چهارشنبه 05 دی 1403 - 20:55

کد خبر 57926

سه‌شنبه 26 اردیبهشت 1402 - 10:32:00


پیگیری حقوقی فعالیت معدنی در جوار آتشکده نیاسر


باشگاه خبرنگاران/ مدیرکل میراث‌فرهنگی اصفهان گفت: موضوع فعالیت معدنی در جوار آتشکده نیاسر از نظر حقوقی پیگیری شده است.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اصفهان اظهار کرد: موضوع فعالیت معدنی در جوار آتشکده نیاسر از نظر حقوقی پیگیری شده و در صورت انجام عملیات انفجار در این معدن، به دلیل تهدید منظر تاریخی و طبیعی آتشکده نیاسر، چاره‌ای به جز تعطیلی معدن وجود ندارد.
پس از انتشار گزارشی درباره فعالیت یک معدن سنگ در حریم درجه یک آتشکده نیاسربا عنوانِ طعم تلخ اسارت در حصار معادن سنگ برای سالم‌ترین آتشکده ایران علی دارابی، قائم مقام وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی به اداره کل حفظ و احیاء بناها، محوطه‌ها و بافت‌های تاریخی این وزارتخانه و مدیرکل میراث فرهنگی استان اصفهان دستور داد موضوع را با فوریت و اولویت بررسی کنند.
به گفته برخی از مسوولان و کارشناسان، عملیات معدنی و تردد کامیون‌ها برای حمل سنگ‌ها در مجارت آتشکده نیاسر با ذات این مکان تاریخی و باستانی در تضاد است و همین موضوع موجب نگرانی کارشناسان و فعالان میراث فرهنگی شده است.
مدیر کل میراث فرهنگی استان اصفهان  با بیان اینکه هنوز پرونده معدن سنگ در جوار آتشکده نیاسر باز است، گفت: حسبِ دستور قائم مقام وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی برای پیگیری و بررسی موضوع، بر اساس پایشی که در منطقه داشته‌ایم انفجاری در معدنی که در نزدیکی آتشکده نیاسر قرار دارد، وجود ندارد و نباید هم وجود داشته باشد با این وجود موضوع به لحاظ حقوقی پیگیری شده است و در صورت انجام عملیات معدنی انفجار، امکان تعطیلی معدن وجود دارد.
علیرضا ایزدی با بیان اینکه ۲ معدن در محدوده اطراف این اثر تاریخی وجود دارد، افزود: در مورد یکی از معادن، با توجه به اینکه بیش از چهار کیلومتر با آتشکده فاصله دارد بحثی نداریم و آسیبی را به این اثر تاریخی وارد نمی‌کند، اما در مورد معدنی که در نزدیکی آتشکده قرار دارد، به مسوولان معدنی ابلاغ کرده ایم که نباید انفجاری در این معدن انجام شود.
او با اشاره به اینکه مخالف آنچه موجب لرزش در نزدیکی آتشکده نیاسر می‌شود هستیم، گفت: معدنی که نزدیکِ آتشکده نیاسر قرار دارد برای ما حائز اهمیت است و به همین دلیل ابلاغ کرده ایم که نباید در این معدن انفجار داشته باشند.

ایزدی با بیان اینکه موضوع معادن را به ۲ دسته تقسیم کرده ایم، ادامه داد: با بخشی از معادن که به منظر تاریخی و طبیعی آثار لطمه وارد می‌کنند مخالفیم و به همین دلیل هم در مورد "کوه چرخه" نطنز پرونده را تسریع کردیم تا محوطه این اثر طبیعی به ثبت برسد.
اوگفت: نمی‌خواهیم مانع فعالیت معادن باشیم، اما اعتقادمان بر این است که برخی معادن علاوه بر اینکه به چرخه محیط زیست آسیب می‌رسانند، به لحاظ دید و منظرِ آثار تاریخی و طبیعی هم می‌توانند لطماتی را وارد کنند.
۲۰ سال است که برداشت سنگ معدنی در حریم آتشکده نیاسر نگرانی‌هایی بابت آسیب‌های احتمالی و مخدوش شدن حریم منظری این اثر باستانی را در پی داشته است.
آتشکده نیاسر در ۳۵ کیلومتری غرب کاشان و در منطقه‌ای کوهستانی در ارتفاعات کرکس قرار دارد. گفته می‌شود این آتشکده مربوط به اواخر دوران اشکانی و یا اوایل دوران ساسانی است.
این اثر که در سال ۱۳۱۷ در شمار آثار ملی ایران قرار گرفته است، از کهن‌ترین و سالم‌ترین چهارتاقی‌های موجود در کشور به شمار می‌آید.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط