرد کوتاه‌‌‌‌‌‌‌مدتی دارند و 500‌هزار نفری که به‌صورت روزانه در بورس تهران معامله می‌کنند، هرکدام استراتژی خاص خود را برای معامله دارند و نمی‌توان انتظار داشت که همه این فعالان بازار رو به بالا معامله کنند و شناسایی سود از سوی برخی از معامله‌گران، بازار را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد.  عشقی در بخش پایانی پاسخ به سوالات «دنیای‌اقتصاد» گفت: شرایط فعلی بورس تهران با سال‌99 قابل‌مقایسه نیست و P/ E FORWARD بازار سهام در برهه فعلی در محدوده7 قرار دارد، درحالی‌که همین آیتم در سال‌99 در محدوده بیش از 30 واحد قرار داشت. وی اضافه کرد: صندوق تثبیت بازار و بازارگردان‌ها منابع قابل‌توجهی در اختیار دارند و شرایط فعلی بورس تهران با ریزش سال‌99 قابل‌مقایسه نیست. در برهه‌‌‌‌‌‌‌های زمانی مختلف در بازار پنیک‌‌‌‌‌‌‌های مقطعی رخ می‌دهد و نمی‌توان کلیت بازار را از نوسان مصون نگه داشت. سهام یک دارایی ریسکی است و سرمایه‌‌‌‌‌‌‌گذاران می‌توانند از ابزارهای دیگری مانند اوراق‌بهادار با درآمد ثابت با توجه به درجه و ذائقه ریسک‌‌‌‌‌‌‌پذیری خود استفاده کنند. عشقی اضافه کرد که در بلندمدت برای بازار سهام نگرانی خاصی نداریم و امیدواریم با معرفی ابزارهای جدید و ابزارهای مشتقه بازار را گسترش دهیم. سازمان بورس نیز قطعا نمی‌تواند روند بازار را عوض کند و اصلا این سازمان ابزارهای این کار را در اختیار ندارد و هیچ شخص یا نهاد ثالث دیگری توانایی انجام این کار و دخالت در مکانیزم طبیعی بازار را ندارد.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط