پنج‌شنبه 17 آبان 1403 - 03:12

کد خبر 690846

پنج‌شنبه 17 آبان 1403 - 10:55:00


وضعیت «قرمز» در آمریکا


دنیای اقتصاد/متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست

آمریکا به رنگ قرمز درآمد. قرمز رنگ جمهوری‌خواهان است. مردم آمریکا، دموکرات‌ها را از کنگره و کاخ سفید بیرون کردند و حالا برای ۴سال قدرت دست «فیل‌ها» افتاد. فیل نماد جمهوری‌خواهان است. نتایج انتخابات نشان می‌دهد که آمریکا یک «گردش به راست» اساسی داشته است. بر اساس آخرین آرای الکترال تا لحظه تنظیم گزارش، ترامپ از حد ۲۷۰رای الکترال گذشت و به ۲۷۷رای الکترال رسید؛ البته به این آرا اضافه خواهد شد. به این ترتیب ترامپ به چهل‌وهفتمین رئیس‌جمهور آمریکا تبدیل شد و جایگزین بایدن خواهد شد.

روز گذشته اوایل صبح به وقت تهران، اعلام شد که ترامپ در حال رسیدن به حد نصاب ریاست‌جمهوری است. بعدا خبری در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد که نشان می‌داد هریس، سخنرانی خود را کنسل کرده و به روز چهارشنبه به وقت محلی موکول کرده است. به تیم اتنتخاباتی هریس هم گفته شد که بهتر است به خانه‌هایشان بازگردند. این تحولات نشان می‌داد که هریس «باخت» را پذیرفته است. ترامپ هم با اعلام نتایج به سمت فلوریدا رفت تا مراسم سخنرانی پیروزی خود را برگزار کند. به گزارش فاکس‌نیوز، رئیس‌جمهور سابق، دونالد ترامپ، کامالا هریس، معاون رئیس‌جمهور آمریکا را در یک رقابت خیره‌کننده شکست داد و پس از یک چرخه انتخاباتی تاریخی پر از پیچ و خم‌ها و چرخش‌های بی‌سابقه و دو سوء قصد به جان او، برای دومین بار به کاخ سفید راه یافت. نیویورک‌تایمز هم در گزارش خود علت پیروزی ترامپ را اقبال ایالت‌های چرخشی دانست که به ترامپ رای دادند.

مهم‌ترین میدان نبردی که ترامپ توانست از آن خود کند، پنسیلوانیا بود که تمامی آرای الکترال را به سبد ترامپ ریخت. این ایالت، بیشترین آرای الکترال را در میان هفت ایالت چرخشی داشت. از این ایالت ۱۹رای الکترال به ترامپ رسید. به گفته نیویورک‌تایمز، پنسیلوانیا جایزه بزرگی بود که نصیب نامزد جمهوری‌خواهان شد. به گفته کارزار انتخاباتی هریس، پنسیلوانیا مهم‌ترین راه ورود به کاخ سفید بود که آن را از دست دادند. با این حال این ایالت تنها ایالت چرخشی نبود که به ترامپ رای داد. بعد از پنسیلوانیا، نوبت به جورجیا می‌رسد. ترامپ که در سال۲۰۲۰ این ایالت را با اختلاف اندکی به بایدن باخت، در انتخابات امسال توانست مجددا آرای الکترال این ایالت را از آنِ خود کند. به گفته فاکس‌نیوز، پس از اینکه‌آرای جورجیا اعلام شد، دیگر شکی باقی نماند که ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا خواهد شد.

همچنین ایالت کارولینای شمالی هم آرای الکترال را به حساب نامزد جمهوری‌خواه واریز کرد. با واریز آرای الکترال پنسیلوانیا، دیواره ایالت‌های موسوم به «دیوار آبی» ترک برداشت و مسیر هریس، به‌عنوان اولین زنی که می‌توانست وارد کاخ سفید شود، مسدود شد. جمهوری‌خواهان همچنین کنترل سنا را با یک رشته پیروزی کلیدی به دست گرفتند. در اوهایو، برنی مورنو، سناتور شرود براون، یک دموکرات سرسخت را شکست داد. جوزف مانچین، سناتور بازنشسته و مستقل جایش را به فرماندار جمهوری‌خواه جیم جاستیس خواهد داد.
 
سخنرانی پیروزی ترامپ
درحالی‌که هنوز نتیجه انتخابات قطعی اعلام نشده بود، ویدئوها در شبکه‌های اجتماعی نشان می‌داد که کاروان ترامپ در حال حرکت به سوی فلوریدا است تا سخنرانی پیروزی خود را در آن نقطه بیان کند. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، ترامپ در میان خانواده و اعضای خانواده و معاونش و جانسون، رئیس مجلس نمانیدگان در پالم بیچ در جمع حامیانش سخنرانی کرد. دونالد ترامپ، نامزد جمهوری‌خواهان پس از گمانه‌زنی‌ها درباره پیروزی در انتخابات، در جمع هوادارانش در فلوریدا سخنرانی کرد و گفت: «هزاران هزار دوست در این جنبش تاریخی که مشابه آن دیده نشده است، حضور به هم رساندند. صادقانه بگویم این بزرگ‌ترین جنبش سیاسی تاریخ کشور است. کشور نیازمند کمک و التیام است. مرزها را سروسامان می‌دهیم و کشور را درست می‌کنیم، امشب تاریخ‌ساز شدیم و بر موانعی غلبه کردیم که فکر نمی‌کردند ممکن باشد.»

ترامپ گفت: «به نتیجه سیاسی باورنکردنی رسیدیم. این یک پیروزی سیاسی است که مشابه آن در تاریخ کشور دیده نشده است. از مردم آمریکا متشکرم که مرا به‌عنوان چهل‌وهفتمین رئیس‌جمهورتان انتخاب کردید. برای آینده و خانواده شما با هر نفسی که دارم برای شما می‌جنگم تا آمریکایی شکوفا و امن ایجاد کنم، این تاریخ زرین آمریکا خواهد بود.» او گفت: «این یک پیروزی فوق‌العاده است که امکان می‌دهد دوباره آمریکا را بزرگ کنیم.» نامزد جمهوری‌خواهان گفت: «افزودن بر پیروزی در ایالت‌های کلیدی مثل کارولینای شمالی و جورجیا، در دیگر ایالت‌ها هم پیروز می‌شویم و به ۳۵۰رای الکترال می‌رسیم. آسان‌ترین کار همین بود، راه دیگری برای پیروزی نبود، باید همه را می‌بردیم، در رای مردمی هم پیروز شدیم که فوق‌العاده است.»

ترامپ گفت: «کنترل سنا را در دست گرفتیم که فوق‌العاده است. کنترل مجلس نمایندگان را نیز حفظ خواهیم کرد.» او گفت: «از جانسون به خاطر کار عالی‌اش در مجلس نمایندگان تشکر می‌کنم، از همسرم ملانیا سپاسگزارم. متشکرم که اجازه دادید در این مسیر باورنکردنی همراه شما باشم و شاهد بزرگ‌ترین بازگشت در تاریخ سیاسی آمریکا باشیم. با رهبری پرزیدنت ترامپ از مبارزه برای شما دست نخواهیم کشید و بعد از بزرگ‌ترین بازگشت تاریخ سیاسی بزرگ‌ترین احیای اقتصادی را خواهیم داشت.» ترامپ در ادامه گفت: «باید مرز را ببندیم و مهاجران باید قانونی وارد آمریکا شوند.»

دو دوره غیر متوالی
ترامپ تنها رئیس‌جمهوری خواهد بود که دو دوره غیرمتوالی غیر از «گروور کلیولند» که در سال۱۸۸۴ و بار دیگر در سال۱۸۹۲ انتخاب شد، خواهد بود. ترامپ اولین‌بار در سال۲۰۱۶ به‌عنوان رئیس‌جمهور انتخاب شد و هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه سابق را شکست داد و قول داد که «آمریکا را دوباره بزرگ کنیم». او در سال۲۰۲۰ و در جریان همه‌گیری جهانی کرونا در انتخابات مجدد به جو بایدن باخت؛ اما در سال۲۰۲۴ پس از تقریبا دوسال مبارزات انتخاباتی مجددا کاخ سفید را تصاحب کرد و دوباره با همان شعار «بیایید آمریکا را دوباره بزرگ کنیم» به کاخ سفید خواهد رفت.

کدام ایالت‌ها به ترامپ رای دادند؟
از ۵۰ایالت انتخاباتی، ۱۷ایالت به رنگ آبی درآمدند، ۵ایالت خاکستری ماندند و باقی ایالت‌ها به ترامپ رای دادند. در ایالت نوادا تا لحظه تنظیم گزارش، با شمارش ۸۶درصد آرا، ترامپ توانسته رای ۵۱درصد مردم را کسب کند. هریس هم ۴۷درصد آرای مردم را به‌دست آورد. احتمالا این ایالت هم در پایان شمارش به رنگ قرمز درآید. در آریزونا، دیگر ایالت خاکستری هم ترامپ با شمارش ۶۳درصد آرا، رای ۵۲درصدی به‌دست‌آورده و هریس به ۴۷درصد آرای مردمی رسیده است.

در آلاسکا نیز که دیگر ایالت به رنگ خاکستری است، ترامپ با تفاوت فاحش از هریس پیش است. با شمارش ۶۸درصد آرا، ترامپ رای ۵۶درصد مردم را به‌دست آورده و هریس نیز به رای ۴۰درصدی رسیده است. در میشیگان نیز با شمارش ۹۵درصد آرا، از هریس پیش افتاده است. در این ایالت ترامپ رای ۵۰درصدی به‌دست آورده و هریس به ۴۸درصد رای مردم رسیده است. تیم هریس بسیار روی آرای الکترال این ایالت حساب باز کرده بود؛ اما نتوانست مردم این ایالت را مجاب کند که به او رای بدهند. میشیگان خاستگاه اصلی عرب‌تبارانی است که انتقاد شدید به بایدن و هریس در اداره جنگ غزه دارند.

در میان ایالت‌هایی که هنوز خاکستری هستند، مین تنها ایالتی است که هریس در آن از ترامپ جلو بوده است. با شمارش ۷۳درصد آرا، نامزد دموکرات‌ها با ۵۳درصد آرا از ترامپ ۴۴درصدی پیشی گرفته است. در فلوریدا که یکی از مهم‌ترین ایالت‌های چرخشی بوده، ترامپ نتیجه قابل توجهی به‌دست آورده است. با شمارش ۹۵درصد آرا، ترامپ با ۵۶درصد آرا از هریس که ۴۳درصد آرای مردمی را به‌دست آورده، پیشی گرفته است. این ایالت پس از شمارش ۹۵درصد آرا به رنگ قرمز درآمد و این نشان می‌دهد که تمام آرای الکترال این ایالت به ترامپ تعلق گرفته است. در میان ایالت‌های مهم آبی، کالیفرنیا، رای قابل توجهی به کامالا هریس داده است.

 با شمارش ۵۴درصد آرا، هریس به ۵۸درصد رسیده و ترامپ با ۴۰درصد آرا در تعقیب اوست. کالیفرنیا، ۵۴رای الکترال دارد و اعتبار زیادی به دموکرات‌ها می‌دهد. در میان ایالت‌های قرمز که رای الکترال قابل توجهی دارد، تگزاس دیده می‌شود که ۴۰رای الکترال دارد.

 در این ایالت با ۹۵درصد شمارش آرا، ۵۶درصد آرا به ترامپ رسیده و ۴۲درصد هم سهم هریس بوده است. در واشنگتن، مهم‌ترین ایالت سیاسی آمریکا، هریس پیروز آرای الکترال بوده است. با ۶۴درصد آرای شمارش‌شده، هریس رای ۵۹درصدی داشته و سهم ترامپ هم ۳۹درصد بوده است. اما نزدیک رقابت بین دو نامزد، در ایالت ویسکانسین رقم خورده که ترامپ برتری اندکی نسبت به هریس دارد. با ۹۵درصد آرای شمارش‌شده، ترامپ به رای ۴۹.۸درصدی رسیده و سهم هریس ۴۸.۸درصد بوده است. این ایالت فعلا به‌طور موقت به رنگ قرمز درآمده است و هر آن ممکن است رنگ آن تغییر کند.

چه کسی به چه کسی رای داد؟
بر اساس داده‌های منتشرشده، مشخص شد که این دوره از انتخابات، آمریکا شاهد یک شکاف جنسیتی بوده است: یعنی عمده مردان به ترامپ و عمده زنان به هریس رای داده‌اند. به گزارش بی‌بی‌سی انگلیسی‌زبان، ترامپ رای 54درصدی مردان را داشته و هریس همین مقدار از زنان رای به‌دست آورده است. همچنین 44درصد مردان به هریس رای داده‌اند و همین مقدار از زنان نیز به ترامپ رای داده‌اند.در طبقه‌بندی نژادی، 55درصد سفیدپوستان به ترامپ رای داده‌اند و سهم هریس 43درصد بوده است. در میان سیاه‌پوستان نیز 86درصد به هریس رای داده‌اند و سهم ترامپ تنها 12درصد بوده است. در بخش لاتین‌تبارها یا اسپانیایی‌زبان‌ها، 53درصد به هریس رای داده‌اند و 45درصد نیز به ترامپ. آسیایی‌تبارها هم سهم بیشتری به هریس داده‌اند. 56درصد از این اقلیت نژادی به هریس رای داده‌اند و 38درصد نیز رای خود را به ترامپ اختصاص داده‌اند. در میان سایر نژادها هم سهم هریس 43درصد بوده و 53درصد هم به ترامپ رای داده‌اند.

از لحاظ طبقه‌بندی سنی هم اقبال جوانان به هریس بیشتر بوده است. در میان رده سنی 18 تا 29، در حدود 55درصد به هریس رای داده‌اند و 42درصد هم به ترامپ. در رده سنی 30 تا 44 هم سهم هریس 51درصد بوده و سهم ترامپ 42درصد بوده است. با بالا رفتن سن رای‌دهندگان، اقبال به ترامپ هم بیشتر شده است. در رده سنی 45 تا 64 سال، 53درصد به ترامپ رای داده‌اند و سهم هریس 45درصد بوده است. در رده سنی 65 به بالا هم هر دو تقریبا مساوی بوده‌اند؛ اما هریس با یک درصد اختلاف در این رده سنی از ترامپ پیشی گرفته است. هریس رای 50درصدی داشته و به ترامپ سهم 49درصدی رسیده است. در رده‌بندی افراد از نظر تحصیلات، افراد تحصیل‌کرده اقبال بیشتری به هریس داشته‌اند. 57درصد افراد با تحصیلات عالیه به هریس رای داده‌اند؛ درحالی‌که سهم ترامپ 41درصد بوده است. در میان افراد با تحصیلات غیردانشگاهی، بخت و اقبال ترامپ بیشتر بوده است. در این بخش، سهم ترامپ 54درصد و سهم هریس 44درصد بوده است. البته این آمار قطعی نیست و با شمارش آرا، تغییراتی در این اعداد مشاهده خواهیم کرد.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط