جمعه 02 آذر 1403 - 14:10

کد خبر 702295

یک‌شنبه 27 آبان 1403 - 19:21:00


خروج قطعه‌سازان از بن‌بست تولید و فروش


دنیای اقتصاد/ طبق گزارشی که مرکز پژوهش‌های مجلس از صنایع بورسی منتشر کرده، قطعه‌سازان کشور در ماه ابتدایی پاییز نسبت به شهریور حدود ۲۲درصد بیشتر تولید داشته‌اند. همچنین نسبت به ششمین ماه از سال، رشد حدود ۲۵درصدی را در فروش ثبت کرده‌اند.

بدین ترتیب تولیدکنندگان قطعه در مهرماه نسبت به مدت مشابه سال گذشته در شرایطی رشد تولید و فروش را ثبت کرده‌اند، که تا ماه گذشته شاهد افت در شاخص‌های تولید و فروش نقطه‌به‌نقطه بودیم. در هفتمین ماه از سال نسبت به مهر سال گذشته قطعه‌سازان حدود ۱۲درصد تولید بیشتری داشته‌ و فروش محصولات خود را نیز به میزان ۱۴درصد افزایش داده‌اند.

رشد تولید و فروش در صنعت قطعه را می‌توان به دو عامل عمده مربوط دانست. ابتدا اینکه در تابستان امسال شاهد قطعی‌های مکرر برق در صنایع بودیم که تولید قطعه را به‌شدت تحت‌تاثیر قرار داده بود، اما در مهر این مشکل تا حدی حل شد و قطعی برق کاهش یافت. آمارهای دیگر از جمله شامخ که توسط اتاق بازرگانی ایران منتشر می‌شود نیز این موضوع را تایید می‌کند؛ به طوری که شاهد بودیم در شامخ مهرماه مصرف انرژی برای صنعت خودرو و قطعه رشد قابل‌توجهی داشته است.

همچنین احتمال می‌رود که از ابتدای مهر‌ماه فرآیند تامین ارز برای قطعه‌سازان سرعت گرفته باشد. از ابتدای امسال تخصیص ارز برای شرکت‌های قطعه‌ساز و همچنین خودروساز با مشکل همراه بود، به طوری که از ابتدای سال تا اواسط تیرماه هر تامین ارزی که انجام شد مربوط به ارز تخصیصی سال گذشته بود.

این امر موجب شد تولیدکنندگان قطعه و خودرو با مشکل ارز مواجه شوند. اما عموما در ۶ ماه دوم تخصیص ارز با سرعت بیشتری انجام می‌شود و همین امر به تولیدکنندگان قطعه کمک کرده تا بتوانند وضعیت تولید خود را بهبود ببخشند.

در مقابل، تامین ارز برای خودروسازان نیز رشد داشت، بنابراین آنها بیشتر رو به خرید قطعه آوردند و همین موضوع موجب شد فروش قطعه‌سازان نیز رشد داشته باشد.

رشد تولید و فروش قطعه گرچه نسبت به شهریور امسال و مهر ۱۴۰۲ محقق شده است، اما می‌توان گفت همچنان در هفت ماه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته کمتر بوده است.

 آمار بازوی پژوهشی مجلس نشان می‌دهد مجموع خودروسازان و قطعه‌سازانی که در بورس حضور دارند، در مهرماه نسبت به شهریور ۲۶.۵درصد و نسبت به مهر سال گذشته ۱۲درصد بیشتر تولید کرده‌اند، اما آمار هفت ماه آنها نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۲ افت ۸.۹درصدی را در تولید نشان می‌دهد. بنابراین رشد تولید در مهرماه نتوانسته کاهش‌های اتفاق‌افتاده در این شاخص‌ را در ماه‌های گذشته پوشش دهد.

همین امر در مورد شاخص فروش نیز صادق است، به‌طوری‌که تولیدکنندگان خودرو و قطعه در مهر نسبت به ماه پایانی تابستان ۲۸.۵درصد فروش بیشتری داشته‌اند. این رقم در مقایسه با مهر سال گذشته به ۹.۱درصد رشد می‌رسد. اما آمار هفت ماه در مورد فروش کاهشی بوده و ۹.۱درصد کاهش را نشان می‌دهد.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط