شنبه 31 شهریور 1403 - 03:42

کد خبر 59818

پنج‌شنبه 28 اردیبهشت 1402 - 10:35:00


اف-۱۶‌ها در خانه زلنسکی


دنیای اقتصاد/متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و انتشارش در آخرین خبر به معنای تایید آن نیست

 نخست‌وزیران بریتانیا و هلند، ریشی سوناک و مارک روته، قصد دارند تا یک «ائتلاف بین‌المللی» برای حمایت از اوکراین به راه بیندازند. در این راستا قرار است با ارائه جت‌های جنگنده به این کشور توان دفاعی اوکراین را در برابر روسیه بالا ببرند. به گزارش الجزیره، سخنگوی دفتر داونینگ‌استریت در بیانیه‌ای گفت: «نخست‌وزیر ما و نخست‌وزیر هلند توافق کردند که یک ائتلاف بین‌المللی در جهت حمایت از اوکراین به راه بیندازند. به موجب این توافق قرار است که جنگنده‌های اف-۱۶ تحویل کی‌یف شود، مضاف بر اینکه آموزش خلبانان اوکراینی را نیز بر عهده خواهند گرفت.»

سخنگوی خانه شماره۱۰ افزود: «نخست‌وزیر باور خود را بر اینکه اوکراین جایگاهش در ناتو است، نشان داد و بر این نکته تاکید کرد که ارائه کمک‌های طولانی مدت به اوکراین از سوی متحدان بسیار اهمیت دارد؛ چراکه این تضمین‌دهنده حمایت از اوکراین در برابر حملات آتی روسیه است.» جان پساروپولوس از الجزیره گزارش داد که اکثر اعضای ناتو در اروپا امکان ارسال اف‌-شانزده‌های خود را به اوکراین باز نگه داشته‌اند، حتی زمانی که جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا در ماه ژانویه گفت که ایالات متحده این کار را نخواهد کرد. به گفته پساروپولوس، کارشناسان پدافند هوایی می‌گویند که جنگنده‌های اف‌-۱۶ ساخت ایالات متحده به اوکراین برتری بیشتری نسبت به نیروی هوایی روسیه می‌دهد، اما این در شرایطی حاصل می‌شود که با موشک‌های قدرتمند و اطلاعات هدف‌گیری ترکیب شوند، که آنها را نیز غرب باید فراهم کند.

اگر غرب بخواهد به این سمت حرکت کند، خطرات گسترش جنگ افزایش خواهد یافت و متحدان غربی اوکراین فعالانه‌تر به جنگ کشیده خواهند شد. روته روز سه‌شنبه در توییتی گفت که او و سوناک درباره مسائلی صحبت کرده‌اند که به سود اوکراین در جنگ با روسیه است. او گفت: «ما در حال کار روی مسائلی دو طرفه هستیم  و البته درباره حمایت مشترک ما از اوکراین در مواجهه با تجاوز وحشتناک روسیه.» البته نخست‌وزیر هلند به ارائه پشتیبانی و آموزش خلبانان جت‌های جنگنده اشاره‌ای نکرد.

تاکنون کشورهای غربی درباره عرضه هواپیماهای جنگنده پیشرفته به اوکراین محتاط بوده‌اند؛ زیرا می‌ترسند استفاده از آنها باعث تشدید جنگ شود. اما زلنسکی پس از دیدار با سوناک در روز دوشنبه گفت که «کار روی جت‌های جنگنده» به‌طور فعال به پیش می‌رود. امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه نیز روز دوشنبه نیز گفت که کشورش «درها» را برای آموزش خلبانان جنگنده اوکراینی باز کرده است، حتی اگر او قصد نداشته باشد که رأسا جنگنده به این کشور بفرستد. مکرون در یک مصاحبه تلویزیونی با شبکه تلویزیونی تی‌اف-۱ گفت: «ما با چندین کشور اروپایی دیگر که آماده همکاری هستند، درها را برای آموزش خلبانان اوکراینی باز کرده‌ایم. همچنین مذاکرات با آمریکایی‌ها در حال انجام است.»


رئیس‌جمهوری فرانسه بدون ارائه جزئیات بیشتر گفت: «آموزش‌ها می‌تواند از همین الان آغاز شود.» خبرگزاری هلندی «ان‌او‌اس» روز سه‌شنبه گزارش داد که روته در ۴ ماه مه، در جریان سفر زلنسکی به هلند گفته بود که برای تامین اف-۱۶ مذاکرات بین بریتانیا، دانمارک و بلژیک در حال انجام است. البته به موازات آن مذاکرات دیگری نیز بین هلند و بریتانیا در جریان بود که نتیجه آن ارائه اف-۱۶ به کی‌یف بوده است. زلنسکی در سخنرانی خود در نشست شورای اروپا در ریکیاویکِ ایسلند، اوایل روز سه‌شنبه، بار دیگر از متحدان غربی خواست تا به تقویت دفاع هوایی اوکراین کمک کنند؛ به‌ویژه اینکه اوکراین مدعی شده که توانسته است چندین موشک مافوق صوت روسیه را که شبانه به کی‌یف شلیک شده بود، رهگیری و نابود کند. او تصریح کرد: « قلمرو اوکراین بزرگ است و برای اینکه نتایج دفاع هوایی مانند آن شب در سراسر کشور حاکم شود، به سامانه‌ها و موشک‌های دفاع هوایی اضافی نیاز داریم. ما همچنین به هواپیماهای جنگنده مدرن نیاز داریم که بدون آنها هیچ سیستم دفاع هوایی کامل نخواهد بود و من مطمئن هستم که ما به آنجا خواهیم رسید.» زلنسکی بعدا در سخنرانی خود، قول گزارش شده سوناک و روته مبنی بر ارائه جت‌های جنگنده را «شروع خوبی برای ائتلاف» خواند و افزود: «از همه شما متشکرم.»


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط