سه‌شنبه 06 آذر 1403 - 01:20

کد خبر 693855

شنبه 19 آبان 1403 - 22:51:00


بازگشت لاریجانی به روزهای قبل ۱۴۰۰


آرمان ملی/متن پیش رو در آرمان ملی منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست

مطهره شفیعی| علی لاریجانی در مسیر بازگشت به روزهای قبل ردصلاحیتش است. مسیری که ریاست جمهوری مسعود پزشکیان آن را هموار ساخت.
  
 لاریجانی از چهره‌های ماندگار کشور است که ۱۲ سال بر مسند ریاست مجلس تکیه زده بود. او پس از ردصلاحیتش به شخصیتی گله‌مند تبدیل شد اما حاضر نشد کلمه‌ای در انتقاد از ارکان نظام به زبان بیاورد، چرا که به‌خوبی می‌دانست این انقلاب به‌سادگی محقق نشده و باید حفظ شود. نخستین اقدام لاریجانی پس از ردصلاحیتش یک استعفا بود. او که مسئول اجرای قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین بود، بعد از آنکه در انتخابات ریاست جمهوری ردصلاحیت شد، از این مسئولیت کناره‌گیری کرد. البته این استعفا نخستین استعفای ناشی از گلایه لاریجانی نبود‌ او سال‌ها پیش از دبیری شورای عالی امنیت ملی هم کناره‌گیری کرده بود که حسین مرعشی فعال سیاسی اصلاح‌طلب این استعفا را اینگونه توضیح داد: «در بحث مهم هسته‌ای، آقای لاریجانی نماینده رهبری در شورای امنیت ملی و دبیر این شورا بودند. اتحادیه اروپا یک پیشنهاد داد که ایران با آن پیشنهاد موافق بود. آقای لاریجانی سوار هواپیما شد که برود اروپا با نماینده اتحادیه اروپا گفت‌وگو کند. وقتی هواپیمای وی در اروپا نشست، آقای متکی وزیر امور خارجه آقای احمدی‌نژاد مصاحبه کرد. با وجود آنکه اروپایی‌ها پاسخ را تا آخر مرداد می‌خواستند، وی در مصاحبه خود گفت که ما پاسخ‌مان را آخر شهریور می‌دهیم. آقای لاریجانی وقتی در اروپا از هواپیما پیاده شد، شوکه شد و گفت بله همان‌گونه که آقای متکی گفتند ما پاسخ را آخر شهریور می‌دهیم، اما من الان یک پاسخ مقدماتی دارم. اما دوباره آقای متکی مصاحبه کرد و گفت ما پاسخ مقدماتی هم نداریم. آقای لاریجانی وقتی به تهران بازگشت استعفا داد و باورش نمی‌شد که آقای احمدی‌نژاد در چنین موضوع مهمی بدون هماهنگی با مقام رهبری استعفای او را بپذیرد. نکته جالب این استعفا دلایلی است که مردان احمدی‌نژاد مطرح کردند به‌عنوان مثال، غلامحسین الهام که سخنگوی آن دولت گفته بود: «آقای علی لاریجانی به‌دلیل مشکلات شخصی مایل بودند که در دیگر حوزه‌های سیاسی جمهوری اسلامی ایران فعالیت کنند و در این راستا تقاضاهایی را مطرح کرده بودند و اصرار به استعفا داشتند که این استعفا پذیرفته شد.»

پایان سکوت
لاریجانی پس از استعفاهایش سکوت کرد و سعی داشت تا حاشیه و تنشی ایجاد نشود. پس از پیروزی پزشکیان اما او فضا را برای بیان آنچه در دل داست، فراهم ارزیابی کرد و به بیان ناگفته‌هایش پرداخت. ارتباط لاریجانی و پزشکیان خوب است. او که مسئولیت‌های مهمی در کشور داشته در روزهای اخیر به فضای بین‌الملل پرداخته است. علی لاریجانی اخیرا در واکنش به انتخاب ترامپ به‌عنوان رئیس‌جمهور آمریکا بیان داشت: نباید کارهایمان را به افرادی که خیلی ارزش ندارند، پیوند بزنیم. لاریجانی اظهار کرد: فکر نکنیم اگر این [ترامپ] آمد وضع خیلی خطرناک می‌شود. وی تصریح کرد: البته تحریم‌ها مانند سنگی جلوی توسعه ماست، این سنگ باید برداشته شود، ممکن است زمانی دیر شود اما نباید عزا بگیریم، ملتی که عزا بگیرد، ره به جایی نمی‌برد. دیپلماسی ما باید در شرایط فعلی سطح بالا باشد. وی در پاسخ به تداوم اعمال تحریم‌ها توسط ترامپ، ادامه داد: ترامپ می‌خواهد چه تحریمی اعمال کند؟ ۱۵۰۰ تحریم آمریکا برای افراد بود، مثلا آقای ظریف را تحریم کردند. این تحریم‌ها بیشتر جنبه اعتبارشکنی دارد.

مواجهه ترامپ با ایران
وی درباره رفتار ترامپ در برابر ایران گفت: برخی حرف‌های او در آخرین روز‌های تبلیغات انتخاباتی‌اش درباره ایران بود. شاید فهمیده است که با دیواری سخت مواجه است و باید رفتار خود را تغییر دهد. واقعا نمی‌توان دقیق حرف زد. نکته آن است که ما نباید حرکت‌های خود را به چنین شخصیت‌هایی پیوند بزنیم. ما کشوری متمدن هستیم و اینقدر حرف‌زدن درباره این آدم‌ها نباید مهم باشد. لاریجانی همچنین تصریح کرد: من معتقدم که مشکل تحریم‌ها را باید برداریم و این تحریم‌ها مقابل توسعه ما را گرفته است. اما نباید عزا بگیریم باید همه راه‌ها را امتحان کنیم. ما باید روحیه داشته باشیم. ایران کشور بزرگی است و باید به اندازه بزرگی خودش تصمیم‌های درستی بگیرد و نباید ناامید باشیم. نکته این است که دیپلماسی ما باید دیپلماسی سطح بالایی باشد و وقتی در مسیر راهبردی هستیم باید دیپلماسی سطح بالا داشته باشیم مثلا ارتباط با همسایگان و کشور‌های اطراف و سایر کشور‌های بزرگ در جهان بسیار برای ما مهم است. مشاور رهبر انقلاب گفت: خداوند وقتی کسی را دوست دارد هم در این دنیا او را محبوب مردم می‌کند و هم این‌طور شهادت نصیب هر کسی نمی‌شود. بعضی‌ها مردم بزرگی هستند و رویدادساز هستند مثلا علامه طباطبایی با تفسیرالمیزان رویدادساز بود و یا شهید مطهری رویدادساز و تاثیرگذار بود، لذا شهید نصرا... زندگی‌اش در حوزه منطقه‌ای تاثیرگذار بود و شهادتش هم همین‌طور بود. لاریجانی بیان کرد: سردار سلیمانی در اواخر عمر خود می‌گفت باید من بروم که برای من عجیب بود. وقتی کسی شهید می‌شود با وضعی که شهید نصرا... به‌دست شقی‌ترین افراد شهید شد در ذهن میلیون‌ها جوان می‌ماند و مردان سیاسی متعارف این را نمی‌فهمند، اما کسانی‌که نگاه راهبردی دارند، می‌فهمند.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط