دوشنبه 05 آذر 1403 - 20:57

کد خبر 699620

پنج‌شنبه 24 آبان 1403 - 16:28:16


دلیل ممنوعیت واردات پسته ایرانی به اروپا؛ جولان ترکیه و امریکا در بازار جهانی پسته


ایلنا/عضو هیات رئیسه اتحادیه صادرکنندگان خشکبار ایران از ممنوعیت صادرات پسته ایران به اتحادیه اروپا از ۲۸ آبان و به دلیل آلودگی به افلاتوکسین خبر داد و گفت: اتحادیه در تلاش برای جلب رضایت اتحادیه اروپا و حل این مشکل است.

سیامک شهریاری، عضو هیات رئیسه اتحادیه صادرکنندگان خشکبار ایران آلودگی پسته‌های صادراتی ایران به سم قارچی افلاتوکسین را تائید کرد و توضیح داد: متاسفانه وزارت جهاد کشاورزی در واکنش به اخطار اتحادیه اروپا عملکرد مطلوبی نداشته و پاسخ قانع‌کننده‌ای به آنها نداد. ضمن اینکه خیلی دیر پاسخ داد و اتحادیه اروپا هم اعلام کرد که از تاریخ ۱۸ نوامبر (۲۸ آبان) اجازه واردات پسته ایران را نمی‌دهد، با این حال وزارت کشاورزی در این زمینه اطلاع‌رسانی نکرد تا اینکه اتحادیه صادرکنندگان خشکبار ایران حدود دو هفته پیش از این موضوع آگاهی پیدا کرد و اکنون رئیس اتحادیه به همراه یک متخصص آزمایشگاهی به اروپا سفر کرده‌اند و در نشست‌های گوناگون به طرف اروپایی قول دادند شرایطی را فراهم کنند که رضایت اتحادیه برای تداوم خرید پسته از ایران جلب شود، اتحادیه اروپا اعلام کرده این آخرین فرصتی است که به ایران داده می‌شود تا بتواند مانع افزایش افلاتوکسین در محصول پسته‌ شود.  
وی افزود: در نهایت بخش خصوصی خود اقدام به حل این مشکل کرد و وزارت کشاورزی اقدام مقتضی را در این زمینه انجام نداد. این در حالی است که اتحادیه جلسات گوناگونی در این زمینه با وزارتخانه داشت و واکنش وزارت جهاد کشاورزی این بود که در برابر این ایرادگیری اتحادیه اروپا صادرات پسته ایران را به این منطقه ممنوع می‌کند. 

شهریاری ایجاد افلاتوکسین را برآمده از فرآوری نادرست و برداشت دیرهنگام پسته دانست و تاکید کرد: وزارت کشاورزی باید به این امر ورود کند و مانع این خطاها شود. 
عضو هیات رئیسه اتحادیه صادرکنندگان خشکبار ایران تصریح کرد: در پی چنین عملکردهایی است که ارزش صادرات پسته ایران از ۲.۵ میلیارد دلار به کمتر از یک میلیارد دلار افت کرده و امریکا و ترکیه در رقابت با ایران در این بازار جولان می‌دهند. 

استانداردها را رعایت کنیم تا پسته را تحریم نکنند 
سیدرضا نورانی، رییس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی ایران نیز در اظهارنظر در این باره گفت: باید استانداردهای جهانی را رعایت کنیم تا این موضوع تبدیل به دستاویزی برای اروپایی‌ها نشود و اقدام به تحریم پسته ایران نکنند. 
وی افزود: آنچه به ایجاد افلاتوکسین در پسته صادراتی می‌انجامد تنها به فرایند تولید و فرآوری محدود نمی‌شود حتی ممکن است پسته در داخل ایران آزمایش شود و عاری از افلاتوکسین باشد اما در مسیرهای طولانی حمل دریایی و یا زمانی که در انبارها نگهداری می‌شود به این سم آلوده شود. 

نورانی ادامه داد: علاوه بر این شماری از صادرکنندگان کشور پسته را برای صادرات دوباره ابتدا به کشورهای حاشیه خلیج فارس می‌برند و در انبارهای این کشورها در گونی‌های ۳۰ تا ۵۰ کیلویی نگهداری می‌کنند، این امر از آنجا که به دپوی طولانی‌مدت پسته می‌انجامد زمینه آلودگی آن را فراهم می‌کند و در نهایت این عوامل به کمرنگ شدن جایگاه پسته ایران در بازار جهانی می‌انجامد. 


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط