جمعه 21 دی 1403 - 06:44

کد خبر 6634

سه‌شنبه 08 فروردین 1402 - 22:45:00


مهارت زندگی/ راهکار‌های کاهش تنش در خانواده


بیتوته/ زندگی در یک خانواده بالا و پایین زیادی دارد، مسلما مشکلاتی در مسیر رسیدن به اهداف برایتان پیش خواهد آمد و تفاوت سلیقه‌ها و تعارض منافع باعث بروز تنش در خاناده خواهد شد. تعارضات در خانواده میتواند در زمینه تحصیلی، کاری، مالی یا اخلاقی باشد که باید سعی کنید جلوی ایجاد اثرات منفی بلند مدت آن‌ها را بگیرید.

متاسفانه اگر راه‌های کاهش تنش در خانواده را نیاموخته باشید این  مشکلات می تواند باعث بروز خشم و کینه و نفرت وحسادت شود و آرامش خانواده را به هم بریزد و در بدترین حالت باعث بروز قهر و یا از هم پاشیدگی خانواده شود.

دلایل اصلی بروز تنش در خانواده

• مشکلات اقتصادی: مهم‌ترین عامل تنش در خانواده به خصوص در دنیایی که بدون پول نمیتوان مایحتاج اولیه را هم تامین کرد، مشکلات اقتصادی است.

• مشکلات عاطفی: خانواده‌ای که نتواند همبستگی عاطفی خود را حفظ کند و نیاز روحی و عاطفی اعضای خانواده براورده نشود، کمبود‌ها و عقده‌های عاطفی ایجاد شده بین اعضا منجر به دعوا و جنجال خواهد شد.

• تفاوت فرهنگی: تفاوت فرهنگی میان زن و شوهر یکی از عوامل مهم تنش زا در خانواده است به خصوص اگر یکی از آن‌ها یا هر دو نفرشان انتقاد پذیر نبوده و اهل مشورت نباشند. سبک زندگی متفاوت، تفاوت سطح اعتقادی و فرهنگی منجر به سبک متفاوت زندگی زن و شوهر می‌شود که میتواند تنش زا بشود.

از سویی دیگر با تفاوت‌های بسیار سریعی که بین طرز تفکر و عقاید نسل‌ها ایجاد شده است این تفاوت فرهنگی ممکن است بین پدر مادر و فرزندان بروز کند که منجر به عدم درک متقابل و افزایش تنش‌ها در خانواده خواهد شد.

• دخالت اطرافیان: اگر زن و شوهر نتوانند حریم خصوصی زندگیشان را حفظ کنند و اجازه دخالت به اطرافیان بدهند نه تنها مشکلاتشان کمتر نخواهد شد بلکه باید با مشکلات بیشتری از جمله ناراحتی‌های همسر از خانواده شان هم روبرو شوند. به نظر شما مشکل ایجاد شده بین دو نفر سریعتر حل می‌شود یا مشکل ایجاد شده بین ۴ نفر؟

• نداشتن مهارت ارتباطی: مهارت ارتباطی نقش بسیار زیادی در موفقیت کاری و زندگی دارد. عدم درک متقابل، عدم همدردی، نداشتن صداقت و مهارت‌های حل اختلاف و عدم انعطاف پذیری و عدم استفاده از لحن مناسب برای رساندن منظور خود میتواند تنش‌های بی دلیل ایجاد کند.

راه‌های کاهش تنش در خانواده کدامند
قبل از این که به دنبال راه‌های کاهش تنش در خانواده باشید باید علت تنش را پیدا کنید، مثلا بی توجهی شوهر به همسر و براورده نشدن نیاز‌های عاطفی و جنسی معمولا منجر به بهانه جویی و عصبی شدن همسر خواهد شد یا حتی ممکن است تصور کند شوهرش در حال خیانت کردن به او است. در حالی که با یک صحبت منطقی و بیان ابراز نیاز میتوانید مشکل را بین خودتان حل کنید.

کنترل خشم و هیجان برای کاهش تنش در خانواده
معمولا رفتار‌های تکانشی و احساسی مانع از ایجاد آرامش در زنگی خواهد شد. اگر بتوانید روی احساساتتان کنترل داشته باشید و خونسردانه رفتارکنید میتوانید این آرامش را به دیگران هم منتقل کنید.

مدیریت و کنترل احساسات به شما کمک می کند که تنش‌ها و اتفاقات بدی که بیرون از خانواده داشته اید را وارد حریم خانواده نکنید.

اگر از چیزی ناراحت هستید میتوانید به جای بحث کردن مدتی را تنها بگذرانید تا خشمتان فروکش کند و بتوانید به صورت منطقی مشکلتان را بررسی کنید. داد و بیدار و خشمگین شدن مشکلی از شما حل نمی‌کند.

برای کاهش تنش در خانواده حل مسئله را بیاموزید
اگر مشکلی که پیش آمده به همه اعضای خانواده مربوط می‌شود در مورد مشکل ایجاد شده به آرامی با هم صحبت کنید. از همه بخواهید که دیدگاه و راه حلشان درباره مسئله را بیان کنند تا مشکل را از جوانب مختلف سنجیده باشید. از سرزنش کردن، تحقیر کردن و نصیحت‌های تکراری پرهیز کنید به جای سرکوفت زدن به دنبال راه حل جدیدی برای حل مسئله پیدا کنید.

مهم‌ترین عاملی که باعث می‌شود تنش‌های یک خانواده کمتر شود مسئولیت پذیری و خوش اخلاقی است. اگر سایر اعضا ببینند که شما بری کاهش استرس دیگران تلاش میکنید و مسئولیت پذیر هستید، محبت و دلسوزی و مسئولیت پذیری شما را الگوی خودشان قرار می‌دهند.

برای کاهش تنش در خانواده از خود گذشتگی کنید
برای کاهش تنش و مشکلات به جای این که فقط به دنبال پیدا کردن مقصر باشید تقصیر‌ها را به گرددن هم بیندازی کمی با گذشت و مهربانی با هم برخورد کنید. از خودگذشتی و همدردی در این شرایط میتواند به جای شعله ور کردن آتش دعوا، شرایط را متعادل‌تر کند. به جای این که با پرخاشگری برخوردکنید کافیست با مهربانی بگویید که این کار را انجام نداده این و مقصر نبوده اید و محل را ترک کنید.

برای کاهش تنش در خانواده به استرس دیگران دامن نزنید
استرس هر کدام از اعضای خانواده روی دیگران تاثیر می‌گذارد، استرس میتواند باعث افزایش بیقراری، کم شدن خواب، فریاد زدن سر هم دیگر، غذا نخوردن یا گوشه گیری شده و باعث از بین رفتن تمرکز روی کار و درس شود و در نهایت شادی در خانواده را از بین ببرد.

برای کاهش استرس خانواده با حرفهایتان دیگران را به آرامش دعوت کنید و به آن‌ها روحیه بدهید و امیدوارشان کنید که مشکل حل خواهد شد. حرف‌های امیدوار کننده از نظر روانشناسی انرژی مثبت به دیگران منتقل کرده و باعث آرامش فکری و جسمی آن‌ها خواهد شد و خطر سکته مغزی و قلبی را کاهش خواهد داد.

از کوچکترین فرصت برای خنداندن هم استفاده کنید

شاید خندیدن در شرایط سخت به نظرتان مسخره به نظر بیاید، ولی اگر زاویه دیدتان را تغییر دهید و سعی کنید به خاطر دیگران به خودتان مسلط باشید میتوانید از کوچکترین لحظات برای شاد بودن و افزایش روحیه استفاده کنید. خندیدن باعث می‌شود لحظاتی فکرتان آرامش گرفته و استرستان کاسته شود و بتوانید بهتر روی کارهایتان تمرکز پیدا کنید.

مثبت اندیشی باعث کاهش تنش در خانواده می‌شود
زمانی که تنش‌ها در زندگی بالا می‌گیرد به جای این که وقتتان را به درگیری با هم یا گوشه گیری بگذرانید سعی کنید فعال باشید و دیگران را هم به فعالیت تشویق کنید تا حواستان از آن مشکل پرت شود و انگیزه و امید به ادامه زندگی پیدا کنید. مثبت اندیشی در مشکلات به معنی ندیده گرفتن مشکلات و تنش‌ها نیست بلکه به این معنی است که به جای فکر کردن به مشکلات به دنبال راه حل‌های جدید برای عبور از مشکلات باشید.

همه نیاز دارند گاهی انرژی‌های منفی را از خود تخلیه کنند، می توانید برای کمک پیش مشاور بروید و گلایه و شکایت هایتان را با او در میان بگذارید تا از نظر روانی تخلیه شوید.

رفتار مردان برای کاهش تنش در خانواده

◊ از گرفتاری‌ها و حوادث تلخ روزمره با چهره‌ای عبوس جلوی همسرتان حرف نزنید.

◊ در مناسبت‌های مختلف یا حتی بدون مناسب هدیه‌ای هر چند کوچک برایش بخرید که نشان دهد به فکرش بوده است.

◊ اگر کمبودی در خانه مشاهده می‌کنید با خوش رویی به او بگویید.

◊ از زنان دیگر در مقابل همسرتان تعریف نکنید.

◊ به بستگان همسرتان احترام بگذرید.

◊ همسرتان را از معاشرت با خانواده اش منع نکنید.

◊ احترام همسرتان را جلوی دیگران حفظ کنید.

◊ خودتان را برتر از همسرتان ندانید.

◊ زمانی که همسرتان عصبی است به خصوص در دوران پریود با او مهربان‌تر باشید.

◊ به علت خستگی پیشنهاد همسرتان برای گردش و تفریح و مسافرت را رد نکنید.

◊ از ظاهر همسر و یا کار‌هایی که انجام می‌دهد تعریف کنید. روح لطیف زنان نیازمند شنیدن ستایش‌های شماست.

◊ شادی و خنده خود را در محل کار و بین دوستان محدود نکنید و با همسرتان هم گفتگو‌های صمیمانه داشته باشید.

◊ در کار‌های خانه و مراقبت از بچه‌ها به او کمک کنید.

رفتار زنان برای کاهش تنش در خانواده

◊ بعد از ازدواج از کلمه من استفاده نکنید، تمام مسائل زندگی مشترک اعم از تملک، درامد و ... به هر دوی شما مربوط می‌شود، من و تو بعد از ازدواج باید تبدیل به ما شود.

◊ با شوهرتان لجبازی نکنید و حتی اگر حق با شماست اصرار نکنید و قضیه را موکول به بعد نمایید.

◊ احترام شوهرتان را حفظ کنید و از تعریف و تمجید بستگان خود در مقابلش اجتناب کنید.

◊ هنگام عصبانیت با او مشاجره نکنید، چون احتمال حرمت شکنی بالا می‌رود، صبرکنید به آرامش برسید تا بتوانید منطقی فکر کنید و حرفتان را بزنید.

◊ شوهرتان را برای معاشرت با دوستان و اقوام محدود نکنید.

◊ به مادر و بستگان شوهرتان بیش از دیگران احترام بگذارید.

◊ اگر درآمدتان را در زندگی هزینه می‌کنید بابتش طلبکار نشوید.

◊ از مردان دیگر جلوی شوهرتان تعریف نکنید.

◊ برای انجام خواسته هایتان از لحن آمرانه یا خشونت آمیز استفاده نکنید.

◊ برای مخارجتان، میزان درآمد شوهرتان را در نظر بگیرید و او را تحت فشار قرار ندهید.

◊ بهترین لباسهایتان را برای اولین بار برای شوهرتان بپوشید و برایش آرایش کنید.

◊ سعی کنید با لبخند از او استقبال کنید و کار‌های خانه را هنگام آمدن او کنار بگذارید و به گرمی از او پذیرایی کنید و موقع خروج او را بدرقه کنید.

◊ به جای گله گذاری و شکایت از مشکلات، زمانی که به گفتگوی صمیمانه با شوهرتان اختصاص دهید.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط