جمعه 09 آذر 1403 - 09:11
بار تورم مهر روی دوش فقرا
خراسان/جهش قیمت خوراکی ها در مهرماه، موجب شد تا بیشترین بار تورم ماهانه روی دوش دهک های کم درآمد قرار گیرد. در این ماه همچنین گروه «آموزش» رکورددار جهش قیمتی در بین همه اقلام کالاها و خدمات شد.
نخستین ماه از نیمه دوم ۱۴۰۳ در حالی سپری شد که سرعت افزایش قیمت ها در بازارهای کالا و خدمات نسبت به شهریور به طور محسوسی تندتر شد به طوری که تازه ترین گزارش مرکز آمار نشان می دهد، تورم ماهانه از ۱.۷ درصد در شهریور به ۲.۷ درصد در مهر رسیده است. جزئیات بیشتر حاکی از این است که در بین این دو بازه زمانی خوراکی ها با جهش قابل توجهی روبه رو شده و تورم ماهانه آن ها از ۰.۹ به ۲.۳ درصد افزایش یافته است. کالاهای غیرخوراکی نیز چنین روندی با شدت کمتر را تجربه کرده اند. در نهایت باید گفت از آن جایی که کالاهای خوراکی سهم بیشتری در سبد مصرف اقشار ضعیف دارند، این اقشار بار بیشتری از تورم را در ماه گذشته به دوش کشیده اند.
تازه ترین داده های مرکز آمار از وضعیت شاخص قیمت ها نشان می دهد که در مهرماه امسال، افزایش ماهانه این شاخص نسبت به شهریور سرعت بیشتری گرفته و بر این اساس، تورم ماهانه از ۱.۷ به ۲.۷ درصد رسیده است. در این میان، افزایش قیمت خوراکی ها قابل توجه است. این کالاها که به طور متوسط حدود ۲۹ درصد از سبد هزینه مصرف کنندگان را تشکیل می دهند، در ماه قبل با تورم ماهانه ۲.۳ روبه رو شده اند که نسبت به همین رقم در شهریور ماه یعنی ۰.۹، جهش قابل ملاحظه ای را نشان می دهد.
در سوی دیگر، کالاهای غیرخوراکی نیز اگر چه با افزایش تورم ماهانه روبهرو شده اند، اما میزان افزایش آن از کالاهای خوراکی کمتر بوده به طوری که تورم ماهانه این دسته از کالاها از ۲.۱ درصد در شهریور به ۲.۹ درصد رسیده است. در خور ذکر است در یک ماه گذشته، نرخ ارز در حدود ۹ درصد رشد کرد، با این حال به نظر می رسد این افزایش قیمت هنوز به طور کامل به بازار مصرف کننده منتقل نشده است.
۳ گروه خوراکی با بیشترین رشد قیمت
بررسی جزئی تر تورم کالاها و خدمات نشان می دهد که در مهر، سه دسته خوراکی شامل نان و غلات، تخم مرغ و لبنیات و همچنین سبزیجات دارای بیشترین رشد قیمت در بین سایر اقلام خوراکی هستند.
نان و غلات: اگر چه قیمت مصوب نان در شهریورماه با افزایش روبه رو شد، اما به نظر می رسد ترکش های آن کماکان ادامه دارد. برخی گزارش ها از جمله گزارش ۲۹ مهر خبرگزاری میزان حاکی از آن است که افزایش قیمت برخی نانوایی ها از جمله نانوایی های آنلاین در مهرماه و به بهانه های مختلف ادامه داشته است. برای همین این موضوع به همراه افزایش قیمت غلات، موجب شده تا تورم ماهانه گروه «نان و غلات» از ۲.۱ در شهریور به ۳.۷ در مهر افزایش یابد.
لبنیات: دیگر گروه خوراکی با تورم ماهانه بالا در مهر، شیر، پنیر و تخم مرغ است. در این زمینه شاهد افزایش نرخ رسمی لبنیات در مهرماه بودیم که بر این اساس قیمت این اقلام بین ۱۵ تا ۳۰ درصد افزایش یافت. این موضوع به همراه رشد قیمت ها در بازار تخم مرغ موجب شده تا بالاترین رشد تورم ماهانه در بین خوراکی ها برای گروه یادشده رقم بخورد(یعنی ۴.۷ درصد). در خور ذکر است تورم ماهانه این گروه در شهریور، ۲ درصد بوده است.
سبزیجات و حبوبات: سومین گروه با تورم ماهانه بالا در بین خوراکی ها، سبزیجات و حبوبات هستند. رشد ماهانه قیمت در این گروه در مهرماه ۳.۸ درصد بوده، در حالی که در شهریور، تنها ۰.۸ درصد تورم ماهانه برای آن به ثبت رسیده بود.
شوک مهرماهی تورم گروه آموزش
با آغاز فصل مدارس در مهرماه هر سال، شاهد جهش تورم گروه آموزش هستیم. امسال نیز این اتفاق افتاد و گروه آموزش در بین همه اقلام کالایی با ثبت تورم ماهانه ۱۶ درصد، در صدر ایستاد. اگر نگاهی به پیشینه تورم ماهانه در بخش آموزش بیندازیم، ملاحظه می شود که تورم ذکر شده، سومین میزان زیاد خود از ابتدای دهه ۹۰ تاکنون است. در مجموع، گروه آموزش به همراه سه گروه کالایی خوراکی که در بخش قبل بیان شد، بیشترین تورم ماهانه را در مهر داشته اند. در سوی دیگر، در گروه میوه و خشکبار شاهد این هستیم که قیمت ها نسبت به شهریور تا حدی عقب نشینی کرده اند. تورم ماهانه این بخش منفی ۲.۴ درصد برآورد شده که کمترین میزان در بین همه کالاهاست. پس از آن، گروه های ارتباطات و بهداشت و درمان به ترتیب با ۱.۳ و ۱.۱ درصد تورم ماهانه قرار دارند.
تورم نقطه ای مجدد اوج گرفت
همزمان با افزایش تورم ماهانه، روند نزولی تورم نقطه ای در شهریور، برعکس شد و از این منظر قیمت ها رشد ۳۱.۶ درصدی را نسبت به مهر سال گذشته به خود دیدند. با این حال این شاخص در بین کالاهای خوراکی و غیرخوراکی، یکسان نیست. خوراکی ها در مهر امسال نسبت به مهر سال گذشته ۲۶ درصد وکالاهای غیرخوراکی به طور متوسط ۳۴.۶ درصد افزایش قیمت پیدا کرده اند. در فهرست کالاهایی که بیشترین رشد سالانه قیمت (بین مهر ۱۴۰۳ و ۱۴۰۲) را داشته اند، مسکن، آموزش و هتل و رستوران به ترتیب با ۴۰.۳، ۳۴.۵ و ۳۰.۹ درصد دیده می شود. در سوی دیگر گروه های ارتباطات و لوازم خانگی به ترتیب با ۲۲ و ۲۵.۳ درصد، کمترین رشد را در بازه زمانی یادشده داشته اند.
افت تورم سالانه کماکان ادامه دارد
با همه اوصاف، داده های تورمی مهرماه نشان می دهد که تورم سالانه کماکان به روند نزولی خود ادامه می دهد. این شاخص از خرداد سال قبل، روند نزولی خود را آغاز کرده و در مهر امسال به ۳۳.۶ درصد رسیده است. با توجه به این شاخص می توان گفت که از منظر بلندمدت، روند قیمت ها کماکان نزولی است.
اقشار کم درآمد متحمل بیشترین فشار تورمی در مهر
محاسبه تورم بر اساس سبد ثابتی از کالاها و خدمات انجام می شود، اما از آن جایی که سهم هر یک از اقلام مصرفی در بین سبد دهک های مختلف متفاوت است، در نتیجه با ارقام متفاوت تورمی در بین دهک های جامعه روبه رو هستیم. بر این اساس و با توجه به این که تورم ماهانه گروه های خوراکی در مهرماه، جهش قابل ملاحظه ای داشته و این کالاها در سبد مصرفی دهک های کم درآمد بیشترین سهم را دارند، باید گفت که در ماه گذشته، فقرا متحمل بیشترین تورم ماهانه شده اند. داده های مرکز آمار ایران نیز نشان می دهد که تورم کالاهای خوراکی در بین دهک ها از ۲.۹ درصد برای دهک کم درآمد آغاز شده و با روند نزولی به ۲ درصد برای دهک پردرآمد رسیده است. این مسئله درباره کالاهای غیرخوراکی با شدت کمتری دیده می شود به طوری که تورم ماهانه این کالاها برای دهک اول ۳.۲ درصد بوده و این رقم تا دهک دهم به ۲.۸ درصد کاهش یافته است.
پربیننده ترین
-
عکس مسی درآمد؛ آخرین توپ طلا با آرایشگر ویژه!
-
10 جایزه 5 میلیون تومانی برای کاربران آخرین خبر (مهلت شرکت در مسابقه تا 9 آذر تمدید شد.)
-
10 جایزه 5 میلیون تومانی برای کاربران آخرین خبر (مهلت شرکت در مسابقه تا 9 آذر تمدید شد.)
-
آخرین وضعیت راهها در چهارمین روز از سال جدید؛ محور چالوس از شنبه دوباره بسته میشود
-
زنده؛ بیرانوند در یک قدمی استقلال
-
"دنا پلاس اتومات" بخریم یا "تارا اتومات؟"/ مقایسه اختصاصی "آخرینخودرو" از دو خودروی پرطرفدار
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (16)
-
5 نشانه ضعیف شدن ریه ها و بهترین روش تقویت آن چیست؟
-
لندکروزر یا ۲۰۶؟ / مقایسه جالب "آخرینخودرو" به بهانه سخنان جنجالی میرسلیم
-
سپ، برترین شرکت در خاورمیانه شد
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (28)
-
ویدیو تست و بررسی فیدلیتی پرایم جدید در آخرین خودرو
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (14)
-
لحظه به لحظه با جدال پرسپولیس مقابل النصر
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (22)
-
یحیی مچ ساپینتو را خواباند / برد ارزشمند پرسپولیس در صدمین شهرآورد
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (19)
-
چالش/بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (11)
آخرین اخبار
-
واژگونی خودروی امام جمعه شاهرود
-
کشته شدن ۴۰۰ تروریست در عملیات ارتش سوریه در حلب و ادلب
-
تفال/ صنما با غم عشق تو چه تدبیر کنم
-
سرقت ۱۷ میلیون دلاری هکرها از بانک مرکزی اوگاندا
-
دعوت از رونالدو و نویل برای مبارزه در یو اف سی!
-
طرح/ فقط حزب خدا پیروزند
-
تغییرات اقلیمی؛ جام جهانی ۲۰۲۶ داغ میشود!
-
تحلیل مجید جلالی از عملکرد تیم ملی فوتبال ایران و هشدار در مورد ضعفها
-
پیشنهاد سرمربی قهرمان جهان برای بهتر شدن وضعیت تیم ملی فوتسال ایران
-
جدال ۵ تیم برای اولین پیروزی در لیگ والیبال بانوان
-
ایکاردی برای آشتی با همسرش قید اروپا را میزند!
-
پوستکوگلو: از تساوی مقابل رم ناراحت و راضی هستم!
-
رانیری: بازیکنان رم دیگر حق بازی دفاعی را ندارند!
-
امیدهای استقلال برابر الاهلی به این دو بازیکن
-
تزریق امید به استقلال با بازگشت یک ستاره
سایر اخبار مرتبط
نظرات
ثبت نظر
مهمترین اخبار
بحث و جدل بر سر مصرف خودروهای داخلی در برنامه زنده تلویزیون
پنجشنبه 08 آذر 1403 - 22:15:00
ادعای استاد دانشگاه از رقم عجیب واردات بنزین؛ ۶ میلیارد دلار در ۶ ماه اول سال جاری!
پنجشنبه 08 آذر 1403 - 22:09:15
تخفیفهای پرهیجان جمعه سیاه؛ واقعی هستند یا جعلی؟
پنجشنبه 08 آذر 1403 - 21:44:00
رشد سودآوری شپدیس علیرغم ناترازی گاز و کاهش قیمت جهانی اوره/تغییر مدل صادراتی منجر به افزایش ۴۰ دلاری هرتن اوره شد
پنجشنبه 08 آذر 1403 - 21:23:29
همه چیز درباره حقوقها در ۱۴۰۴
پنجشنبه 08 آذر 1403 - 21:33:00