چهارشنبه 07 آذر 1403 - 02:08

کد خبر 683780

پنج‌شنبه 10 آبان 1403 - 22:53:00


خطر عمیق‌تر شدن گسل بین مردم و حاکمیت


روزنامه سازندگی/متن پیش رو در سازندگی منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست

صاحب‌نظران می‌گویند، اگر نظام حکمرانی با اصلاح رویکرد به سراغ ترمیم شکاف‌های اجتماعی حرکت کند، می‌تواند با هزینه کم زمینه اجتماعی مناسب میان حکومت و مردم به وجود آورد. مسیر کم‌هزینه‌ای که اقتصاددانان به آن اشاره می‌کنند، امید است. آنها معتقدند هیچ اقدامی در کشور به اندازه بازسازی امید و بازگرداندن اعتماد به جامعه اهمیت ندارد. رنگ باختن امید و از بین رفتن اعتماد عواقب زیان‌باری برای کشور دارد. آنچه درحال حاضر اثر تعیین‌کننده در همه زمینه‌ها دارد، نگرانی مردم نسبت به آینده است. بی‌افق بودن و بی‌اعتمادی و یأس جامعه منجر به نااطمینانی می‌شود و نااطمینانی موجب توقف سرمایه‌گذاری می‌شود و این توقف نیز نتایج نگران‌کننده‌ای خواهد داشت.


صادق زیباکلام در این ‌باره به سازندگی می‌گوید که برخی تحلیلگران معتقدند در صورتی که دولت بخواهد وضع موجود را تغییر دهد و اصلاحات اقتصادی را اجرایی کند، احتمال اعتراض‌های اجتماعی وجود دارد. در شرایط امروز جامعه ایران که تحت فشار اقتصادی، اجتماعی و سیاسی است و در منطقه و عرصه بین‌المللی با فشارهای جدی روبه‌رو است، حفظ آرامش جامعه بسیار مهم است. هرگونه فشار به جامعه، چه در زمینه حجاب، چه با واسطه اصلاحات اقتصادی و رفع ناترازی می‌تواند، گسل بین مردم و حکومت را افزایش دهد. در مرحله اول و برای مثال تا پایان سال ۱۴۰۳ باید فقط به اقداماتی دست زد که گسل‌های اجتماعی را کم و امید را در دل مردم افزایش دهد. برای مثال کارهایی از قبیل رفع فیلترینگ، حذف هزینه‌های غیرضروری در بودجه دولت، کوشش حداکثری برای کنترل تورم، رفع مشکلات تبادلات بین‌المللی FATF چنانچه بعضی از متخصصین پیشنهاد دادند، سعی در رفع ناترازی برق با تاسیس نیروگاه‌های انرژی خورشیدی یا انرژی‌های دیگر تجدیدپذیر شاید نمونه‌هایی باشد که باید هر روز در پی این‌گونه مثال‌های کم‌هزینه بود. خلاصه در یک فرصت ۶‌ ماهه امید و اعتماد را باید تا حد امکان به جامعه برگرداند و تنش در روابط خارجی را بهبود و مدیریت کرد. در این ‌صورت با سرمایه اجتماعی که ایجاد می‌شود و با فرصتی که به واسطه عمل‌های مثبت دولت به دست می‌آید، می‌توان به راه‌ها و ابتکارات جدیدی دست زد. روشنفکران، نخبگان و متخصصان می‌توانند از طریق رسانه‌ها و تریبون‌های مختلف جامعه را برای پذیرش هزینه‌های حل بعضی از ناترازی‌های اقتصادی مثلاً در مورد بنزین آماده سازند و از این راه کمک موثری به حکومت و دولت برای اجرای سیاست‌های اقتصادی خود کنند.


وی افزود: چنانچه پزشکیان و کابینه او موفق شوند در ۶ ماه پایان سال با کنترل تورم و تنش در سیاست خارجی یک‌سری فعالیت‌های عملی کم‌هزینه در جهت رضایت مردم انجام دهند و بار دیگر مردم به حکومت نگاه بهتر پیدا کنند و متخصصان، نخبگان و روشنفکران مورد اعتماد مردم را سازماندهی و بسیج کنند، در ابتدای سال آینده از موقعیت بهتری برای بعضی سیاست‌ها بهره‌مند خواهند شد همچنین موقعیت‌های مناسب‌تری به وجود خواهد آمد. زیرا نباید فراموش کنیم که متخصصان، نخبگان و روشنفکران در زمینه‌سازی چنین سیاست‌هایی در رسانه‌ها، سخنرانی‌ها و…کمک موثری در زمینه اجرای این سیاست‌ها انجام می‌دهند.
 


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط