جمعه 30 شهریور 1403 - 03:27

کد خبر 626532

پنج‌شنبه 22 شهریور 1403 - 18:00:00


استخراج ماده‌ای ارزشمند از پساب پشم شویی


صدا و سیما/ یک جوان نخبه تبریزی موفق به ابداع روشی نوین برای استخراج ماده ارزشمند «لانولین» از پساب کارخانه‌های پشم شویی شد.

 
کیانوش نمایان، جوان نخبه تبریزی و فارغ‌التحصیل مهندسی شیمی از دانشگاه صنعتی سهند تبریز، روشی را ابداع کرده که در کنار استخراج ماده پر مصرف لانولین (چربی پشم)، چند فرآورده مفید دیگر را از پساب پشم شویی استخراج و این پساب خطرناک برای محیط‌زیست را هم تصفیه کرده است.

 کیانوش نمایان که برای تجاری‌سازی این محصول، یک شرکت دانش‌بنیان را هم تأسیس کرده در مصاحبه با خبرنگار خبرگزاری صداوسیما گفت: لانولین یا چربی پشم محصول اصلی روش ابداعی ماست، این ماده مومی است که توسط غدد چربی گوسفند ترشح می‌شود و این حیوان را از مخاطرات آب‌وهوایی محافظت می‌کند.

 وی درباره روش ابداعی خود گفت: منبع اصلی لانولین پساب پشم شویی است و ما علاوه بر اینکه از پساب پشم‌شویی، لانولین استخراج می‌کنیم، پساب را هم تصفیه می‌کنیم تا موجب بازگردانی آن به چرخه صنعت یا کشاورزی بشود.

 نمایان افزود: محصولات دیگری که از این فرایند تولید می‌شود؛ شامل کود طبیعی و دو نوع اسید مهم به نام اسید پروپانوئیک و اسید بوتانوئیک به‌عنوان محصولات فرعی هستند که به‌ویژه اسید پروپانوئیک در حوزه دارویی، آرایش بهداشتی و صنایع غذایی کاربرد دارد، این در حالی است که در روش کشور‌های دیگر صاحب فناوری استخراج لانولین این دو اسید استحصال نمی‌شود.

 
ایران، هفتمین کشور دارای دانش فنی استخراج لانولین از پساب پشم شویی

 این جوان مخترع درباره کشور‌های صاحب این فناوری گفت: کشور‌های دارای دانش فنی استخراج لانولین، استرالیا آمریکا هند، چین، اسپانیا و نیوزلند هستند که ما اکنون هفتمین کشور دارای این فناوری هستیم.

 کیانوش نمایان در ادامه کاربرد لانولین را در صنایع مختلف شرح داد: لانولین در صنایع دارویی، آرایشی بهداشتی، نفت، نساجی، صنایع غذایی، واکس، چرم، صنعت خودرو و صنعت رنگ کاربرد دارد. برای مثال در صنایع دارویی برای نخ‌های بخیه، چسب‌های بخیه، انواع مسکن صابونی و همچنین در صنایع آرایشی بهداشتی برای مرطوب‌کننده‌ها، لوسیون‌ها و کِرِم بعد از اصلاح استفاده می‌شود. در صنعت خودرو نیز برای جلوگیری از زنگ‌زدگی و روان‌کننده قطعات فلزی و در صنعت نفت برای جلوگیری از خوردگی سکو‌های نفتی و تثبیت‌کننده چاه‌های نفتی به کار می‌رود. همچنین در صنعت راه‌سازی برای جلوگیری از ترک‌خوردگی آسفالت و آب‌گریز کردن آن قابل‌استفاده است.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط