پنج‌شنبه 24 آبان 1403 - 03:57

کد خبر 697244

سه‌شنبه 22 آبان 1403 - 21:21:00


نقد و بررسی طراحی نیسان آریا؛ سامورایی خوش خط و خال


/ آریا یکی از محصولات برقی نیسان است که با نامی خودرو به بازار می آید و ما در این مطلب قصد داریم تا را داشته باشیم.
 
خودروساز ژاپنی نیسان، به دلیل تولید شاسی بلند های خانوادگی توانمند به همراه ویژگی های ظاهری قابل قبول و عامه پسند، شهرت زیادی دارد و بازار خودرو ایران نیز برای چند دهه خاطرات خوبی از محصولات این برند، خصوصا شاسی بلندها و پیکاپ های آن داشته است.

 این برند همواره تلاش کرده در زمینه های طراحی، توسعه و تولید محصولات نوین با فناوری های مدرن و پیشرو در زمره برترین ها باشد. پس از معرفی مدل لیف «Leaf» در سال ۲۰۱۰ به عنوان نخستین محصول تمام الکتریکی نیسان، در سال ۲۰۲۲ بود که این برند با معرفی مدل آریا «Ariya» گامی دیگر در توسعه یک محصول تمام برقی برداشت تا فصل جدیدی برای برای محصولات الکتریکی نیسان رقم بخورد.

محصولی که جدای از بحث فناوری های پیشرفته و نوینی که ارائه می دهد، از نظر استایل ظاهری و داخلی نیز سبک جدیدی از زبان طراحی نیسان را در قالب یک کراس کامپکت کوپه به نمایش می گذارد و به نوعی به عنوان یک محصول مهم و استراتژیک از نیسان شناخته می شود که همزمان با تغییر و تحولاتی که بازار جهانی به واسطه افزایش تقاضا برای محصولات الکتریکی به خود می بیند، قرار است به زودی و توسط نامی خودرو پا به خیابان های کشور بگذارد که در ادامه این مطلب، به بررسی و نقد طراحی ظاهری و فضای داخلی این محصول مدرن نیسان می پردازیم.

طراحی نیسان آریا در نمای بیرونی ؛ استایلی آوانگارد و نوگرا
نیسان آریا محصولی است که نخستین بار در سال ۲۰۲۲ معرفی شد. اما این کراس کامپکت تمام الکتریکی، درواقع محصولی مبتنی بر کانسپتی با همین نام است که در سال ۲۰۱۹ و در نمایشگاه خودروی توکیو برای نخستین بار به نمایش عموم درآمد که به نوعی پیش نمایشی از زبان طراحی جدید محصولات نیسان نیز بود. چرا که تا ان زمان و پس از معرفی مدل های قشقایی و X-Trail، نیسان محصول کاملا جدید و قابل توجهی را معرفی نکرده بود، بنابراین می توان آریا را محصولی نوین و زمینه ای برای ورود نیسان به دنیای مدرن تری از دیزاین و استایل بدنه و فاصله گرفتن از طراحی های کسل کننده و مسن در محصولات خود دانست. این مدل که بر پایه پلتفرم تمام الکتریکی CMF-EV اتحاد رنو-نیسان طراحی و توسعه پیدا کرده، این امکان را به طراحان داده است تا با حذف محدودیت های اساسی موجود و استفاده بهتر از اجزا و نیز فضاهای ایجاد شده بر روی این پلت فرم، رویکرد جدیدی را در طراحی اتخاذ کنند.

آلفونسو البایسا (Alfonso Albaisa) معاون ارشد دپارتمان طراحی نیسان در این رابطه می گوید؛« معماری جدید یک خودرو به معنای فرصت های تازه برای باز تعریف نحوه تعامل وسایل نقلیه با جامعه است. اینکه چگونه یک خودروی الکتریکی به همراه قابلیت های رانندگی پیشرفته و استایلی نوگرایانه و مدرن، می تواند دیدگاه جدیدی را ارائه دهد. در طراحی نیسان اریا، ما می خواستیم اطمینان حاصل کنیم که روح هر محصول نیسان دارای یک DNA متمایز ژاپنی است که به روشی ساده و در عین حال قدرتمند و مدرن منتقل می شود، نکته ای که ما آن را آینده نگری جاودانه ژاپنی یا Timeless Japanese Futurism می نامیم.»

این طراحی نشان دهنده اولین touchpoint یا «نقطه تعامل» بین مشتری و فلسفه پویایی هوشمند نیسان است که در قالب رویکردی ساده و در عین حال قدرتمند، مدرن و البته ظریف بیان می شود. به عبارتی، آریا بیان نهایی استایل و فناوری نیسان است که هرکدام مکمل دیگری از نظر زیبایی و عملکرد می باشند. با تجسم اصطلاح ژاپنی «iki» که بر هویت آوانگارد، نوگرا و پیچیده آریا تاکید دارد، ویژگی کلی استایل آن را جذاب، مینیمال و به دور از شلوغی و پیچیدگی های فرمی و بصری میابیم که خطوط شارپ و لبه های تیز بدنه این کراس اوور در قالب حجمی کوپه مانند تناسباتی زیبا به آن بخشیده است.

جیووانی آروبا (Giovanny Arroba) رئیس دپارتمان طراحی نیسان در این باره می گوید؛« تناسبات بیرونی اریا، پتانسیل پلتفرم جدید را نشان می دهد. اوورهنگ جلو و عقب کوتاه، خط سقف تهاجمی و رینگ های بزرگ، ظاهری زیبا را ارائه می دهد که بین ویژگی های بصری اسپرت, تجملی و لوکس، تعادلی بی عیب و نقص برقرار می کند.»

طراحی نمای جلو یکپارچه، ظریف و مدرن می باشد. چراغ های باریک و کشیده در ترکیب با جلو پنجره ای که اکنون به واسطه پیشرانه الکتریکی نیسان اریا و استفاده از عناصر بصری سه بعدی الگو گرفته از هنر «گره ژاپنی» یا کومیکو «Kumiko»، بیشتر جنبه تزئینی دارد تا عملکردی، چهره ای نو و مدرنی از آریا به نمایش می گذارد. این چراغ های LED که با چهار مینی پروژکتور ۲۰ میلی متری ساخته شده اند، با چراغ های روشنایی در روز که نقش چراغ های راهنما را نیز ایفا می کنند و به صورت بومرنگ مانند از گوشه ها به مرکز و پایین جلو پنجره امتداد پیدا کرده اند، تفسیر دوباره ای از جلو پنجره V-Motion نیسان ایجاد بیان می کنند.

در کنار این موارد، لوگوی جدید نیسان بطور برجسته ای در مرکز جلو پنجره قرار گرفته است که توسط ۲۰ LED روشن می شود و با حفظ عناصر بصری، چهره ای پویا تر به آریا بخشیده است.در این نما، سپر از سطحی صاف و صیقل خورده برخوردار است که بدون هیچ اغراقی در فرم پردازی، هارمونی جذابی با دیگر عناصر بدنه ایجاد کرده است.

دو ورودی هوای عمودی باریک در گوشه های سپر و یک ورودی هوای مرکزی بزرگ ذوزنقه ای شکل، علاوه بر ایجاد تعامل بصری مناسب بین عناصر عمودی و افقی بدنه، بدور از هرگونه پیچیدگی فرمی، از سادگی این نما نیز کاسته است. ضمن اینکه بخش پایینی سپر به همراه نورپردازی حاشیه ای آن که به همراه لوگو روشن می شود, ظرافت خاص تری پیدا کرده است. خطوط شارپ و سطوح روی کاپوت نیز تکمیل کننده ویژگی های بصری نمای جلو آریا می باشند که از طریق لبه دار کردن درب موتور، حالتی عضلانی را در این قسمت به وجود آورده است و چهره نیسان آریا را در کنار ظرافت بصری که به آن اشاره کردیم، قدرتمند تر نیز کرده است.

وقتی به نمای کناری نگاه می کنیم، اولین نکته ای که به نظر می رسد، خط سقف شیب دار و تهاجمی با ارتفاع کم است و در کنار ستون C خوابیده که سبب ایجاد یک حس بصری از کراس اوور های کوپه شده، باعث بهبود ضریب مقاومت هوا اریا و رسیدن به عدد قابل توجه ۰.۲۹۷ Cd شده است که لقب آیرودینامیک ترین محصول نیسان را نیز به خود اختصاص داده است. در کنار این موارد، رینگ های ۱۹ اینچی اسپرت و پنج پره، وضعیت پویایی و ویژگی های اسپرت بدنه در این نما را دو چندان کرده است.

یک خط منفرد و یک تکه که در سرتاسر نمای جانبی امتداد پیدا کرده است، نمای جلو و عقب را به هم متصل می کند. علاوه بر این، همانند نمای جلو، سطوح صیقل خورده در پروفایل جانبی، معماری را ایجاد کرده است که یک حس بصری از تنش و آرامش را در زوایای مختلف منتقل می کند که حرکتی بسیار مدرن و نوین است. اوورهنگ های کوتاه جلو و عقب در کنار گلگیرهای پف کرده، تناسبات بدنه در نمای جانبی را زیباتر کرده است و چهره ای عضلانی که می تواند تاکیدی بر ویژگی های لوکس آریا باشد را به نمایش می گذارد.

ترکیب عناصر کرومی مات با قطعات مشکی پیانویی و نیز سقف مشکی نیز، ترکیبی جذاب و بدون نقص را در کنار تنالیته های رنگی بدنه به وجود آورده است.

نمای عقب به همان اندازه نمای جلو و کناری چشمگیر است. ستون های C شیب دار که پیش تر به آن اشاره کردیم، در ترکیب با شیشه و اسپویلر آیرودینامیک سقف و سایر عناصر نمای عقب، کاراکتری جسورانه ایجاد کرده است. چراغ های یکپارچه عقب، از هارمونی جذابی با نمای جلو برخوردار است و گرافیک آن به گونه ای طراحی شده است که در هنگام خاموشی و روشنی، حس بصری ثابتی را داشته باشند. خطوط شارپ و سطوح روی لبه و پرفایل درب صندوق و سپر نیز، تکمیل کننده خطوط بدنه در نماهای دیگر است و همانند آن ها نیز پویا و جذاب اجرا شده اند.

طراحی سپر نیز که بخش گسترده ای از آن را دیفیوزر بزرگ و آیرودینامیکی اشغال کرده است، در کنار کنترل جریان هوا در زیر خودرو، کاملا مدرن می باشد و با عناصر سپر جلو نیز هماهنگی کامل و بی نقصی را ایجاد کرده است که نمی توان نسبت به آن نقدی داشت.

طراحی نیسان آریا در کابین ؛ کارایی و راحتی در فضایی مینیمالیستی
ورود به داخل کابین نیسان آریا، می تواند کاربران را تا حد زیادی تحت تاثیر قرار دهد. چرا که علاوه بر زیبایی فضای کلی که از سبک مینیمال نیز برخوردار است، راحتی و کیفیت نیز در رتبه بالایی قرار می گیرد. پوسته داشبورد که تشکیل شده از دو صفحه نمایش افقی ۳/۱۲ اینچی به همراه دریچه های تهویه یکپارچه که در سراسر داشبورد امتداد پیدا کرده و کلیدهای لمسی قرار گرفته در زیر پنل تهویه، می باشد، در عین مینیمال بودن، بسیار مدرن و جذاب می باشد.

بخصوص اینکه در کنار جزئیات فرمی استفاده شده، کیفیت متریال کابین نیز که ترکیبی از چرم و جیر و پلاستیک است، سبب متمایز شدن نیسان آریا با رقبایی مانند فولکس واگن iD.4 شده است. قرارگیری کنسول میانی در حالتی مستقل و جدا از داشبورد، بر مدرن تر شدن فضای کابین کمک کرده است.

جیووانی آروبا رئیس دپارتمان طراحی نیسان در رابطه با طراحی کابین آریا نیز اینگونه توضیح می دهد: «در طراحی داخلی نیسان اریا، ما سبک مینیمال و مدرن ژاپنی را با ویژگی های پیشرفته همراه کردیم. در طراحی کنسول میانی نیز از میزه قهوه اتاق نشیمن الهام گرفته ایم تا به هسته مرکزی کابین و سرنشینان تبدیل شود. همچنین نورپردازی داخل کابین، الهام گرفته از فانوس های سنتی ژاپنی می باشد که فضای هوشمندانه تری را ایجاد کرده است.»

با این حال با وجود تمامی نکاتی که در داخل کابین آریا وجود دارد و به آن اشاره شد، نمی توان نسبت برخی جزئیات آن نقدی وارد نکرد. یکی از این موارد، طراحی غربالک فرمان است که با وجود هماهنگی با سایر قطعات داخلی کابین، اما می توانست کمی متفاوت تر از چیزی که هست طراحی شود و فضایی مدرن تر ایجاد کند.علاوه بر این فرم پردازی رودری ها می توانست تعامل بصری بیشتری با داشبورد و کابین داشته باشد و اینگونه حالتی رها گونه و جدا از فرایند طراحی نمای داخلی به خود نمی گرفتند.

با وجود قرارگیری نیسان آریا در سگمنت C، اما فضای داخلی آن به لطف ویژگی های کاربردی مانند کنسول میانی قابل تنظیم و …، فضایی نزدیک به محصولات سگمنت D را برای سرنشینان به ارمغان آورده است. همچنین به لطف استفاده از تجهیزات مهندسی ناسا و همکاری با ان در طراحی صندلی ها، ارگونومی مثال زدنی در کابین احساس می شود. چه از نظر در دسترس بودن کلیدها و ادوات و چه از نظر راحتی صندلی ها.

کلام آخر
در نگاه کلی نیسان آریا به عنوان یک خودرو الکتریکی، توانسته تلفیق پخته ای از یک استایل مدرن، پویا و در عین حال مینیمال را به نمایش بگذارد که به دور از اغراق و پیچیدگی های فرمی، ویژگی های اسپرت و تجملی را نیز به خوبی در قالب پیکره ای زیبا و به اصطلاح خوش خط و خال به نمایش بگذارد و حس قدرت را منتقل کند و تمام ویژگی های بصری نیز به خوبی به داخل کابین منتقل شده است تا هارمونی دقیق میان نمای بیرونی و داخلی برقرار شود.

ضمن اینکه توجه داشته باشید که چنین استایلی معرف زبان جدید یک برند بوده که در کنار تمرکز بر مدگرایانه بودن ان، اما با توجه به تناسبات و حجم پردازی های پخته ای که دارد و البته دوری از فرم های عجیب و غریب، سبب شده تا نیسان آریا با گذر زمان طراوت خود را از دست ندهد و همچنان بتواند نظرها را به خود جلب کند.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط