سه‌شنبه 29 آبان 1403 - 01:57

کد خبر 704548

سه‌شنبه 29 آبان 1403 - 10:05:00


گرانی‌های بی‌ضابطه و ناگهانی نتیجه بی‌توجهی به اولویت‌ها


کیهان/متن پیش رو در کیهان منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست

بعد از گران‌سازی دستوری نان، لبنیات، آب، گاز، بنزین سوپر، ارز نیمایی و قطع ناگهانی برق توسط دولت چهاردهم، نوبت به گران کردن خودرو، آن‌هم به‌صورت شبانه رسید.
  
به گزارش خبرنگار ما، گرانی‌های رسمی و دستوری و البته ناگهانی در چند ماه اخیر، ادامه دار شده و علاوه‌بر فشار مالی بر مردم، توان برنامه‌ریزی را از آنها سلب کرده است. دولت مدعیان اصلاحات که وعده داده بود صدای بی‌صدایان و محرومان باشد از روزی که بر سر کار آمده، همه چیز را «دستوری» و البته بقول رئیس ستاد انتخاباتی آنها، با آرامش گران می‌کند و منافع یک اقلیت بسیار کوچک اشرافی و رانت‌خوار را پیگیری کرده و فشار آن را بر گرده محرومان می‌گذارد. به عنوان مثال، در حالی‌که به دنبال کاهش یارانه‌های نان و گندم و... است مجوز واردات گوشی‌های لوکس آیفون با تعرفه بسیار پایین را صادر می‌کند.
همچنین دولت در اقدامی که نشان‌دهنده زمینه‌سازی برای گران کردن بنزین است، واردات بنزین سوپر را آزاد کرد که ظاهرا نزدیک به قیمت‌های جهای عرضه خواهد شد؛ اگرچه سخنگوی دولت، افزایش قیمت بنزین را تکذیب کرده ‌اما به گفته حسین صمصامی؛ نماینده اقتصاددان مجلس، از لایحه بودجه 1404 چنین بر می‌آید که قیمت بنزین در سال آینده، 40 درصد افزایش خواهد یافت. حجت‌الله میرزایی؛ رئیس مرکز پژوهش‌های اتاق بازرگانی هم تصریح کرد: «قیمت بنزین برای سال آینده احتمالا ۳۰ تا ۴۰ درصد افزایش پیدا می‌کند.»
در این وضعیت که مردم تحت فشار گرانی‌ها قرار دارند، مسئولان دولت به جای حل این مشکلات، سرگرم مسائلی هستند که اولویت عموم مردم نیست. آنها در هفته‌های نخست حضور در پاستور مردم را با گشت ارشاد و حصر و... سرگرم می‌کردند و حالا صبح و شام از ضرورت رفع فیلترینگ و واردات گوشی آیفون و FATF حرف می‌زنند و در مقابل، هر روز خبر یک گرانی جدید به گوش می‌رسد.


 گران‌سازی رانتی شبانه
دولت بعد از گران‌سازی دستوری و ناگهانی نان، لبنیات، آب، گاز، بنزین سوپر، ارز نیمایی، قطع ناگهانی برق و... به افزایش ناگهانی قیمت خودرو؛ آن‌هم به‌صورت شبانه رسیده است.
قیمت خودروهای به تعبیر پلیس؛ ارابه‌های مرگ، بسیار پرمصرف و آلوده‌کننده هوای ایران‌خودرو و سایپا در شامگاه 27 آبان 15 تا 35 درصد افزایش یافت. خبرگزاری ایسنا اعلام کرد این افزایش قیمت بر اساس دستورالعمل تنظیم بازار خودرو سواری شورای رقابت و تصمیمات اتخاذ شده بوده و از سوی خودروسازان ابلاغ شده است.
خبر افزایش قیمت یکشنبه در قالب نامه خودروسازان به سلطانی؛ رئیس اداره نظارت بر ناشران گروه صنعتی و معدنی سازمان بورس و اواراق بهادار منتشر شد و هنوز وزارت صمت و نهادهای زیرمجموعه اظهارنظری در این رابطه نکرده‌اند.
یک کاربر فضای مجازی تصریح کرد: «برام سؤال بود که چرا چند روزه سهام ‎خودرو این‌طور قفل تو صف خریده که ناگهان ساعت ۱۱ شب‌ یکشنبه خبر اومد ۳۰ درصد محصولات ایران‌خودرو افزایش قیمت گرفتند.»
کاربر دیگری نوشت: «دیشب شب عروسی رانت‌داران بود! از دیشب می‌دانستند خودرو 25 درصد گران می‌شود، سرمایه‌گذاری کردند و به یکباره ثروتمند شدند!»


 افزایش 52 تا 208 میلیون تومانی
گفتنی است، این دو خودروساز انحصارگر، قیمت اغلب محصولات خود را تا 200 میلیون تومان افزایش داده‌اند. به باور شماری از کارشناسان، خودروسازان در شش ماه آینده به واسطه افزایش سطح عمومی قیمت نهاده‌های تولید، مجددا دست به افزایش قیمت خواهند زد. 
طبق اعلام خودروسازان انحصارگر؛ دنا پلاس توربو اتوماتیک یک شبه ۲۰۸ میلیون تومان گران شد و با 35 درصد افزایش از ۵۸۹ میلیون به ۷۹۷ میلیون تومان رسید. کمترین افزایش قیمت هم مربوط به ساینا GX-L دوگانه سوز
 با ۵۲ میلیون تومان رشد نرخ است که از 331 به 383 میلیون تومان افزایش یافت. 
جالب است که اعلام شده قیمت‌ها بدون احتساب ۱۰ درصد مالیات ارزش افزوده، بیمه شخص ثالث، عوارض و... است که اجباراً موقع خرید از کارخانه باید این موارد نیز پرداخت شود به گونه‌ای که برای یک خودرو ۷۰۰ میلیون تومانی حدود ۱۰۰ میلیون تومان به مبلغ نهائی اضافه خواهد شد.


 اجحاف در حق برخی ثبت‌نام کنندگان
البته ایران خودرو و سایپا در اطلاعیه‌های جداگانه تاکید کرده‌اند محصولات فروخته شده که در صورتی که قرارداد منعقد شده با مشتریان در قالب «فروش فوری» یا «فروش فوق‌العاده» باشد،‌ مشمول هیچ‌گونه افزایش قیمتی نمی‌شود.
با این‌حال افرادی هستند که برنده ثبت‌نام‌ها شده‌اند اما پیامک تحویل خودرو برایشان ارسال نشده است. به عنوان مثال یکی از برندگان ثبت‌نام کنندگان خودروی پژو 207 تصریح کرد: «حدود سه ماه پیش در ثبت‌نام خودروی پژو 207 برنده شدم اما پیامک اقدام برای تحویل خودرو، برایم نیامده است. تماس هم گرفتم اما جواب ندادند. حالا خودروساز اعلام کرده، هر کسی قرارداد منعقد نکرده مشمول افزایش قیمت می‌شود!»


 رکود بیشتر در بازار خودرو همزمان با قیمت‌های نجومی
کارشناسان معتقدند؛ اقدام شبانه‌ ایران خودرو و سایپا در افزایش قیمت محصولات خود، در شرایط کنونی که شاهد رکود در خرید و فروش خودرو و پایین آمدن کاهش قدرت مردم هستیم به هیچ وجه به صلاح مردم و بازار نیست.
 آنها معتقدند بازار خودرو در رکود است و افزایش ۳۰ و ۲۵ درصدی قیمت محصولات خودروسازان به هیچ وجه منطقی نیست. امروز شاهد تقاضای زیاد و عرضه کمتر و در مقابل آن قفل شدن کسب و کارها در بخش خودرو هستیم و با گران کردن خودرو، طبقه متوسط هم از داشتن خودرو دورتر می‌شوند.
فعالان بازار آزاد خودرو هم می‌گویند با اعلام خبر افزایش ناگهانی قیمت‌ها، بازار هم هیجانی عمل کرده و هرکسی به سلیقه خود قیمتی را برای خودروها اعلام می‌کند به نحوی که از صبح دیروز قیمت انواع خودروهای داخلی رشد نجومی دارد. به عنوان مثال تارا اتوماتیک v4 قیمت یک میلیارد و 40 میلیون تومانی را ثبت کرده، در حالی‌که روز یکشنبه، 983 میلیون تومان بود. شاهین اتوماتیک پلاس هم یک میلیارد و 20 میلیون تومان شده است.


 سوءاستفاده خودروسازان
جالب است که مسعود پزشکیان؛ رئیس‌جمهور، «چند ماه پیش توئیت زده بود که ماشین 20 هزار دلاری را 100 هزار دلار به مردم می‌فروشیم. چه بلایی سر مردم آوردیم با این خودروهایی که تولید کردیم؟»
اما حالا خودروسازانی که به بخش خصوصی واگذار شده‌اند اما مدیریت دولتی دارند! سالانه هزاران میلیارد تومان از بودجه را صرف جبران زیان حاصل از سوء مدیریت مدیران خود می‌کنند و از طرفی در لایحه بودجه از حقوق و یارانه مردم می‌زنند.
این در حالی است که تعیین تعرفه 100 درصدی برای واردات خودرو، تخصیص ارز واردات خودرو به محصولات بیش از 20 هزار دلار و عدم اجازه به واردات خودروهای نو و کارکرده که از سه تا 10 هزار دلار قیمت دارند موجب سوءاستفاده خودروسازان داخلی شده و مردم را وادار می‌کند با خرید این محصولات، خود را به خطر بیندازند. 
برخی معتقدند افزایش 15 تا 35 درصدی قیمت کارخانه‌ای خودروهای داخلی، محصول نامه دبیر انجمن خودروسازان به معاون اول رئیس‌جمهور است که خواستار افزایش ۷۰ تا ۸۰ درصدی قیمت خودروهای داخلی شده بود و در واقع مشتریان را به مرگ گرفتند تا به تب راضی شوند.


 واکنش مردم
گران‌سازی خودرو که پس از افزایش سریالی قیمتها رخ داد با اعتراض شدید مردم مواجه شده است. یک کاربر فضای مجازی نوشت: «بعد از گرانی دستوری نان، لبنیات، آب، گاز، بنزین سوپر، ارز نیمایی و.... حالا نوبت به گرانی خودرو رسید.»
دیگری تصریح کرد: «خودرو که گرون شد. بنزین هم قراره گرون شه، ‎برق هم که منظم قطع میشه تازه گرونم شده! حسم میگه دولت میخواد هر بلایی سرمون بیاره تا آخر سر با رفع محدود فیلترینگ همه رو بشوره ببره. ما هم خوشحال و خندان.»
یکی از کاربران نوشت: «شبانه قیمت هر خودرو ۱۰۰ میلیون تومان رفته بالاتر، بعد شما حرف از برنامه‌ریزی و ازدواج و این چیزمیزا تو این مملکت می‌زنید.»
 دیگری تصریح کرد: «گویا برخی در دولت با موضوعاتی از قبیل فیلترشکن، واردات آیفون و... سعی در انحراف افکار عمومی از اولویت‌ها دارند که به‌صورت ناگهانی همه چیز را گران می‌کنند. مجلس، کاری بکند.»
گفتنی است، علیرضا سلیمی، عضو هیئت‌رئیسه مجلس در گفت‌وگو با خانه ملت گفت: نشست فوق‌العاده کمیسیون صنایع با حضور وزیر صمت به منظور بررسی موضوع افزایش قیمت خودرو امروز برگزار می‌شود.
 
 


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط