یک‌شنبه 22 اردیبهشت 1404 - 07:29

کد خبر 68770

پنج‌شنبه 04 خرداد 1402 - 17:55:00


چالش جدید خریداران خودرو


هم میهن/متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و انتشارش در آخرین خبر به معنای تایید آن نیست

دریافت مابه‌التفاوت‌ 2 هزار میلیاردی روش جدید کسب درآمد خودروسازان

عماد صدر| «من در دی ماه 1401 برای خرید خودرو اقدام کردم و قرار بود این خودرو در فروردین‌ماه 1402 تحویل داده شود، اما حالا که در اواخر اردیبهشت‌ماه قرار داریم هم هنوز خودرو را تحویل نگرفته‌ام. چند روز پیش یک پیامک با مضمون تغییر الزامات قانونی دریافت کردم. وقتی به سایت ایران‌خودرو مراجعه کردم، دیدم که حدود 20 میلیون تومان دیگر باید پرداخت کنم. این 20 میلیون تومان بابت مابه‌التفاوت بیمه شخص ثالث، مابه‌التفاوت شماره‌گذاری و آیتم‌های تجهیزات اجباری دریافت می‌شد. جالب اینجاست که من در زمان خرید خودرو این مبالغ را پرداخت کرده بودم. درخواست این مبلغ درحالی‌ست که هنوز خودرو را به من تحویل نداده‌اند.» این گلایه یکی از مخاطبان هم‌میهن بود که چند روز پیش در تماس تلفنی به دفتر روزنامه هم‌میهن مطرح کرد. بعد از این تماس خبرنگار هم‌میهن با پیگیری از کسانی که برای خرید خودرو ثبت‌نام کرده بودند، متوجه دریافت مبالغ اضافی خودروسازها از متقاضیان خودرو شد. متقاضیان خودرو ادعا می‌کنند که دریافت مبالغی به عنوان مابه‌التفاوت درحالی‌ست که آنها قبلا این مبالغ را پرداخت کرده بودند. اگر متقاضیان خودرو از دی تا فروردین را 100 هزار نفر در نظر بگیریم، یعنی ایران‌خودرو حدود 2 هزار میلیارد تومان مبلغ اضافی از خریداران خودرو دریافت کرده است. شهروندان این اقدام خودروسازان را به‌نوعی زورگیری جدید از خریداران خودرو می‌دانند.

ریزش روی کاغذ
«ریزش بی‌سابقه قیمت خودرو»؛ این تیتر بسیاری از رسانه‌های اصولگرا در رابطه با بازار خودرو در چند روز گذشته بود. اگرچه قیمت خودرو در دهه سوم اردیبهشت‌ماه روندی نزولی پیدا کرد، اما انگار خودرو بازار را بازی داد و این ریزش قیمت چشم‌گیر و پایدار نبود. اگرچه قیمت‌ها روی کاغذ پایین آمد، اما بررسی‌های هم‌میهن از دلالان بازار خودرو و خریداران نشان می‌دهد که این کاهش قیمت کاغذی، تاثیری در بازار نداشت و این ریزش قیمت، بازار خودرو را از 25 تا 30 اردیبهشت قفل کرد. یک دلال خودرو در این رابطه به خبرنگار هم‌میهن گفت: «بعد از اینکه خبر ریزش قیمت خودرو آمد، تعداد خریداران در بازار زیاد شد اما فروشندگان شانه خالی کردند. تنها کسانی که نیاز فوری به پول خود را داشتند، خودروهای خود را می‌فروختند. ما که کارمان معاملات خودرو است می‌دانیم که این ریزش موقتی است و خودروهای خود را تا بازگشت قیمت نمی‌فروشیم. فقط کسانی که شدیداً پول لازم داشتند، فروشنده بودند و به نظرم حتی 10 درصد خریداران هم خودرو گیرشان نیامد.» در رابطه با دلایل ریزش قیمت خودرو حرف زیاد است، اما شاید اصلی‌ترین دلایل این ریزش اخبار مربوط به برجام و کاهش قیمت دلار در بازار آزاد باشد. یکی دیگر از دلالان در این رابطه گفت: «هرچند وقت یک‌بار اخبار مربوط به برجام را دوباره در رسانه‌ها مطرح می‌کنند تا بازار را کنترل کنند. ما که دیگر امیدی به برجام نداریم و این کار را نوعی بازی با بازار می‌دانیم. من فکر می‌کنم که ریزش قیمت دلار اصلی‌ترین دلیل ریزش قیمت خودرو بود، اما عقیده دارم که دلار به‌زودی دوباره رشد می‌کند و خودرو هم دوباره گران می‌شود.» بررسی‌ها نشان می‌دهد که قیمت خودرو در بازار آزاد دوباره روند صعودی به خود گرفته است و احتمالا به‌زودی دوباره قیمت خودرو صعودی ‌شود و این ریزش‌های شدید که برخی‌ها راجع به آن تیتر می‌زنند، در بازار آزاد خودرو نوعی جوک محسوب می‌شود.


شرط‌بندی روی اسب مرده
هنوز معلوم نیست که دولت چند خودرو پیش‌فروش کرده، اما آخرین پیش‌فروش خودروهای داخلی حدود 900 هزار دستگاه بود. کارشناسان عقیده دارند که دولت بیش از ظرفیت تولید خودروسازان داخلی خودرو پیش‌فروش کرده است و همین موضوع می‌تواند چالش‌های زیادی در بازار خودرو ایجاد کند. تولید خودروی کشور در زمان اوج خود که چالش تحریم را هم نداشت، حدود یک میلیون و 700 هزار دستگاه در سال بود. ایران‌خودرو و سایپا ادعا کردند که در سال 1402 به ترتیب 700 تا 800 هزار خودرو خواهند ساخت، اما کارشناسان عقیده دارند که این میزان تولید در شرایط فعلی امکان‌پذیر نیست. اما چرا می‌گوییم که این مقدار تولید چندان منطقی به نظر نمی‌رسد؟ اول اینکه دولت به شدت با مشکلات ارزی دست‌وپنجه نرم می‌کند و خبرهایی وجود دارد که دولت دو ماه است که ارز برای واردات قطعات خودرو به قطعه‌سازان نداده است. این اتفاق چندماه آینده خودش را در بازار نشان می‌دهد. دوم اینکه چند سالی است که به دلیل فرسایش صنعت تولید برق، برق کشور در تابستان قطع می‌شود. در زمان بحران برق اولین جایی که برق ندارد هم بخش تولید است. احتمالا امسال هم قطعی برق به صنعت خودروسازی ضربه می‌زند و خودروسازان نمی‌توانند هدف‌گذاری تولید خود را محقق کنند. سومین موضوع مورد توجه این است که دولت همه ظرفیت تولید یک سال‌ونیم آینده خودروسازان را پیش‌فروش کرده است. حال اگر یک نفر بخواهد در تابستان خودروی خود را تعویض کند، دیگر نمی‌تواند امیدی به دریافت خودرو از کارخانه داشته باشد و در این شرایط باید خودروی خود را از بازار آزاد تهیه کند. بسیاری از کارشناسان عقیده دارند که قیمت خودرو با نزدیک شدن به فصل تابستان و با توجه به اینکه وضعیت ارزی و تولیدی کشور هم مطلوب نیست، افزایش پیدا می‌کند و مانورها روی ارزانی قیمت خودرو چندان دوام نمی‌آورد. همچنین عقیده دارند تنها در یک صورت می‌توان بازار خودرو را سروسامان داد و آن هم امضای برجام است. نکته دیگر در رابطه با خودروسازان این است که همین حالا هم چندباری از برنامه عقب مانده‌اند. عده‌ای از ثبت‌نام‌کنندگان خودرو که قرار بود قبل از عید خودروی خود را تحویل بگیرند، هنوز بلاتکلیف مانده‌اند و خودرویی تحویل نگرفته‌اند. از طرفی فرایند پیش‌فروش خودروها هم فرایند شفافی نیست. وزارت صمت ادعا کرد که قرعه‌کشی حذف شده است و همه می‌توانند خودرو بگیرند، اما تعیین نوبت ثبت‌نام‌‌کنندگان چگونه انجام می‌شود؟ این روزها که تورم هر روز بالا می‌رود، آنکه زودتر خودروی خود را تحویل بگیرد، برنده است. وزارت صمت قرعه‌کشی خودرو را حذف کرد، اما احتمالا حالا برای تعیین نوبت تحویل خودرو قرعه‌کشی می‌کند.

از بازار چه خبر؟
با اینکه بازار خودروی ایران بازاری دستوری است، اما قیمت در بازار آزاد چندان به خبرها و دستورهای دولت توجهی نمی‌کند. این روزها بسیاری از مردم برای حفظ ارزش پول خود به خرید خودرو روی می‌آورند و چون خودرو نقدشوندگی به نسبت بالایی هم دارد، به کالایی مناسب برای سرمایه‌گذاری تبدیل شده است. یکی از نمایشگاه‌داران خودرو در محدوده سیدخندان به خبرنگار هم‌میهن گفت: «ارزانی اخیر خودرو از 20 اردیبهشت شروع شد و تا 27 اردیبهشت هر خودرو نهایتا 5 درصد ارزان شد، اما این ارزانی ادامه نداشت که هیچ، پایدار هم نبود و قیمت‌ها حالا دوباره به سرجای اول خود بازگشته است. زمانی که قیمت‌ها پایین آمد مردم زیادی برای خرید خودرو به ما مراجعه کردند اما ما هم خودرو نفروختیم تا تکلیف قیمت مشخص شود. من حدس می‌زدم که قیمت دوباره بالا می‌رود و اگر در قیمت‌های پایین خودروهایم را می‌فروختم دیگر نمی‌توانستم خودرو بخرم و ضرر می‌کردم. من هم از ارزانی قیمت خودرو خوشحال می‌شوم اما اگر این ارزانی پایدار باشد. اگر پایدار نباشد، برای ما ضرر است.» فعالان بازار خودرو در زمانی که خودرو ارزان شده بود، از بازار رفتند و دست خریداران را در حنا گذاشتند. یک خریدار خودرو که برای خرید به نمایشگاهی واقع در خیابان جمهوری مراجعه کرده بود، به خبرنگار هم‌میهن گفت: «من خیلی وقت بود که دنبال خرید یک پراید دست دوم بودم. خودرو که ارزان شد، آمدم که خرید کنم، اما ماشین خوب برای خرید پیدا نکردم یا همه ماشین‌هایی که برای فروش گذاشته بودند، مشکل داشتند و یا قیمت رو بالا می‌گفتند. الان پیش‌ خودم می‌گم ای‌کاش همون دو هفته پیش می‌خریدم، چون این ارزونی خیری برای من نداشت.»

قیمت‌ها در بازار دوباره به سطح قبلی خود برگشت و حالا بیم آن می‌رود که قیمت‌ها در ماه‌های آینده بیشتر هم بشود. قیمت یک پژوه 206 مدل 1401 در بازار آزاد به حدود 550 تا 580 تومان رسیده است. کوئیک آر مدل 1402 حدود 375 تا 380 میلیون تومان در حال معامله است. پژوه 207 مدل 1401 حدود 740 میلیون تومان در بازار معامله می‌شود. نکته مورد توجه دیگر در بازار آزاد خودرو چندقیمتی بودن است. نرخ مشخصی برای خودروهای بازار آزاد وجود ندارد و هر کسی هر نرخی را که دوست دارد روی خودروی خود می‌گذارد. فروشندگان و دلالان خودرو مردم را می‌ترسانند که خودرو در آینده نزدیک گران می‌شود، پس بهتر است هرچه زودتر خودرو بخرید و همین موضوع باعث می‌شود تا خودرو را بالاتر از معمول بفروشند. البته با توجه به آمارهای اقتصادی مانند چشم‌انداز تورم، وضعیت واردات خودرو و وضعیت ارزی کشور، دلالان پربیراه نمی‌گویند و انگار تنها کسی که متوجه تلاطم آینده نشده، دولت است.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط