جمعه 09 آذر 1403 - 06:28

کد خبر 661006

شنبه 21 مهر 1403 - 21:10:00


اکونومیست: اسرائیل گزینه‌های زیادی برای پاسخ به ایران ندارد


اعتماد/متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست

تهدیدات اسراییل علیه ایران درحالی ادامه دارد که یوآو گالانت، وزیر جنگ این رژیم در لفاظی اخیر خود مدعی شد حملات علیه ایران «دقیق و غافلگیرکننده» خواهد بود. در همین رابطه، هفته‌نامه اکونومیست در گزارشی به گمانه‌زنی در رابطه با نوع حمله احتمالی اسراییل به ایران پرداخته است. این هفته‌نامه در وبگاه خود مدعی است تاکنون دست‌کم دو بار، در سال‌های 2010 و 2011، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسراییل به ژنرال‌های خود دستور داده‌ تا برای حملات قریب‌الوقوع به ایران آماده شوند. در هر دو مورد، سران امنیتی اسراییلی، قانونی بودن این دستور را که بدون مجوز لازم از کابینه امنیتی صادر شده بود، زیر سوال برده و آن را رد کردند. اسراییل در هیچ یک از این موارد وارد رویارویی با ایران نشد، اما به نظر می‌رسد امروز اسراییل بار دیگر در آستانه اقدام نظامی دیگری علیه ایران باشد. اکونومیست مدعی است این‌بار نتانیاهو هیچ مشکلی برای دریافت تاییدیه از کابینه امنیتی نخواهد داشت، چراکه سران ارتش این رژیم، مانند گذشته مخالف چنین اقدامی نیستند. از سوی دیگر، اسراییل مدعی است این‌بار بخت و اقبال به نفع این بازیگر است.

در همین باره، این هفته‌نامه بریتانیایی ادعا کرد، به نظر اسراییل چند نوع هدف را در ایران در نظر گرفته است. نتانیاهو مدت‌هاست خواهان بمباران سایت‌های غنی‌سازی اورانیوم ایران است. اما این سایت‌ها در سراسر ایران پراکنده‌اند و بسیار مستحکم و محافظت شده به نظر می‌رسند. این تاسیسات عمدتا در زیرزمین با استحکامات استاندارد قرار دارند و از محافظت شده‌ترین تاسیسات در ایران محسوب می‌شوند. بنابراین، از نگاه ناظران اکونومیست، حمله به آنها برای اسراییل به هیچ روی کار راحتی نخواهد بود. ناظران همچنین گفتند ایجاد خسارت قابل‌توجه به این تاسیسات مستلزم آن است که اسراییل به بمب‌های سنگر شکن متوسل شود؛ بمب‌هایی که باید از ده‌ها هواپیما در فاصله حداقل 1200 کیلومتری از اسراییل پرتاب شوند؛ امری که برای اسراییل بسیار دشوار است.

به ادعای اکونومیست، هدف راهبردی و در عین حال آسیب‌پذیرتر برای اسراییل ممکن است بنادر مهم و پایانه‌های نفتی در جنوب ایران باشد. این هفته‌نامه مدعی است آسیب به این پایانه‌ها می‌تواند به اقتصاد ایران که بر پایه فروش انرژی قرار دارد، لطمه وارد کند. استراتژیست‌های اسراییلی بارها این ادعا را مطرح کرده‌اند که ضربه به تاسیسات نفتی و انرژی می‌تواند به اقتصاد ایران آسیب جدی وارد کند. این درحالی است که این تاسیسات که عمدتا در جنوب ایران قرار دارند، با پدافند فشرده و حضور پایگاه‌های نظامی در اطراف آنها، به‌شدت حفاظت می‌شوند.

گزینه دیگر به ادعای اکونومیست -و شاید واضح‌ترین هدف حمله احتمالی اسراییل علیه ایران- حمله به پایگاه‌های موشکی ایران باشد. اکونومیست به نقل از ناظران خود مدعی است شاید این گزینه کمترین احتمال را برای پاسخ انتقامی ایران در پی داشته باشد. این در حالی است که مقامات ایران هشدار داده‌اند به هر اقدام خصمانه‌ای از سوی اسراییل پاسخ شدیدی خواهند داد. از گزینه‌های دیگری که اکونومیست مطرح می‌کند، خرابکاری در تاسیسات ایران است. ناظران اما معتقدند اسراییل برای هر اقدامی نمی‌تواند بدون هماهنگی با متحد اصلی خود، ایالات‌متحده، دست به کار شود. از سویی، جو بایدن، رییس‌جمهور امریکا نیز علنا مخالفت خود را با حمله اسراییل به زیرساخت‌های نفتی ایران اعلام کرده است، چراکه بیم آن می‌رود این حمله به افزایش قیمت جهانی انرژی در آستانه انتخابات امریکا منجر شود. رییس‌جمهور امریکا همچنین تاکنون با حمله احتمالی اسراییل به تاسیسات هسته‌ای ایران نیز مخالف است. سران نظامی اسراییل نیز نگرانند اقدام نظامی علیه ایران به جنگ همه‌جانبه با ایران منجر شود. این در‌حالی است که اسراییل همچنان در حال جنگ با حماس در غزه است و حزب‌الله در جنوب لبنان است. بنابراین، برخی ژنرال‌های این رژیم درگیری در چند جبهه را برای اسراییل غیرقابل تحمل می‌دانند.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط