پنج‌شنبه 08 آذر 1403 - 08:07

کد خبر 668685

شنبه 28 مهر 1403 - 20:44:00


هجمه های ادامه دار به ظریف


آرمان ملی/متن پیش رو در آرمان ملی منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست

مطهره شفیعی| گویی محمدجواد ظریف رمز حمله به دولت پزشکیان است. در نگاه کلی ظریف به‌خاطر رویکردهای دیپلماتیک‌اش، به‌ویژه پس از توافق هسته‌ای برجام، با انتقادات فراوانی مواجه شد.
  
برخی از گروه‌ها معتقد بودند که این سیاست‌ها به منافع ملی آسیب می‌زند. انتقادات نسبت به روابط ایران با کشورهای غربی و به‌ویژه ایالات‌متحده از دیگر دلایل حمله به او بود. برخی از دلواپسان مدعی هستند تعاملات بین‌المللی ظریف سبب تضعیف مواضع ایران در برابر دشمنان شده که محلی از اعراب ندارد. در مسائل داخلی هم دلواپسان به اقدامات و سیاست‌های داخلی ظریف به‌ویژه پس از حضورش در کنار پزشکیان انتقاد دارند و برخی او را به عدم توانایی در حل مشکلات اقتصادی و اجتماعی متهم می‌کنند.
 
خودنمایی «رسایی» با هجمه به ظریف
اخیرا حمید رسایی، نماینده تهران در کانال شخصی خود روایتی از دیدار مسعود پزشکیان با نمایندگان تهران منتشر کرد. بنا به گفته حمید رسایی، پزشکیان در پاسخ به سوالی درباره حضور غیرقانونی ظریف در جایگاه معاونت راهبردی گفته است: «آقای ظریف بیرون مانده بود، اپوزسیون ما می‌شد، داخل دولت که باشد کنترل می‌شود.» این سخنان واکنش‌های بسیاری را در فضای سیاسی کشور به‌همراه داشت به نحوی که یوسف پزشکیان در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس در پاسخ به طرح برخی روایت‌ها درباره دیدگاه پدرش به محمدجواد ظریف نوشت: «‌از رئیس‌جمهور پرسیدم، گفتند حرفم همان بوده که همیشه گفته‌ام. نتیجه تنگ‌نظری‌ها بیرون راندن دلسوزان توانمند از دایره انقلاب است. مواضع ‎وفاق‌ستیز به صلاح ایران ‌نیست. دوستی و برادری‌ام با آقای دکتر ظریف خدشه‌ناپذیر و خیرخواهی و وفاداری ایشان به نظام و ایران انکارناپذیر است.» رسایی در پاسخ به پسر پزشکیان نوشت: «اینکه الان چه گفته می‌شود مهم نیست. دو راه برای صحت‌سنجی وجود دارد: 1. دفتر رئیس‌جمهور فایل سخنان کوتاه آقای پزشکیان را منتشر کند. به‌خصوص که سخنان ایشان هیچ نکته محرمانه‌ای نداشت. ۲. نمایندگان حاضر، ادعای بنده را تکذیب کنند. اگر صوت منتشر نشد (که نمی‌شود) ظریف حتما خودش گوش کند.» از سوی دیگر دلواپسان بر ادعای خود اصرار دارند چنانکه «رجانیوز» نوشت: «با برخی از نمایندگان حاضر در این جلسه تماس گرفتیم تا صحت این سخنان را بررسی کنیم. تعدادی از نمایندگان بدون تکذیب این سخنان حاضر به مصاحبه نشدند اما 3 نماینده با تایید این سخنان اعلام کردند که مسعود پزشکیان این عبارت‌ها را درباره محمدجواد ظریف به کار برده است. حسام‌الدین آشنا مشاور روحانی هم در توئیتی نوشت: «اگر آقای رسایی مطلبی را از قول آقای پزشکیان نقل کند؛ شما می‌پذیرید؟» پس از آن رسایی پاسخ داد: «شما که در انتشار فایل صوتی سابقه ‌دارید و تجربه خوبی کسب کردید، فایل صوتی جلسه را منتشر کنید تا سیه‌روی شود هر که در او غش باشد.»


قانون چه می‌گوید؟
هجمه به دولت به‌ویژه پزشکیان به‌خاطر حضور ظریف افزایش یافته است. طی چند روز گذشته، فشارهای نمایندگان و تندروها برای برکناری محمدجواد ظریف، معاون راهبردی رئیس‌جمهوری از دولت بیشتر شده است و کار به جایی رسیده که برخی از نمایندگان مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهوری را تهدید به برکناری و زندان می‌کنند. معاون اسبق قوانین مجلس با اشاره به تهدید پزشکیان بیان داشت: ‌«شاید دلیل حساسیت‌ها به آقای ظریف به‌خاطر مخالفت برخی افراد با برجام است و نقش ایشان را در تصویب برجام پررنگ می‌بینند و دشمنی با او را در خودشان نهادینه کرده‌اند. اما اینکه ما با همچنین ادبیاتی بخواهیم با رئیس‌جمهوری صحبت کنیم در شأن نماینده مجلس نیست.» وی ادامه داد: ‌«تصدی مشاغل حساس قانونی است که مقداری شتاب‌زده تصویب شد. گاهی اوقات تصویب قوانین و موضع‌گیری‌های ما به‌خاطر حادثه‌ای است که ممکن است اتفاق افتاده باشد.» حسین میرمحمد صادقی، در واکنش به اینکه این روزها فشارهای زیادی از سوی مجلس به آقای پزشکیان برای برکناری آقای ظریف وارد می‌شود، علت این فشارها از نگاه شما چیست، گفت: «من نمی‌دانم دلیل آن چیست. متاسفانه در کشور ما یک تخصصی داریم که به کوچک‌ترین بهانه‌ای نیروهای خودمان را از حیز انتفاع بیندازیم و از آنان استفاده نکنیم. آقای دکتر ظریف توانمندی‌هایی دارد و باید از آن در جهت ارتقای کشور استفاده کرد. ممکن است به ایشان نقدی وارد باشد که این انتقادات باید در جای خودش باشد اما اینکه به‌خاطر مسائل جناحی و سیاسی افراد را بخواهیم از حیز انتفاع بیندازیم و کشور را از تخصص و تجربه آنان محروم کنیم، کار درستی نیست. به نظر من، قانون تصدی مشاغل حساس قانونی است که یک مقدار شتاب‌زده تصویب شد.»

امید به معنای دروغ گفتن نیست 
اما این پایان کار نبود و خود ظریف هم به این اتفاقات و صحبت‌ها واکنش نشان داد. معاون راهبردی رئیس‌جمهور با بیان اینکه ما همه باید عادت کنیم که همدیگر را تحمل کنیم، بیان داشت: «گروه پایداری امروز می‌خواهند من را عزل کنند یا هزار کار دیگر انجام دهند، اما آنها جزوی از این کشور هستند و باید با آن‌ها هم ساخت.» محمدجواد ظریف در جمع نخبگان و اعضای جامعه مدنی استان اصفهان، اظهار کرد: «به‌عنوان فردی که حدود ۴۰ سال در این کشور مسئولیت داشته‌ام، این را می‌گویم در معاونت راهبردی قصد داریم بپذیریم که هم اشتباه کرده‌ایم و هم در دولت همه پاسخ‌ها را نداریم.» وی خطاب به فعالان مدنی و نخبگان استان اصفهان، تصریح کرد: «در حکم رئیس‌جمهور آمده که در معاونت راهبردی باید حلقه وصل بین دولت و جامعه مدنی باشیم و اتاق‌های فکر استانی ما هم این وظیفه را در استان‌ها به عهده خواهند داشت. شما هم که در آینده عضو اتاق‌های فکر استانی خواهید بود، قرار است این وظیفه را بین ما و استاندار انجام دهید. ‌در مورد مفهومی که برخی از دوستان ما درباره وفاق دارند، من هم نکاتی دارم و باید در این زمینه گفت‌وگو کنیم. ما همه باید عادت کنیم که همه را تحمل کنیم البته آن‌ها باید بیشتر عادت کنند، چون این عادت را ندارند ولی ما به زور هم که شده عادت کرده‌ایم.» رئیس مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری با تأکید بر ضرورت وفاق بین همه گروه‌ها برای پیشبرد امور کشور، تصریح کرد: ‌«اگر می‌خواهیم از مهاجرت جوانان جلوگیری کنیم، آینده را بسازیم، باید امید ایجاد کنیم اما این امید به معنای دروغ گفتن نیست. رفتار ما، رفتار دیگران را می‌سازد و باید بپذیریم که می‌توانیم آدم‌های دیگر را تغییر دهیم. باید با واقعیت زندگی کنیم نه آرزو. ما نباید جلوی کسانی‌که می‌خواهند جلوی آینده را بگیرند، کم بیاوریم و شکست بخوریم.»


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط