سهشنبه 06 آذر 1403 - 20:03
وقت همبستگی ملی؛ انتخابی استراتژیک برای سیستان و بلوچستان
صبح نو/متن پیش رو در صبح نو منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
منصور بیجار بهعنوان اولین بلوچ اهل تسنن در جلسه روز گذشته هیأت دولت به استانداری سیستان و بلوچستان انتخاب شد. وی پیش از این معاون عمرانی استانداری سیستان و بلوچستان بود. با انتصاب یک بلوچ اهل سنت بهعنوان استاندار سیستان و بلوچستان، فهرست اولینهای دولت پزشکیان بار دیگر بهروزرسانی شد. انتخاب سه استاندار سیستان و بلوچستان، کردستان و خوزستان در دولت چهاردهم تاکنون مورد توجه قرار گرفته است. منصور بیجار اولین بلوچ اهل سنتی است که در ایران پس از انقلاب بهعنوان استاندار در زاهدان مستقر خواهد شد. آرش زرهتن لهونی، نماینده پیشین مجلس در شهریورماه بهعنوان استاندار کردستان منصوب شد که اولین انتصاب یک اهل سنت بهعنوان استاندار پس از انقلاب بود. حضور سید محمدرضا موالیزاده (عرب متولد خرمشهر) در ساختمان استانداری خیابان فلسطین اهواز نیز مورد استقبال قرار گرفت.
روز گذشته نمایندگان مجلس با استعفای عبدالکریم حسینزاده از جایگاه نمایندگی نیز موافقت کردند و اولین معاون رئیسجمهور از میان اهل سنت نیز کار خود را آغاز کرد. استفاده از ظرفیتهای مختلف کشور و انحصاری نبودن انتصابها، یکی از وعدههایی بود که پزشکیان در دوران مبارزات انتخاباتی خود مطرح میکرد.
انتخاب استاندار از قومیتهای بومی استان سیستان و بلوچستان میتواند تأثیرات مثبتی بر جامعه محلی بگذارد و باعث ایجاد همبستگی و افزایش اعتماد میان مردم و دولت شود. یکی از مهمترین مزایای این امر، درک دقیقتر و عمیقتر استاندار از فرهنگ، نیازها و دغدغههای مردم محلی است. فردی که با زبان، آدابورسوم، باورها و شیوههای زندگی مردم منطقه آشناست، قادر است سیاستهایی منطبق بر واقعیتهای محلی وضع و اجرا کند و به مطالبات آنها پاسخ بهتری بدهد. همچنین این آشنایی فرهنگی باعث میشود که مردم بیشتر به استاندار بومی اعتماد کرده و احساس کنند که صدای آنها شنیده میشود و خواستههایشان مورد توجه قرار میگیرد.
از طرف دیگر، انتخاب استاندار بومی میتواند در کاهش اختلافات قومیتی و تقویت همبستگی میان اقوام مختلف استان مؤثر باشد. این امر میتواند به همگرایی اقوام و انسجام اجتماعی کمک و محیطی فراهم کند که در آن تمامی گروههای قومی بهعنوان شرکای برابر در توسعه منطقه مشارکت کنند.
وفاق ملی
ارتباط این امر با شعار «وفاق ملی» که توسط پزشکیان مطرح شده، در تأکید بر همبستگی ملی و برابری میان اقوام و فرهنگهای مختلف نهفته است. وفاق ملی به معنای ایجاد فضای همدلی، همگرایی و همافزایی میان تمامی اقشار و قومیتها برای تحقق اهداف ملی و رفاه عمومی است. انتخاب استاندار از قومیتهای بومی به نوعی اجرای عملی این شعار است؛ زیرا بهکارگیری افراد بومی و مشارکت دادن آنها در مدیریت محلی، علاوه بر ایجاد احساس ارزشمندی و احترام میان اقوام، وفاق و همبستگی ملی را در استانهای محروم و چند قومیتی تقویت میکند.
از منظر عدالت اجتماعی و رعایت حقوق اقوام مختلف، این انتخاب میتواند به ایجاد حس عدالت در تقسیم قدرت کمک کند. وقتی اقوام مختلف میبینند که شانس مشارکت در مدیریت کلان کشور برای آنها نیز فراهم است، به جامعهای برابرتر و فارغ از تبعیض باور پیدا میکنند. در نتیجه، شعار وفاق ملی در این رویکرد به صورت عملی نمود پیدا میکند و روحیهای مبتنی بر اتحاد و همدلی میان اقوام مختلف، نه فقط در سیستان و بلوچستان، بلکه در سراسر کشور تقویت میشود.
سوابق استاندار جدید سیستان و بلوچستان
منصور بیجار، استاندار جدید اهل تسنن سیستان و بلوچستان متولد ۱۳۵۳ در زاهدان مرکز سیستان و بلوچستان است و مسئولیتهای مختلفی را در حوزههای اجرایی و عمرانی در این استان تجربه کرده و داری مدرک کارشناسی ارشد عمران است.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار سیستان و بلوچستان، مدیرکل دفتر فنی استانداری، معاون نظارت بر امور روستایی دفتر و شوراهای استانداری، معاون نظارت بر امور سرمایهگذاری و اشتغال دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری، معاون برنامهریزی و امور عمرانی فرمانداری و مسئول نظام مهندسی خاش، رئیس هیات مدیره بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس، رئیس کمیته گنجینهها و یادمانها در کنگره ملی شهدای سیستان و بلوچستان، رئیس هیأت مدیره سازمان همیاری شهرداریها، عضو هسته گزینش استانداری سیستان و بلوچستان از مهمترین سوابق بیجار است.
استانداران سیستان و بلوچستان از ابتدا تاکنون
غلامرضا دانش نارویی از ۱۰ اسفند ۱۳۵۷ تا پنجم شهریور ۱۳۵۸، حبیب جریری از پنجم شهریور ۱۳۵۸ تا ۱۸ دی ۱۳۵۸، حمید بهرامی احمدی از ۱۸ دی ۱۳۵۸ تا ۱۹ تیر ۱۳۵۹، منوچهر محمدی از ۱۵ شهریور ۱۳۵۹ تا ۲۶ بهمن ۱۳۶۰، محمدتقی عاقبت رفعت از ۲۶ بهمن ۱۳۶۰ تا ۱۵ تیر ۱۳۶۲، سید احمد نصری از ۱۵ تیر ۱۳۶۲ تا ۱۶ آبان ۱۳۶۴، محمود اشجع از ۱۱ دی ۱۳۶۴ تا ۹ مهر ۱۳۶۸، محمود حجتی از ۹ مهر ۱۳۶۸ تا ۲۱ شهریور ۱۳۷۳، وجیهالله آقاتقی از ۲۱ شهریور ۱۳۷۳ تا ۲۸ دی ۱۳۷۳، علی بخش جهانبخش از ۲۸ دی ۱۳۷۳ تا ۲۹ مهر ۱۳۷۶، سید محمود حسینی از ۲۹ مهر ۱۳۷۶ تا ۱۶ تیر ۱۳۸۱، حسین امینی از ۱۶ تیر ۱۳۸۱تا ۲۰ شهریور ۱۳۸۴، حبیبالله دهمرده از ۲۰ شهریور ۱۳۸۴ تا ۱۳ شهریور ۱۳۸۷، علیمحمد آزاد از ۱۳ شهریور ۱۳۸۷ تا ۲۴ مرداد ۱۳۹۱، حاتم ناروئی از ۲۴ مرداد ۱۳۹۱ تا ۲۹ آبان ۱۳۹۲، علی اوسط هاشمی از ۲۹ آبان ۱۳۹۲ تا ۱۴ آبان ۱۳۹۶، دانیال محبی از ۱۴ آبان ۱۳۹۶ تا ۲۶ آبان ۱۳۹۷، احمدعلی موهبتی از ۲۶ آبان ۱۳۹۷ تا ۲۱ شهریور ۱۴۰۰، حسین مدرس خیابانی از ۲۱ شهریور ۱۴۰۰ تا ۴ دی ۱۴۰۱ و محمد کرمی از ۴ دی ۱۴۰۱ تاکنون به ترتیب نمایندگان عالی دولت در سیستان و بلوچستان بودند.
وزیر کشور: استاندار سیستان و بلوچستان بر اساس شعار وفاق ملی انتخاب شد
«استاندار سیستان و بلوچستان بر اساس شعار وفاق ملی انتخاب شد» گزارهای بود که توسط وزیر کشور در مراسم معارفه استاندار جدید سیستان و بلوچستان مطرح شد. اسکندر مؤمنی دیروز (شنبه دوازدهم آبان) در آیین تکریم و معارفه استاندار این استان، اظهارکرد: «رئیسجمهور در دوران انتخابات دیدگاههایی را مطرح کرد که وفاق ملی و همبستگی ملی از مهمترین آنها بود و معتقد بود پیشرفت و توسعه بدون وفاق ملی و استفاده از همه نگاهها، رویکردها، اقوام و مذاهب امکانپذیر نیست و برای پیشرفت ایران باید همه دست به دست هم دهیم.»
وی ادامه داد: «ما در وزارت عهد بستیم که به این رویکرد کمک کنیم؛ چراکه پاسداری از رأی مردم فقط رأی در صندوقها و حفاظت از آرا پایان کار نیست، بلکه باید رویکردی که مردم به آن رأی دادند را دنبال کنیم و این رویکرد را نیز در عمل پاس بداریم و همانطور که مردم در انتخابات مشارکت کردند، در اداره استان و کشور نیز مشارکت کنند.»
وزیر کشور بیان کرد: «بر اساس شعار وفاق و همبستگی ملی قرار شد که هیچ تفاوتی وجود نداشته باشد و ملاک اصلی باید شایستگی و کارآمدی باشد و هر کسی از هر قومیت و مذهبی و با هر نگاه سیاسی و اجتماعی در شاخصهای کارآمدی و شایستگی قرار گرفت انتخاب شود.»
مؤمنی گفت: «سه استانداری که برای استانهای کردستان، خوزستان و سیستان و بلوچستان انتخاب شدند بر اساس کارآمدی و شاخصههای لازم و بدون توصیه و سفارش انتخاب شدند.»
وی اظهارکرد: «استاندار جدید سیستان و بلوچستان چهرهای آشنا برای مردم بوده و قرار بود در معاونتهای وزارت کشور استفاده شود؛ اما با استقبالی که در استان شده بود قرار بر این شد که برای این مسئولیت انتخاب شود.»
وزیر کشور ادامه داد: «یکی از بهترین برنامههایی که ارائه شد توسط استاندار جدید این استان بود و رئیسجمهور دستور داد که همه از این فرد حمایت کنند.»
مؤمنی بیان کرد: «شاهد بودیم که سردار کرمی خالصانه و صادقانه زحمات زیادی برای توسعه استان کشیده و مردم شاهدان خوبی هستند و این زحمات را فراموش نخواهند کرد.»
وی با بیان اینکه از امروز فراز دیگری در این استان آغاز خواهد شد و تاریخ دیگری ورق خواهد خورد، گفت: «ما در دولت وظیفه خود میدانیم کمک کنیم تا این استان، مسیر و پیشرفت و توسعه خودش را با شتاب بیشتری ادامه دهد.»
یک انتخاب استراتژیک
انتخاب یک استاندار اهل تسنن در استان سیستان و بلوچستان نهتنها نمادی از اعتماد دولت به اقوام و مذاهب مختلف است، بلکه اقدامی استراتژیک در جهت خنثی کردن توطئههای ضدانقلاب و تضعیف تحرکات تجزیهطلبانه و افراطگرایانه در این منطقه بهشمار میآید. این انتخاب باعث تقویت احساس هویت و امنیت در میان جامعه اهل تسنن میشود و این پیام را بهطور ضمنی به مردم استان منتقل میکند که دولت و نظام، تمام اقوام و مذاهب را بهعنوان بخشی از کلیت کشور میپذیرد و به حقوق آنها احترام میگذارد. ازاینرو، گروههایی که تلاش میکنند با تحریک احساسات قومیتی و مذهبی، شکافهایی میان مردم استان و حاکمیت ایجاد کنند، با این انتخاب ناکام میمانند و نقشههای آنها برای بیثبات کردن منطقه و تقویت گرایشهای تجزیهطلبانه بیاثر میشود.
حضور یک استاندار اهل تسنن از خود استان میتواند موجب شود که افراد بیشتری از اقوام و پیروان مذاهب مختلف به دولت و دستگاههای اجرایی اعتماد کرده و از نفوذ گروههای تندرو و افراطگرا کاسته شود.
در واقع، این انتخاب یک پیام روشن برای تمامی گروههای ضدانقلاب و تندرو است که نشان میدهد وحدت و اتحاد در استان قویتر از هرگونه تفرقهافکنی است و مردم استان، فارغ از تعلقات مذهبی و قومیتی، در زیر چتر حاکمیت، جایگاهی دارند. همچنین این اقدام میتواند مشارکت بیشتری از سوی مردم در پروژههای توسعهای و همکاریهای امنیتی در استان به دنبال داشته باشد؛ چراکه وقتی مردم ببینند فردی از میان آنها در مقام استاندار قرار گرفته، همگرایی و همبستگی بیشتری میان آنها و دولت ایجاد خواهد شد.
از طرف دیگر، این انتخاب یک الگوی ملی از وحدت و وفاق در برابر گروههای تجزیهطلب و ضدانقلاب ارائه میدهد. وقتی دولت در بالاترین سطح محلی به یک استاندار اهل تسنن اعتماد میکند، نشان میدهد که برای مسئولیتهای اجرایی، قومیت و مذهب اولویتی ندارند و معیارهای شایستگی و تخصص برتری دارند. این مسأله، مشروعیت و محبوبیت نظام را در میان اقشار مختلف افزایش داده و از آن سو، استدلال و بهانههایی که گروههای افراطی برای جداییطلبی و ایجاد شکافهای مذهبی به کار میگیرند، به شدت تضعیف میشود.
در نهایت، انتخاب یک استاندار اهل تسنن، سیاستی هوشمندانه در راستای تداوم ثبات و امنیت استان سیستان و بلوچستان است و نشاندهنده عملی شدن اهداف دولت در جهت ایجاد وفاق ملی و تقویت همبستگی در سراسر کشور بهویژه در مناطق مرزی و حساس است.
حاشیه از جنس عبدالحمید
مراسم روز گذشته اما حاشیههای دیگری هم داشت و با حضور مولوی عبدالحمید، امام جمعه مسجد مکی زاهدان همراه بود. مولوی عبدالحمیدی که با برخی از اظهاراتش در سالهای گذشته موجب خوراک برای رسانههای بیگانه میشد و برخی از همین رویه برای تفرقهسازی در فضای استان سیستان و بلوچستان استفاده میکردند. حالا اما حضور وی در کنار مسئولین استانی و دولتی میتواند این پیام را به همراه داشته باشد که نهایتا رادیکالیسم سالهای گذشته برخی از جریانات در استان به ایستگاه آخر رسیده است و اگر دولت هم به مطالبات استان توجه داشته باشد، تفرقههای بیگانگان هم به انتها میرسد.
این اقدام، پیامی روشن به تمامی گروههای داخلی و خارجی که به دنبال تفرقهافکنی و ایجاد شکافهای قومیتی و مذهبی در استان هستند، میفرستد. حضور چهرهای مانند مولوی عبدالحمید در کنار استاندار جدید، نشاندهنده رد قاطعانه افراطگرایی و رادیکالیسم مذهبی است و تأکیدی بر این امر که مردم استان، خود را همراه و همدل با حاکمیت میبینند. این رویداد همچنین ثابت کرد که مسیر اختلافافکنی میان اقوام و مذاهب که در گذشته بهعنوان ابزارهایی برای نفوذ و تخریب توسط دشمنان استفاده میشد، اکنون در استان سیستان و بلوچستان جایی ندارد. به عبارت دیگر، رادیکالیسم و افراطیگری در این منطقه به پایان رسیده و جای خود را به همزیستی مسالمتآمیز و همکاری مشترک داده است.
مولوی عبدالحمید: هیچکس اختلاف را نمیپسندد!
مولوی عبدالحمید، امام جمعه مسجد مکی در آیین تکریم و معارفه استاندار سیستان و بلوچستان گفت: «بیش از دو سال است که توفیق حضور در جلسات را نداشتم؛ اما خیرخواهی خودم را داشتم!»
عبدالحمید بیان کرد: «اصلا بحث شیعه و سنی و قومیت نیست، ما همه با هم هستیم و هیچکس اختلاف را نمیپسندد.»
وی افزود: «در استان سیستان و بلوچستان همه خویشاوند هستند و قرابت تاریخی دارند و قرون متمادی در کنار هم بودند. اینجا اصلا بحث شیعه و سنی و قومیت نیست، ما همه یکی بوده و با هم هستیم.»
امام جمعه مسجد مکی گفت: «اگر دردی به کسی برسد، همه ناراحت میشوند؛ مردم وحدت را دوست دارند، هیچکس اختلاف را نمیپسندد و هر کسی از هر قشری اختلاف بیندازد، مردم او را دوست ندارند.»
مولوی عبدالحمید گفت: «حادثه تفتان برای ما دردآور بود و دولت دل توده مردم را به دست بیاورد.»
پربیننده ترین
-
عکس مسی درآمد؛ آخرین توپ طلا با آرایشگر ویژه!
-
10 جایزه 5 میلیون تومانی برای کاربران آخرین خبر (مهلت شرکت در مسابقه تا 9 آذر تمدید شد.)
-
10 جایزه 5 میلیون تومانی برای کاربران آخرین خبر (مهلت شرکت در مسابقه تا 9 آذر تمدید شد.)
-
آخرین وضعیت راهها در چهارمین روز از سال جدید؛ محور چالوس از شنبه دوباره بسته میشود
-
زنده؛ بیرانوند در یک قدمی استقلال
-
"دنا پلاس اتومات" بخریم یا "تارا اتومات؟"/ مقایسه اختصاصی "آخرینخودرو" از دو خودروی پرطرفدار
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (16)
-
5 نشانه ضعیف شدن ریه ها و بهترین روش تقویت آن چیست؟
-
لندکروزر یا ۲۰۶؟ / مقایسه جالب "آخرینخودرو" به بهانه سخنان جنجالی میرسلیم
-
سپ، برترین شرکت در خاورمیانه شد
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (28)
-
ویدیو تست و بررسی فیدلیتی پرایم جدید در آخرین خودرو
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (14)
-
لحظه به لحظه با جدال پرسپولیس مقابل النصر
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (22)
-
یحیی مچ ساپینتو را خواباند / برد ارزشمند پرسپولیس در صدمین شهرآورد
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (19)
-
چالش/بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (11)
آخرین اخبار
-
صحبت های احساسی جهانگیر الماسی درباره همسرش
-
دادستان قزوین: عاملان قطع درختان الوند دستگیر شدند
-
کاریکاتور/ درباره وضعیت صهیونیستها در جنوب لبنان
-
رابرتسون: بله، انتقام گرفتن از رئال شیرین است
-
پزشکیان: دولت میتواند کمبود پزشک در مناطق محروم را جبران کند
-
شیاد تلگرامی به دام پلیس پایتخت افتاد
-
18 سال پیش در چنین روزی، توتی یکی از زیباترین گلهای تاریخ باشگاه رم را به ثمر رساند
-
بیش از ۶۰۰ میلیارد تومان شمش طلا فروخته شد
-
گروسیان، کنایه به شعارهای تند در تبریز
-
حضور نوید محمدزاده در اکران فیلم «زودپز» در ایلام
-
عکس/ ژست های سخنگوی دولت در مواجه با سوالات خبرنگاران
-
رسانههای اسرائیلی: آتشبس امشب اعلام و از صبح فردا اجرایی میشود
-
نمایی زیبا از سواحل جزیره کیش
-
تیزر گروه دوم بازیگران زن در «جوکر»
-
گوشی تاشو هواوی میت X6 با بدنهی باریکتر معرفی شد
سایر اخبار مرتبط
نظرات
ثبت نظر
مهمترین اخبار
بیش از ۶۰۰ میلیارد تومان شمش طلا فروخته شد
سهشنبه 06 آذر 1403 - 19:50:31
پیش بینی قیمت دلار ۷ آذر ۱۴۰۳
سهشنبه 06 آذر 1403 - 19:33:00
درخواست فعالان صنعت مخابرات: آقای وزیر با شجاعت قیمت اینترنت را زیاد کنید
سهشنبه 06 آذر 1403 - 19:32:50
پیش بینی قیمت طلا و سکه ۷ آذر ۱۴۰۳
سهشنبه 06 آذر 1403 - 20:30:00
ثبتنام در سامانه اسکان شرط صدور بیمه نامه می شود
سهشنبه 06 آذر 1403 - 19:05:37