شنبه 26 آبان 1403 - 16:24

کد خبر 701391

شنبه 26 آبان 1403 - 14:07:29


کردستان، استانی فرهنگی با ۱۰ شهر فاقد کتابخانه


ایسنا/ کردستان را استانی فرهنگی می‌شناسند، هم از جهت قدمت و بافت فرهنگی آن و هم وجود صاحب نظران و متفکران حوزه‌های گوناگون طی قرون و اعصار.

شاعران و نویسندگان برجسته‌ای چون مولوی‌ کرد، نالی، مستوره‌ اردلان، امیرنظام‌ گروس، فاضل‌ گروسی، آیت‌الله‌ شیخ‌ محمد مردوخ‌، هژار، هیمن همگی تنها بخشی از مفاخر ادبی کردستان هستند که نشان می‌دهد اهمیت مطالعه و کتاب در این دیار تا چه میزان بوده است.
اما با وجود ظرفیت‌های ادبی کردستان آنچه امروزه به شدت حوزه فرهنگ استان را آزار می‌دهد کمبود کتابخانه است که موجب شده تا علاقمندان پرشمار کتاب از دستیابی به منابع مطالعه تا حدود زیادی محروم‌ بمانند.
نگاهی به وضعیت استان‌های برخوردار در این حوزه نشان می‌دهد که وجود کتابخانه به تعداد کافی تا چه‌ اندازه می‌تواند در رشد و اعتلای فرهنگی موثر واقع شود.
از سوی دیگر نبود کتابخانه به قدر کفایت نقش غیرقابل انکاری در پایین بودن سرانه مطالعه دارد و تمام‌ این تفاسیر گویای اهمیت ایجاد و راه اندازی کتابخانه بیشتر در استان است.
زمان آن رسیده که مسئولان و دستگاه‌های دست اندر کار به ویژه در بخش فرهنگ آستین بالا زده و با تامین هزینه‌های ساخت کتابخانه در جای جای استان، علاقمندان به کتاب و کتابخوانی را از این گنجینه ارزشمند بهره‌مند سازند.
مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان کردستان گفت: سی و دومین هفته کتاب و کتابخوانی و کتابدار از ۲۳ آبان ماه شروع شده و تا ۳۰ آبان ماه ادامه دارد و شعار هفته کتابخوانی امسال "خواندن برای همدلی" در نظر گرفته شده است.
معصومه حسنی خونسار در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: در حال حاضر استان کردستان دارای ۵۵ کتابخانه تحت پوشش نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور است که از این تعداد ۱۶ باب آن روستایی، یک باب کتابخانه مرکزی استان، یک باب مرکزی در شهرستان قروه و مابقی نیز کتابخانه‌های شهری است.
وی تعداد کتاب‌های نسخ خطی و سربی در کتابخانه‌های عمومی استان را حدود ۳ هزار جلد بیان و عنوان کرد: مساحت زیربنای کل کتابخانه‌های عمومی استان کردستان ۲۶ هزار متر با حدود ۹۰۰ هزار جلد کتاب است که قریب به ۵۰ هزار نفر عضو فعال وفادار دارد، اما می‌توان گفت که تعداد مراجعان به کتابخانه‌های عمومی استان به ۲۰۰ هزار نفر هم می‌رسد.
حسنی خونسار بیان کرد: همچنین ۲۶ باب کتابخانه مشارکتی با سایر ارگان‌هایی همچون اداره کل زندان‌های استان، کمیته امداد و ارتش در استان کردستان وجود دارد که در طول یک سال اخیر ۸ هزار و ۵۰۰ فعالیت فرهنگی با محوریت معرفی، نقد و نشست‌های کتابخوانی صورت گرفته است.
مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان کردستان افزود: مسابقات، برگزاری محافل ادبی و قرآنی از دیگر برنامه‌هایی بوده که در کتابخانه‌های استان انجام گرفته و همچنین در حوزه کودک نیز برنامه‌های متنوعی صورت گرفته که جشنواره رضوی، هدهد سفید و غیره یکی از برنامه‌های این حوزه بوده است.
حسنی خونسار ادامه داد: طی یک سال اخیر ۲ باب کتابخانه، یکی در ناحیه منفصل شهری نایسر سنندج و یکی هم در شهرستان قروه افتتاح شده و پروژه کتابخانه "سرآب قامیش" سنندج نیز در حال حاضر ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد که در صورت حصارکشی آن در آینده‌ای نزدیک افتتاح می‌شود.
وی وضعیت سرانه کتاب در استان کردستان را نامطلوب دانست و گفت: در حال حاضر  در استان کردستان به ازای هر ۱۰۰ نفر زیر ۲ متر فضای کتابخانه‌ای وجود دارد، این درحالی است که میزان میانگین کشوری به ازای هر ۱۰۰ نفر ۸ متر است و بد نیست این را هم بدانیم که در استان به ازای هر ۲ نفر یک جلد کتاب در کتابخانه‌های استان موجود است، این در حالی است که باید به ازای هر نفر ۴ جلد کتاب در کتابخانه وجود داشته باشد.
حسنی خونسار تصریح کرد: فعالیت‌های فرهنگی در کتابخانه‌های عمومی از قشر کودک تا بزرگسالان را در بر می‌گیرد و گامی در جهت افزایش عضویت در کتابخانه‌ها است.
وی اضافه کرد: در سالجاری چندین تفاهم‌نامه با ادارات منعقد شده که تمام هدف ما این است که کیفیت برگزاری برنامه‌های فرهنگی و ادبی با تعامل و همکاری ادارات افزایش پیدا کند.
حسنی خونسار خاطرنشان کرد: سال گذشته از سوی سازمان مدیریت و برنامه ریزی، اعتباری به کتابخانه‌های عمومی استان تخصیص داده شد که با این اعتبار حدود ۴ هزار و ۵۰۰ نسخه کتاب با هدف حمایت از نویسندگان بومی خریداری شد.
وی در ادامه با اشاره به اینکه روزانه قریب به ۲۵۰ نفر از کتابخانه مرکزی شهر سنندج استفاده می‌کنند، گفت: فعالیت کتابخانه‌های عمومی استان کردستان همه رده های سنی از کودکان ۲ سال تا بزرگسال را در برمی‌گیرد و می‌توان گفت که بیشترین عضو سنی کتابخانه‌های عمومی استان بین ۱۸ تا ۲۶ سال است.
مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان کردستان در ادامه سخنان خود از برگزاری جشنواره رضوی تا پایان آذر ماه خبر داد و گفت: امسال بخش ویژه "پیامبر اعظم" نیز به جشنواره اضافه شده که با استقبال خوبی روبه‌رو شده است.
معصومه حسنی خونسار بیان کرد: در حال حاضر ۱۰ شهر از شهرهای استان کردستان فاقد کتابخانه عمومی هستند که وضعیت نامناسبی است و به هیچ‌وجه این وضعیت درخور استان فرهنگی همچون کردستان نیست.
وی خاطرنشان کرد: شویشه، بلبان‌آباد دهگلان، مالوجه قروه، چناره مریوان، پیرتاج و توپ آغاج بیجار، زرینه و هزارکانیان دیواندره و شهر سنته سقز در حال حاضر فاقد کتابخانه عمومی هستند که این یکی از چالش‌های اساسی ما در حوزه کتابخانه‌ها است.
این مقام مسئول استان کردستان را فاقد کتابخانه سیار دانست و یادآور شد: باتوجه به پراکندگی روستاهای سطح استان، فاقد کتابخانه سیار هستیم و خبر خوش در این حوزه اینکه به زودی در شهرستان سقز یک باب کتابخانه سیار دایر خواهد شد.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط