چهارشنبه 11 مهر 1403 - 06:11

کد خبر 59848

پنج‌شنبه 28 اردیبهشت 1402 - 08:10:00


نماینده ویژه رئیسی: حقابه هیرمند از اولویت‌های دستگاه دیپلماسی است


ایرنا/ نماینده ویژه رئیس جمهوری و رئیس نمایندگی سیاسی جمهوری اسلامی ایران در افغانستان گفت: حقابه رودخانه هیرمند از کشور افغانستان به طور جد از طریق دیپلماسی در حال پیگیریست و این مساله یکی از اولویت‌های دستگاه دیپلماسی کشور است.

حسن کاظمی قمی شامگاه چهارشنبه در نشست تسریع در روند پیگیری حقابه هیرمند که با حضور وزیر امورخارجه، استاندار سیستان و بلوچستان، نمایندگان حوزه انتخابیه زابل در مجلس شورای اسلامی و جمعی از مسوولان در چابهار برگزار شد اظهارداشت: برای پیگیری حقابه هیرمند ما از تمام ظرفیت‌های خودمان استفاده می‌کنیم تا حقابه تامین شود و این مساله در اولویت دستگاه دیپلماسی و مسوولان دست‌اندرکار است.
وی بیان کرد: نیاز است تا جامعه نخبگانی ما در رابطه با حقابه هیرمند ورود کنند و با کار کارشناسی این مساله دنبال شود.
نماینده ویژه رئیس جمهوری و رئیس نمایندگی سیاسی جمهوری اسلامی ایران در افغانستان گفت: هم‌اینک سد کجکی واقع در افغانستان که بر روی رودخانه هیرمند احداث شده ۱.۷ میلیارد مترمکعب آب دارد در حالیکه ۶۰ درصد آن رسوب است.
وی تصریح کرد: ۲ کمیته در سیستان و بلوچستان یکی در رابطه با آب با استفاده از ظرفیت جامعه نخبگانی و دیگری اقتصادی کردن مرز سیستان فعال خواهد شد.
کاظمی قمی تصریح کرد: باید سایر راهکارها هم را برای امرار و معاش مردم سیستان مدنظر قرار دهیم که یکی از آنها تجارت مرزنشینان تا سقف ۴۰۰ دلار است شمار زیادی از خانوار را در شمال سیستان و بلوچستان شامل می‌شود و این اقدام باید هر چه سریعتر انجام شود.
وی افزود: برای راه‌اندازی منطقه آزاد مشترک در منطقه سیستان و افغانستان در انتظار معرفی هیات مدیره هستیم و در این زمینه چندین ماه است که منتظر محقق شدن آن هستیم.

امیرعبداللهیان: حاکمان افغانستان حقابه را قبول دارند

به گزارش ایسنا و به نقل استانداری، حسین امیر عبداللهیان شامگاه چهارشنبه در نشست تسریع در روند پیگیری حقابه هیرمند که با حضور نماینده ویژه رئیس جمهوری و رئیس نمایندگی سیاسی جمهوری اسلامی ایران در افغانستان، استاندار سیستان و بلوچستان، نمایندگان حوزه انتخابیه زابل در مجلس شورای اسلامی و جمعی از مسوولان در چابهار برگزار شد اظهارداشت: زمانی منطقه سیستان انبار غله و قطب کشاورزی بوده الان به این روز افتاده و دل هر انسانی از شرایط کنونی منطقه آزرده است.
وی بیان کرد: مشکلات و سختی‌های مردم سیستان را درک می‌کنیم و نبود آب را قبول داریم.
وزیر امورخارجه با بیان اینکه می‌خواهیم گزارشی دهیم که چه اقداماتی در رابطه با پیگیری حقابه هیرمند انجام دادیم افزود: من با ملا متقی سرپرست وزارت خارجه افغانستان در رابطه با حقابه هیرمند زیاد صحبت کردم و حتی قبل از این جلسه هم با وی تماس گرفتم و موارد، خواسته و مطالبات اهالی سیستان را بار دیگر مطرح کردم تا یاداوری کرده باشیم.
وی بیان کرد: وزیر نیرو هم سفری به افغانستان برای حق آبه به افغانستان داشتند و سایر مسوولان نیز این مساله را پیگیر هستند.
امیرعبداللهیان ادامه داد: حاکمان افغانستان حقابه را قبول دارند و نمی‌گویند آب نمی‌دهیم. طالبان می‌گویند آب اینقدر در سد کجکی نیست که رهاسازی آب را انجام دهیم.
وی تصریح کرد: در قرارداد سال ۱۳۵۱ عنوان شده که سالانه باید ۸۵۰ میلیون متر مکعب آب به ایران بدهند اما حاکمان افغانستان می‌گویند اگر الان آب سد را باز کنیم به ایران نمی‌رسد.
وزیر امورخارجه تصریح کرد: ما به آنها اعلام کردیم طبق کارشناسی، عکس‌های ماهوره‌ای و ارزیابی تیم مشترک میزان آب را بررسی کنند و اب رهاسازی شود.
وی ادامه داد: تیم کارشناسی ما آماده است تا به افغانستان سفر کند و این مساله را بررسی کنند که واقعا سد کجکی آب دارد یا نه بعد این مساله معلوم می‌شود.
امیر عبداللهیان با اشاره به سایر اقدامات در رابطه با تامین آب در منطقه سیستان افزود: چاه ژرف در این منطقه حفر شده و طرح انتقال آب از دریای عمان در حال انجام است اما این مساله زمانبر است.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط