پنجشنبه 24 آبان 1403 - 08:16
سرمقاله دنیای اقتصاد/ ملغمه تجارت خارجی
دنیای اقتصاد/ «ملغمه تجارت خارجی» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم زهرا کاویانی است که میتوانید آن را در ادامه بخوانید:
تجارت خارجی از سال ۱۳۹۷ و به واسطه اوجگیری مجدد تحریمها و سپس از سال ۱۴۰۱ با شرایط ویژهای مواجه شده است. در حالی که به موجب ماده ۲۲ قانون احکام دائمی هرگونه وضع محدودیت غیرتعرفهای برای واردات ممنوع است، در حال حاضر واردات کشور در هر مرحله با سهمیهبندی مواجه است. بهطوریکه از کلانترین سطح یعنی مجموع ارز تخصیصی تا پایینترین سطح یعنی واردات واردکنندههای خرد، همگی دارای سهمیهبندی است.
در مرحله اول در ابتدای هرسال سهمیه ارزی هر سه وزارتخانه صمت، جهاد و بهداشت مشخص میشود. در مرحله دوم هر یک از این وزارتخانهها به عنوان مثال وزارت صمت میزان ارز تخصیصی به هر یک از گروههای کالایی مانند تلفن همراه، خودرو و ... را مشخص میکنند. در مرحله سوم، وزارت صمت برای هر کارت بازرگانی سهمیهای را تعیین میکند؛ به نحوی که سهمیه تولیدی با بازرگانی متفاوت بوده و حتی سهمیه هر کارت بازرگانی نیز متفاوت است. حتی در مرحله چهارم، سهمیه واردات برای هر کارت بازرگانی در هر فصل نیز تعیین میشود.
بنابراین در حالی که فضای سیاستگذاری تجاری کشور در طول چهل و اندی سال گذشته، پس از عبور مجموعهای از سهمیهبندیها و مجوزها در نهایت به این جمعبندی رسیده که به علت رانت و فساد ناشی از سهمیهبندی و نقش موثر محدودیتها در ایجاد اختلال در امر تجارت، لازم است تا کلیه ممنوعیتها و محدودیتهای غیرتعرفهای حذف شود و در این راستا نیز حرکت کرده، اما در حال حاضر تجارت خارجی کشور با بیشترین سهمیهبندیها و محدودیتها مواجه است که هیچ مبنای قانونی نیز نداشته و کاملا خلاف متن صریح قانون است.
نکته جالب توجه آنکه، سیاستگذار انواع ممنوعیتها را به بهانه کمبود درآمدهای ارزی از سال ۱۳۹۷ به بعد به اجرا گذاشته اما مجموع سیاستهای اجرایی در بازار ارز به نحوی بوده که کاهش صادرات و افزایش واردات را تشویق کرده است. به همین منظور در راستای کنترل تقاضا برای ارز، سیاستگذار تلاش کرده تا به عبارتی حساب سرمایه را ببندد، یعنی هر یک دلار واردات مشخص باشد که از چه محلی تامین ارز دریافت میکند و هر یک دلار صادرات مشخص باشد که ارز خود را به کجا تخصیص داده است. در این راستا نیز سیاستهای زیر به اجرا گذاشته شده است.
۱- عدمامکان واردات با ارز متقاضی: یعنی هیچ واردکنندهای نمیتواند با ارزی که در اختیار دارد و مشخص نیست از کجا به دست آورده (به عنوان مثال در خارج از کشور ملکی فروخته است) کالایی را از مبادی رسمی به کشور وارد کند.
۲- الزام به رفع تعهد ارزی (بازگشت ارز حاصل از صادرات): کلیه صادرکنندگان موظف هستند تا ارز خود را در بازار رسمی (که نرخی حتی تا ۵۰درصد زیر بازار آزاد داشته است) عرضه کنند.
اما نتیجه چه بوده؟ اینکه برآورد میشود حجم قاچاق کالا در کشور به حدود ۳۰ میلیارد دلار رسیده است؛ یعنی در حدود نصف واردات رسمی، قاچاق در کشور وجود دارد. سوال این است که این چه حساب سرمایه بستهای است که میتواند تامین مالی ۳۰ میلیارد دلار قاچاق را انجام دهد؛ آنهم قاچاق کالاهایی که نیاز روزمره مردم بوده و میتوانست از مبادی رسمی وارد کشور شود؟
از طرف دیگر، بانک مرکزی با الزام صادرکننده به عرضه ارز در بازار نیما و هرچه کوچکتر کردن و سختتر کردن فرآیند تخصیص ارز در بازار اشخاص (بازاری که در آن ارز حاصل از صادرات میتواند با نرخ آزاد به واردات اختصاص یابد) عرضه ارز را کمتر کرده و انگیزه برای کماظهاری را بیشتر میکند. در کنار آن با اصرار بر ثبات نرخ ارز، واردات هر روز فرآیند سودآورتری نسبت به گذشته شده و تقاضا برای واردات افزایش یافته است.
بنابراین در حالی که هدف اصلی از این همه دخالت در تجارت خارجی، کنترل منابع ارزی کشور بوده، در شرایطی قرار گرفتهایم که تراز گمرکی کشور به منفی ۱۶میلیارد دلار در سال ۱۴۰۲ رسیده که منفیترین مقدار از سال ۱۳۹۶ (سالی که هیچ ممنوعیت و محدودیتی نبود) است. حجم قاچاق به نصف واردات رسمی رسیده و همین موضوع تراز واقعی را منفیتر نیز میکند و تمایل برای کماظهاری صادرات و بیشاظهاری واردات به حداکثر مقدار خود رسیده به نحوی که آمار تجارت خارجی کشور را نیز به شدت مخدوش کرده است. از طرف دیگر رانت عظیمی به واسطه انواع سهمیهبندیها و مجوزها در شبکه واردات در حال توزیع است و نتیجه همه این سیاستها هدررفت منابع ارزی کشور است.
از این رو پیشنهاد میشود تا دولت چهاردهم در راستای سامانبخشی به تجارت خارجی، در مرحله اول کلیه ممنوعیتهای واردات را لغو کند و واردات آنها را با منشأ ارز متقاضی مجاز بشمارد. اجرای این سیاست به این معناست که کالایی که تاکنون از مبادی غیررسمی به کشور وارد میشده، از مبادی رسمی وارد میشود و ارز موردنیاز را نیز از طرق قبلی تامین میکند. همچنین در مرحله دوم، همه صادرکنندگان باید مجاز به عرضه ارز در بازار اشخاص باشند و تخصیص ارز بازار اشخاص نباید نیازی به گذشت زمان از سوی بانک مرکزی داشته باشد. بلکه به محض مشخص شدن منشأ ارز واردات از محل صادرات خود یا دیگران، باید تخصیص ارز صورت گیرد. در مراحل بعدی زمانی که بازار ارز به تعادل در قیمتهای بازاری رسید (که لازمه آن دو مرحله ذکرشده است)، عملا سهمیهبندیها نیز دیگر کارکردی نخواهد داشت و لازم است با بازگشت به قانون، کلیه سهمیهبندیها لغو شود.
پربیننده ترین
-
عکس مسی درآمد؛ آخرین توپ طلا با آرایشگر ویژه!
-
10 جایزه 5 میلیون تومانی برای کاربران آخرین خبر (مهلت شرکت در مسابقه تا 9 آذر تمدید شد.)
-
10 جایزه 5 میلیون تومانی برای کاربران آخرین خبر (مهلت شرکت در مسابقه تا 9 آذر تمدید شد.)
-
آخرین وضعیت راهها در چهارمین روز از سال جدید؛ محور چالوس از شنبه دوباره بسته میشود
-
زنده؛ بیرانوند در یک قدمی استقلال
-
"دنا پلاس اتومات" بخریم یا "تارا اتومات؟"/ مقایسه اختصاصی "آخرینخودرو" از دو خودروی پرطرفدار
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (16)
-
5 نشانه ضعیف شدن ریه ها و بهترین روش تقویت آن چیست؟
-
لندکروزر یا ۲۰۶؟ / مقایسه جالب "آخرینخودرو" به بهانه سخنان جنجالی میرسلیم
-
سپ، برترین شرکت در خاورمیانه شد
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (28)
-
ویدیو تست و بررسی فیدلیتی پرایم جدید در آخرین خودرو
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (14)
-
لحظه به لحظه با جدال پرسپولیس مقابل النصر
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (22)
-
یحیی مچ ساپینتو را خواباند / برد ارزشمند پرسپولیس در صدمین شهرآورد
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (19)
-
چالش/بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (11)
آخرین اخبار
-
تنها یک ایرانی در بین ۲۴ غول وزنهبرداری جهان
-
اتحادیه اروپا تعلیق گفت وگوهای سیاسی با رژیم صهیونیستی را بررسی میکند
-
وزیر صمت مجوز واردات ۱۰۰۰ دستگاه آمبولانس توسط خیرین را صادر کند
-
پست جدید مهراد جم برای تولد سه سالگی پسرش
-
پرواز تاکسی هوایی در تایلند
-
تصادف خودرو حامل وزیر صمت در سفر به کردستان
-
آغاز پیش فروش بلیت قطارهای مسافری آذرماه از شنبه
-
برای اولین بار؛ استفاده حزبالله از موشک نقطهزن برای هدف قرار دادن نظامیان اسرائیلی
-
هلاکت مردی که به سمت مردم تیراندازی و نارنجک پرتاب کرد
-
وزیر دفاع ترکیه: ترامپ ارتش آمریکا را از سوریه خارج میکند
-
سه حمله مقاومت اسلامی عراق به شمال فلسطین اشغالی
-
زلزله خراسان رضوی و سیستان و بلوچستان را لرزاند
-
رادیو ارتش اسرائیل: تاکنون ۱۰۷ نیروی تیپ گولانی کشته شدهاند
-
سخنگوی وزارت خارجه: آژانس انرژی اتمی رویکرد حرفهای و به دور از ملاحظات سیاسی داشته باشد
-
کلکسیون گلزنی ستاره تراکتور با اولین گل ملی!
سایر اخبار مرتبط
نظرات
ثبت نظر
مهمترین اخبار
آغاز پیش فروش بلیت قطارهای مسافری آذرماه از شنبه
پنجشنبه 24 آبان 1403 - 08:04:00
حقوق بازنشستگان بعد از متناسبسازی چقدر میشود؟
چهارشنبه 23 آبان 1403 - 22:13:10
وزیر اقتصاد: بر اساس دیدگاه مخالفین دولت تصمیماتمان را عوض نمیکنیم
چهارشنبه 23 آبان 1403 - 21:47:42
شروط ابطال گارانتی خودرو تصویب شد
چهارشنبه 23 آبان 1403 - 21:43:35
وزیر نیرو از قول مساعد وزارت نفت برای رفع مشکل تامین سوخت نیروگاهی خبر داد
چهارشنبه 23 آبان 1403 - 20:04:12