سه‌شنبه 06 آذر 1403 - 22:05

کد خبر 685584

شنبه 12 آبان 1403 - 20:18:00


پوپولیسم آمریکایی


روزنامه سازندگی/متن پیش رو در سازندگی منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست

“سازندگی” به بررسی رفتارهای عوام‌گرایانه “دونالد ترامپ”، نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا پرداخته است که از اظهارات “جو بایدن” برای کسب رای استفاده می‌کند
 
فرشاد گلزاری| همه ما ترامپ را به خوبی می‌شناسیم، چراکه تجربه حضور چهارساله او در کاخ‌ سفید را داشتیم و به خوبی به یاد داریم که نه‌تنها علیه ایران بلکه بر ضدکل جهان و حتی متحدان اروپایی آمریکا چه داستان‌سرایی‌هایی را به را انداخت که اتفاقاً تبعات منفی‌اش تاکنون احساس می‌شود. بسیاری از تحلیلگران، موسسات نظرسنجی، رسانه‌ها و حتی مقامات ارشد سیاسی ایالات‌متحده در سال ۲۰۱۶ میلادی بارها و بارها اعلام کردند که هیلاری کلینتون برنده انتخابات ریاست‌جمهوری خواهد بود اما یک‌باره «بازیگر دیوانه» وارد اتاق بیضی شد و پشت میز نشست. تجربه ترامپ برای بسیاری در داخل و خارج از آمریکا بسیار تلخ بود. برخی‌ها با آمدن وی (با وجود صدور ویزا) دیگر نتوانستند برای دیدن خانواده خود وارد ایالات‌متحده شوند و حتی کرونا جان آنها را گرفت و یک جدایی تلخ و همیشگی را رقم زد. برخی دیگر هم در داخل ایالات‌متحده شاهد تسخیر کنگره آمریکا به ‌عنوان نماد دموکراسی این کشور در ششم ژانویه ۲۰۲۱ بودند که باز هم توئیت‌های ترامپ و تحریک طرفدارانش مسبب این موضوع بود و تا همین حالا هم نقل محافل است. ترامپ بدون‌شک برای حزب جمهوری‌خواه یک تهدید علنی است و در پشت صحنه این حزب، بسیاری در قالب «پروژه لینکلن» به دنبال آن هستند تا این پوپولیست افراطی را از صحنه سیاست خارج کنند سپس خود را در چهار سال آینده در قوه مقننه (به‌خصوص سنا) بازسازی کنند و برای انتخابات ۲۰۲۸ با قدرت بیشتر وارد میدان شوند. با این وجود اما به نظر می‌رسد که ترامپ دست بردار نیست و درحال ادامه این مسیر است.‌

روز چهارشنبه او در خلیج گرین واقع در ایالت کلیدی ویسکانسین که آرای آن برای هر دو حزب مهم به حساب می‌آید، حاضر شد اما این ‌بار جهانیان ترامپ را با جلیقه‌ای نارنجی که نماد کارگران بخش خدمات شهری و جمع‌آوری زباله بود، مشاهده کردند. او در جریان کمپین تبلیغاتی‌اش سوار بر کامیون حمل زباله شد تا به طور عملی به اظهارات اخیر جو بایدن در مورد حامیانش پاسخ دهد چراکه بایدن چندی پیش هواداران او را زباله (آشغال) خطاب کرده بود.
اگرچه بایدن اعلام کرد که منظورش از این سخنان طعنه به تونی هینچکلیف، کمدین حامی ترامپ بوده که در جریان تجمع قبلی هواداران حزب جمهوری‌خواهان در ورزشگاه مدیسون اسکوئر گاردن واقع در نیویورک، پورتوریکو را به «جزیره شناور زباله در وسط اقیانوس» خطاب کرده بود. لازم به ذکر است که پورتوریکو (واقع در کارائیب) از نواحی منفصل به خاک ایالات‌متحده به ‌‌شمار می‌آید که تحت حاکمیت سیاسی آمریکا اداره می‌شود و بایدن اخیراً مردم این جزیره را ستوده بود.
اینکه بایدن اظهارات خود را اصلاح می‌کند و در مورد آن توضیح می‌دهد، یا اینکه تونی هینچکلیف اعلام می‌کند که سخنان وی به صورت صحیح نقل شده برای ترامپ چندان مهم نیست و او عملاً به دنبال آن است تا به هر ترتیبی که شده از یک فرصت حتی کوچک به نفع خود استفاده کند و بتواند رقیبش یعنی کامالا هریس و دموکرات‌ها را مورد هدف قرار دهد. بر همین اساس، او نه ‌تنها جلیقه کارگران جمع‌آوری زباله را پوشیده بلکه پشت فرمون یک کامیون حمل زباله سفید تزئین شده با پرچم‌های آمریکا و مملو از شعارهای تبلیغاتی خودش نشست و بایدن و هریس را به تمسخر گرفت.

تکرار نمایش قدیمی
مانور ترامپ بر افکار عمومی و موج‌سواری او به اینجا ختم نشد بلکه او با همان جلیقه نارنجی رنگ در شهر گرین ایالت ویسکانسین پشت تریبون قرار گرفت و باز هم به دموکرات‌ها تاخت. ترامپ خطاب به هوادارانش گفت: «باید با گفتن این جمله شروع کنم که ۲۵۰ میلیون آمریکایی آشغال نیستند. در ۹ سال گذشته، کامالا و حزبش ما را نژادپرست، متعصب، فاشیست، غیرقابل جبران، نازی و مرا هیتلر نامیدند. آنها شما را مورد آزار و اذیت قرار داده‌اند، ما را شیطان جلوه داده‌اند، ما را سانسور کرده‌اند».
این مدل از تحریک افکار عمومی برای ترامپ یک روال و به صورت کلی یک بازی هیجان‌انگیز به‌ شمار می‌رود. او چندی پیش هم ساعاتی در یکی از شعب رستوران‌های زنجیره‌ای مک دونالد در ایالت پنسیلوانیا حاضر شد و در آنجا نه‌تنها از کارگران تعریف و تمجید کرد بلکه باز هم در تمسخر هریس اعلام کرد که من چند ساعت بیشتر از او کار کردم!
آنچه در این میان باید مورد نظر باشد، مساله پوپولیسم و بازگشت آن به عرصه رقابت‌های آمریکا با حضور ترامپ است. بسیاری از تحلیلگران در داخل آمریکا بر این عقیده هستند که ترامپ حالا با ۴ سال تجربه ریاست جمهوری وارد میدان شده و به ‌نوعی از گذشته تجربیاتی به دست آورده است اما واقعیت این است که او باز هم به دنبال اجرای همان خط‌مشی گذشته است. او پنج‌شنبه و تنها ۵ روز مانده تا زمان برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا سبب بروز شک و تردیدهایی در ایالت پنسیلوانیا به‌ عنوان یکی از «ایالت‌های میدان نبرد» شد و ادعاهای جنجال‌برانگیز و گمراه‌کننده‌ای را در مورد تقلب گسترده در برگه‌های ثبت‌نام رای‌دهی در این منطقه مطرح کرد.
ادعای تقلب در انتخابات ۵ نوامبر آن هم از هم‌اکنون موضوعی است که در سال ۲۰۲۰ و پس پیروزی جو بایدن هفته‌ها توسط ترامپ و تیم وی مطرح شد و آمریکا را با یک دوقطبی خطرناک روبه‌رو کرد؛ به ‌گونه‌ای که حامیان ترامپ با سلاح‌های اتوماتیک گرم به خیابان‌ها آمدند و در مقابل دموکرات‌ها به‌خصوص سیاه‌پوستان صف‌آرایی کردند. تقابل فیزیکی اگرچه در نهایت به تسخیر کنگره آمریکا توسط طرفداران ترامپ انجامید اما داستان خلق شده از سوی ترامپ با محوریت تقلب باز هم ادامه داشت.
ترامپ و متحدانش هفته‌ها پس از انتخابات ۲۰۲۰ به انتشار ادعاهایی مبنی بر تقلب در دستگاه‌های رای‌گیری پرداختند. این اخبار که در آن زمان به شکلی گسترده از سوی فاکس‌نیوز منتشر می‌شد، در نهایت منجر به محکومیت این شبکه تلویزیونی نزدیک به جمهوری‌خواهان شد و فاکس محکوم به پرداخت ۸۰۰ میلیون دلار به یکی از شرکت‌های ماشین‌ رای‌گیری شد که در سال ۲۰۲۰ هدف تئوری‌های توطئه ترامپ و نزدیکانش قرار گرفته بود.
حتی رودی جولیانی، وکیل پیشین دونالد ترامپ کیف چرمی خود را به دست گرفت و به چندین ایالت سرکشی کرد و او هم مانند بقیه محافظه‌کاران، ادعای مذکور را تکرار کرد اما در نهایت چند روز پیش قاضی دادگاه فدرال طی حکمی دستور داد که جولیانی باید ۱۴۰ میلیون دلار به دو پرسنل انتخاباتی که به خاطر افترا از او شکایت کرده بودند، پرداخت کند و حالا جولیانی مجبور شده آپارتمان خود در منهتن نیویورک را به فروش بگذارد.
این موضوع به این دلیل مهم است که بدانیم ترامپ و تفکر پوپولیسم او برای دیگران و حامیان او بیش از خودش ضرر داشته و نمونه دیگر آ ن را می‌توان در اروپا مشاهده کرد. در زمانی که بوریس جانسون، نخست‌وزیر بریتانیا بود، ترامپ با حمایت از وی سعی کرد تا لندن را به اجرای برگزیت وادار کند و در نهایت انگلیسی‌ها از اتحادیه اروپا جدا شدند. شوک‌های اقتصادی و اجتماعی برآمده از این اقدام نه ‌تنها این کشور را با مشکلاتی ازجمله کمبود کارگر ماهر و اختلال در حمل‌ونقل روبه‌رو کرد بلکه همین موضوع به یکی از دلایل کناره‌گیری جانسون تبدیل شد.
از سوی دیگر، ترامپ به ‌عنوان یک مهاجرستیز طرفدارانی در اروپا دارد و عموماً جریان‌های راست ‌افراطی در قاره سبز از روی کار آمدن وی خوشحال می‌شوند؛ به ‌عنوان مثال، ویکتور اوربان، نخست‌وزیر مجارستان ادعا کرده که ترامپ در صورت پیروزی در انتخابات ۵ نوامبر با روسیه درخصوص اوکراین مذاکره و توافق خواهد کرد و حتی به هواداران خود اعلام کرده که برای پیروزی ترامپ دعا کنند!
باید منتظر ماند و دید که طی روزهای باقی‌مانده تا انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا، نامزد محافظه‌کاران قرار است مجدداً کدام پرده از پوپولیسم ابداعی خود را به نمایش بگذارد.
 


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط