سه‌شنبه 06 آذر 1403 - 06:11

کد خبر 690831

پنج‌شنبه 17 آبان 1403 - 00:10:00


مهمترین بازیگر پشت صحنه انتخابات ۲۰۲۴ آمریکا


فرارو/متن پیش رو در فرارو منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست

«راه و شیوه‌های "آیپک" جهت تحقق اهدافش مستقیم هستند و این تشکیلات از هر فردی در آمریکا که از اسرائیل حمایت کند، پشتیبانی قوی دارد و در عین حال، علیه مخالفان اسرائیل، رویه‌های تقابلی جدی را اتخاذ می‌کند. هیچ سیاستمداری در آمریکا نیز از این رویه تشکیلات آیپک در امان نیست. بر اساس جدیدترین یافته‌های نشریه آمریکایی اینترسپت، لابی آیپک در بیش از ۸۰ درصد از رقابت‌های مرتبط با انتخابات ریاست جمهوری اخیر آمریکا، هزینه‌کرد‌های مالی داشته است.»
 
پایگاه خبری "میدل ایست ماینتور" در گزارشی به نفوذ عمیق لابی "آیپک" در عرصه حکمرانی آمریکا و اثرگذاری این تشکیلاتِ نزدیک به اسرائیل در معادلات سیاسی و مخصوصا انتخاباتی آمریکا پرداخته است. میدل‌ایست‌مانیتور با تکیه بر داده‌های افشاگرانه جدیدی که توسط برخی رسانه‌های آمریکایی در بحبوحه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا و یپروزی دونالد ترامپ در قالب این انتخابات ارائه شده تاکید می‌کند که لابی آیپک در بیش از ۸۰ درصد از روند‌های انخاباتی، با استفاده از ابزار‌های اقتصادی اعمال نفوذ کرده است. موضوعی که این تشکیلات را به موثرترین و مهمترین بازیگر پشت‌پرده در جریان رقابت‌های انتخاباتی آمریکا تبدیل کرده است.

به گزارش فرارو به نقل از میدل ایست مانیتور؛ زمانی که نهاد موسوم به "کمیته روابط عمومی آمریکا و اسرائیل" موسوم به "آیپک" برای نخستین بار در دهه ۱۹۵۰ میلادی تاسیس شد، هدفش مقابله با واکنش‌های منفی بین‌المللی نسبت به کشتار‌های گسترده صهیونیست‌ها در روستای "قبیه" فلسطین و ایجاد این اطمینان خاطر که در روند تامین مالی اسرائیل از سوی آمریکا اخلالی ایجاد نخواهد شد، بود.

چند دهه بعد و همزمان با آغاز کارزار جنایت و نسل کشی اسرائیل در نوار غزه نیز شاهد کشنگری فعال آیپک در عرصه سیاست آمریکایی بوده ایم. این تشکیلات به نحو موثری سعی داشته تا صدا‌های حامی فلسطین را خاموش کند و منافع این رژیم را ترویج کند. 
 
راه و شیوه‌های آیپک جهت تحقق اهدافش مستقیم هستند و این تشکیلات از هر فردی در آمریکا که از اسرائیل حمایت کند، پشتیبانی قوی دارد و در عین حال، علیه مخالفان اسرائیل، رویه‌های تقابلی جدی را اتخاذ می‌کند. هیچ سیاستمداری در امریکا نیز از این رویه تشکیلات آیپک در امان نیست. بر اساس جدیدترین یافته‌های نشریه آمریکایی "اینترسپت"، لابی آیپک در بیش از ۸۰ درصد از روند‌های مرتبط با رقابت‌های انتخابات ریاست جمهوری اخیر آمریکا، هزینه کرد‌های مالی و اعمال نفوذ داشته است. 

"والتر هیکسون" یک استاد بازنشسته رشته تاریخ در آمریکا معتقد است که "هیچ تشکیلاتی نظیر آیپک در عرصه سیاست آمریکا در کشوری دیگر قابل مشاهده نیست". این لابی نه تنها قدرتمندین تشکیلاتی است که از منافع یک بازیگر خارجی در آمریکا حمایت می‌کند بلکه عملا باید آن را قوی‌ترین لابی قدرت در جهان نیز ارزیابی کرد. 

در حالی که صد‌ها لابی و سازمان وجود دارند که از منافع اسرائیل در آمریکا حمایت می‌کنند، آیپک با بسیاری از آن‌ها تفاوت دارد و به طور مستقیم بر کنگره آمریکا متمرکز است و البته که در پیشبرد بسیاری از دستورکار‌های مطلوب خود نیز تا حد زیادی موفق بوده است. زمانی که صحبت از جلب منابع مالی می‌شود، آیپک از طریق منابع ملی سوپرمیلیاردر‌های مختلف تامین می‌شود. افرادی که تحت نظام سیاسی آمریکا می‌توانند به نحوی قابل توجه بر نتیجه انتخابات‌های این کشور اثرگذار باشند. 

لابی آیپک از یهودیان محافظه کاری تشکیل می‌شود که بسیاری از آن‌ها یهودیان ارتدوکس هستند. آن‌ها ارتباطات نزدیکی را با نخبگان ثروتمند دارند با این حال، جزو شخصیت‌های سیاسی محسوب نمی‌شوند. اعضای آیپک افرادی نیستند که در مناصب سیاسی باشند بلکه در حقیقت لابی‌گر‌های حرفه‌ای هستند و می‌توانند منابع مالی قابل توجهی را جذب کنند و در این امر کاملا حرفه‌ای هستند. 

یکی از اهداف اصلی و اولیه لابی آیپک، تضمین روند تامین مالی مداوم رژیم اسرائیل بوده است. در دوره پس از جنگ جهانی دوم و قبل از تشکیل رژیم اسرائیل، به تدریج جریان‌های حامی صهیونیست‌ها به این جمع بندی رسیدند که می‌توانند با دخالت‌های خود در انتخابات‌های مختلف آمریکا، شرایطی را فراهم کنند که منافع آنها به بهترین وجه در کشور آمریکا تامین شود. آمار‌های رسمی حاکی از این هستند که اسرائیل از زمان تاسیس خود در سال ۱۹۴۸ میلادی تاکنون، بیش از ۱۵۰ میلیارد دلار کمک مالی را از لابی آیپک دریافت کرده است. 


چرخش آیپک به سمت ترامپ؟ 
در حالی که لابی آیپک هم دموکرات‌ها و هم جمهوریخواهان را در زمینه حمایت از اسرائیل تحت فشار قرار می‌دهد، در جریان انتخابات اخیر آمریکا این تشکیلات به نحو محسوسی از جمهوریخواهان حمایت‌های بیشتری را انجام داد. این لابی متمایل به پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا بود، زیرا وی فردی است که به راحتی به اسرائیل هر چیزی که این رژیم بخواهد را می‌دهد. 

اگرچه لابی آیپک در جریان انتخابات اخیر آمریکا به سمت جمهوریخواهان و شخص ترامپ متمایل بود با این حال، این تشکیلات سعی می‌کند ظاهر ماجرا را تا حدی نگه دارد و اینطور وانمود می‌کند که غیرحزبی است و از هر کاندیدایی که حامی اسرائیل است در انتخابات‌های آمریکا حمایت می‌کند. با این همه، همانطور که پیشتر نیز گفته شد تردیدی نیست که آیپک در جریان انتخابات اخیر آمریکا به سمت ترامپ یعنی نامزدِ پیروز انتخابات ریاست جمهوری این کشور گرایش داشت. 

تمرکز اصلی و اولیه لابی آیپک معطوف به قانونگذاران آمریکایی است و آیپک تا زمانی که بتواند کنگره آمریکا را در اختیار خود داشته باشد، نگرانی چندانی را در مورد کاخ سفید ندارد. با این حال، "رامی خوری"، یک تحلیلگر برجسته خاورمیانه به این مساله اشاره دارد که در نسبت دادن گرایش لابی آیپک به جمهوریخواهان و دموکرات‌ها باید محتاط بود. 

نفوذ آیپک در کنگره آمریکا
رصد و تحلیل راهبرد‌های پایه آیپک نشان می‌دهد که این تشکیلات خواستار وفاداری بی چون و چرا به اسرائیل است. خواه این رژیم در نوار غزه دست به نسل کشی زده باشد و یا در دیگر مناطق دست به جنایت بزند. مهمترین چیزی که در رابطه با لابی آیپک باید فهمید این است که این لابی به نحوی موثر کنگره آمریکا را کنترل می‌کند. هر عضو کنگره می‌داند که لابی‌های مختلف اسرائیلی در کنگره فعال هستند و آیپک صرفا مهمترین آن‌ها است. 

اعضای مجالس نمایندگان و سنای آمریکا می‌دانند که هر انتقاد آن‌ها از اسرائیل سبب خواهد شد تا کارزار‌های چندین میلیون دلاری علیهشان از سوی جریان‌های مخالف با آن‌ها به راه بیفتد. به عنوان مثال مدتی قبل بود که دو نماینده دموکرات کنگره آمریکا به نام‌های جمال بومن و کوری بوش به دلیل اتخاذ مواضع تقابلی علیه اسرائیل با اقدام معنادار آیپک در تخصیص ۲۳ میلیون دلار به جریان‌های مخالف با خود رو به رو شدند. هر فردِ مخالف با اسرائیل و یا حامی فلسطین در نظام حکمرانی آمریکا و سازوکار‌های حاکمیتی این کشور با اقدامات تقابلی جدی لابی آیپک رو به رو می‌شود. 

بر اساس ارزیابی‌های رسمی و تحقیقاتی، لابی آیپک تا ۹۰ درصد در رقابت‌هایی که در آمریکا شرکت دارد، با پیروزی اهداف خود مواجه می‌شود. با این حال، شکست‌هایی را نیز تجربه می‌کند. به عنوان مثال آن‌ها نمی‌توانند از شرِ ایلهان عمر قانونگذار دموکرات آمریکایی خلاص شوند. موردی که در رابطه با برنی سندرز در مجلس سنای آمریکا نیز صدق می‌کند. برخی سیاستمداران وجود دارند که از حملات لابی آیپک در امان می‌مانند با این حال اغلب آن‌ها از مواضعی که حامی اسرائیل هستند حمایت می‌کنند. 

لابی آیپک سعی دارد تا این باور را جا بیندازد که قانون گذاران آمریکایی باید منافع اسرائیل را قبل از منافع کشور خود ببینند. در عین حال راه را برای برتری منطقه‌ای اسرائیل در خاورمیانه نیز هموار سازند. جالب است که این لابی سعی دارد هرگونه اقدام جهت انتقاد علیه اسرائیل را به امری غیرقانونی در آمریکا تبدیل کند. حرکتی که با پیگرد‌های قانونی و حقوقی همراه خواهد بود. 

آیا افکار عمومی می‌توانند جلوی آیپک بایستند؟ 
برخی تحلیلگران بر این باورند که افکار عمومی و آگاهی آن‌ها می‌تواند نقشی مهم در این رابطه بازی کند. البته که همین حالا نیز برخی نشانه‌ها از ایستادگی در برابر آیپک در آمریکا قابل مشاهده است. به عنوان مثال، ۷۰ تا ۸۰ عضو کنگره آمریکا از حقوق فلسطینی‌ها در برابر اسرائیل حمایت می‌کنند. در ۵۰ سال قبل، این عدد یا صفر بود یا نهایتا دو نفر چنین وضعیتی داشتند. این روند ادامه دار خواهد بود. دلیل آن هم افشای ماهیت آپارتایدی و جنایتکار اسرائیل است. 

اگر سیاستمداران بفهمند که موقعیت آن‌ها در نتیجه انتقادات افکار عمومی به خطر می‌افتد، امکان دارد که در روابط خود با لابی آیپک ایجاد تغییر کنند. اکنون علی رغم تسلط لابی آیپک بر ابعاد مختلف حکمرانی در آمریکا شاهدیم که سطح انتقادات علیه اسرائیل به نسبت گذشته افزایش قابل توجهی داشته است. اغلب افکار عمومی آمریکا تا پیش از جنگ غزه نمی‌دانستند که چه دروغ‌های بزرگی در مورد اسرائیل آن‌ها گفته می‌شود. با این حال این روند تغییر کرده و دولتمردان نیز مجبورند خود را با این روند تازه وفق دهند. 

این مساله به هیچ عنوان در راستای منافع آیپک نیست. وقتی مردم آمریکا می‌فهمند که دولت کشورشان اقداماتی را علیه این کشور و منافع آن انجام می‌دهد، در تحت فشار قرار دادن دولتشان تردید نمی‌کنند. مردم آمریکا نمی‌خواهند با نسل کشی اسرائیل در غزه همراه باشند. همین مساله سبب شده تا لابی آیپک دست به عصا‌تر شود و در انتخابات ریاست جمهوری اخیر آمریکا نیز نمود‌های عینی این رویکرد را شاهد بوده ایم.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط