سهشنبه 06 آذر 1403 - 10:56
عشق تا مغز استخوان؛ اثری از همسر حمید باکری
برترین ها/ جنگ ایران و عراق یکی از برجستهترین برهههای تاریخی ایران است که روایت آن میتواند الهامبخش نسلی باشد که به ارزشهایی نظیر وطندوستی اعتقاد دارند. اما بازنمایش این حماسه در آثار هنری با چالشهای متعددی روبهرو بوده است. اغلب، این آثار به دلیل ملاحظات سیاسی و دوقطبیهای موجود در جامعه، تصویری ناقص از این واقعه ارائه دادهاند. این مسئله باعث شده بخشی از مردم نگاه قضاوتگونهای نسبت به این آثار داشته باشند و دفاع مقدس آنگونه که شایسته است، به یک روایت جامع و همهجانبه تبدیل نشود.
در حالی که در سینمای هالیوود آمریکا، جنگها و حماسههای تاریخی با بهرهگیری از ظرفیتهای گسترده هنری و تکنیکی به آثاری تبدیل میشوند که با تمامی ارکان جامعه ارتباط برقرار میکنند، در ایران چنین جامعنگریای کمتر به چشم میخورد. در دهه ۶۰، بازنمایی دفاع مقدس اغلب به سوی روایتهای رشادتمحور و تکبعدی گرایش داشت. دهه ۷۰ نیز تلاش کرد جنبههای متفاوتتری را به تصویر بکشد، اما همچنان بخشی از این «پکیج رنگارنگ» از نگاهها مغفول ماند.
سالهای اخیر، با ورود طنز به این عرصه، تنوعی در بازنمایی دفاع مقدس ایجاد شد. از فیلمهای "لیلی با من است" و "اخراجیها" گرفته تا آثار متأخر، این ژانر توانست گامهایی تازه بردارد. با این حال، عاشقانههای مرتبط با دفاع مقدس همچنان از قدرت و جانداری کافی برخوردار نبودند. این وضعیت ادامه داشت تا زمانی که فیلم "موقعیت مهدی" به کارگردانی هادی حجازیفر به روی پرده آمد. این اثر، نگاهی عاشقانه و انسانی به زندگی مهدی باکری و برادرش حمید داشت و نشان داد که جنبههای نادیدهای از زندگی این فرمانده وجود دارد که میتوانند در کنار صحنههای حماسی، روایتهای بیبدیلی از عشق و انسانیت ارائه دهند. اما حتی این فیلم هم در برابر واقعیات زندگی باکری و همسرش، نتوانسته عمق آن عشق را بهطور کامل به تصویر بکشد.
بهانهای که این بحث را تازهتر میکند، استوری اخیر همسر حمید باکری است که با جملهای ساده اما پرمعنا برای همسرش که 41 سال پیش در جزیره مجنون شهید شد، نوشت: «حمید، تولدت مبارک». همین جمله، یادآور یکی از عاشقانهترین و زیباترین روابط نیم قرن اخیر ایران است؛ عشقی که در میان شعلههای جنگ و دشواریهای آن روزگار شکل گرفت و همچنان برای بسیاری از مردم الهامبخش است.
یکی از جاویدترین عشقهای نیم قرن اخیر ایران
زندگی برادران باکری، از جمله مهدی و حمید، و روابط عاطفیشان با خانوادههایشان، نمونههایی کمنظیر از عشق و تعهد هستند. در میان تمامی این روایتها، استوری همسر حمید باکری بهانهای شد برای مرور مجدد این عشقها و بازتاب آنها در فرهنگ و هنر ایران. عشقهایی که در بطن بحرانهای بزرگ انسانی شکل گرفتند و همچنان در حافظه جمعی مردم ایران جاودانهاند.
فاطمه امیرانی (همسر حمید باکری) در خاطرهای از نحوه ازدواجش میگوید: "من اصلا قرار بود با یک نفر دیگر ازدواج کنم که مسالهای پیش آمد و قضیه به هم خورد. یک روز آذر ۵۸ دیدم که حمید که حالا دیگر در سپاه ارومیه بود، زنگ زد خانه ما. گفت با شما کار دارم. فکر کردم راجع به مسایل و جو سیاسی دانشگاه است. قرار شد به منزل خواهرشان بروم. از شرایط فهمیدم موضوع دیگری باید باشد و احتمال دادم بهوسیله من میخواهد از یک دختر خانم آشنا خواستگاری کند. چایی آورد و بعد از اینکه با آرامش چایی را خورد، گفت که من از شما خواستگاری میکنم. من خندهام گرفت و همینجور شروع کردم به خندیدن. بعد هم گفتم من کاری دارم باید بروم. بلند شدم رفتم خوابگاه دختران. گفتم اگر بدانید چه جُکی امروز اتفاق افتاد.
گفتم اصلا باورتان نمیشود حمید باکری مظلوم با پررویی از من خواستگاری کرده است. گفتند حالا میخواهی چه جوابی بدهی. گفتم طبیعی است که میگویم نه. ما اصلا هیچ سنخیتی باهم نداریم و شبیه هم نیستیم، البته یک وقت هم دیدید نظرم را عوض کردم. بعد که رفتم خانه و به مادرم گفتم. گفت وای «فاطمه» حمید خیلی پسر خوبی است. برای دادن جواب چند روز بعد در دانشگاه باهم قرار گذاشتیم و مختصر و مفید گفتم ما دو تا روحیههای مختلف داریم و برای سوالهای کوتاه من با حوصله جوابهای طولانی میداد تا من را مجاب کند. یادم هست، هوا خیلی سرد بود، من هم خیلی سردم شده بود. پیش خودم گفتم، میگویم باشه، اما فردا میگویم نه، پشیمان شدم. ما بله را گفتیم و همان شد. جالب است سال ۵۸ پدرشان به رضا برادر بزرگتر حمید (که سال ۵۰ با برادرش به دلیل مبارزات سیاسی دستگیر و به حبس ابد محکوم شده بود و در سال ۵۷ بهوسیله مردم از زندان آزاد شده بود) و مهدی میگوید که الان وقت ازدواج شماست اما به حمید تعارف هم نمیکنند (با خنده). ۳۰ دی ۵۸ عقد کردیم و بعد از یک هفته در یک اتاق کوچک در منزل عمه حمید طبق معمول رسوم آن وقت با سادگی زندگیمان را شروع کردیم.
نقدی بر فیلم "موقعیت مهدی"
فیلم "موقعیت مهدی" به کارگردانی هادی حجازیفر، تلاشی برای بازنمایی زندگی و شخصیت برادران باکری است. این اثر، در کنار روایتی حماسی از زندگی آنها، تلاش میکند تا جنبههای انسانیتر و عاشقانهتری از این فرماندهان را به تصویر بکشد. اما آیا این فیلم توانسته بهطور کامل از عهده این کار برآید؟
حجازیفر در موقعیت مهدی برخلاف دیگر کارگردانان سینمای جنگ رویکرد متفاوتی برای بیان زندگی برادران باکری به زبان تصویر انتخاب کرده است. برخلاف بسیاری از کارگردانان که برای ساخت یک فیلم جنگی روی وجه حماسی شخصیتها و داستان تاکید میکنند. حجازیفر اتفاقاً داستان فیلمش را بسیار مینیمال و خالی از هرگونه حماسهای تعریف میکند. به جای ساختن حماسه تلاش میکند از درون لحظات باکری را بسازد و به نظر تا حد زیادی هم موفق میشود که این کار را انجام دهد. لحظاتی بسیار ساده و معمولی که ممکن است در نگاه اول از چشم تماشاگران عام سینما دور بمانند.
با تمامِ اینها اما موقعیت مهدی همان فیلمی است که باید باشد؟ پاسخ به این سؤال را نمیتوان بهراحتی داد؛ ولی شاید جواب، مثبت نباشد. فیلم، با وجود همهی نکاتِ مثبتش، از چیزهایی رنج میبرد که باعث میشوند نتواند به جایگاه بالایی دست پیدا کند. فیلمنامهی فیلم ــ با وجود همهی پرداختهای دقیقش در جزئیات و دیالوگها ــ داستان مشخصی برای تعریفکردن ندارد. بنا بر آموزهی «پیشفرض» در فیلمنامهنویسی، هر فیلمنامهای نیاز به مسئلهی اصلی و ضربهی نهایی دارد. بهراستی در موقعیت مهدی، مسئلهی اصلی و ضربهی نهایی چیست؟ میتوان گفت فیلم گزارشی تصویری از زندگیِ باکریهاست.
اگرچه "موقعیت مهدی" نتوانست تمامی جنبههای زندگی باکری و همسرش را بازتاب دهد، اما یادآوری کرد که روایتهای عاشقانه آن روزها، گنجینهای ارزشمند و بکر برای سینما و هنر ایران است. آینده میتواند شاهد آثار بیشتری باشد که با الهام از این عشقهای جاودانه، به بازنمایی جنبههای مختلف جنگ بپردازند و پلی میان نسل امروز و گذشته این سرزمین بسازند.
پربیننده ترین
-
عکس مسی درآمد؛ آخرین توپ طلا با آرایشگر ویژه!
-
10 جایزه 5 میلیون تومانی برای کاربران آخرین خبر (مهلت شرکت در مسابقه تا 9 آذر تمدید شد.)
-
10 جایزه 5 میلیون تومانی برای کاربران آخرین خبر (مهلت شرکت در مسابقه تا 9 آذر تمدید شد.)
-
آخرین وضعیت راهها در چهارمین روز از سال جدید؛ محور چالوس از شنبه دوباره بسته میشود
-
زنده؛ بیرانوند در یک قدمی استقلال
-
"دنا پلاس اتومات" بخریم یا "تارا اتومات؟"/ مقایسه اختصاصی "آخرینخودرو" از دو خودروی پرطرفدار
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (16)
-
5 نشانه ضعیف شدن ریه ها و بهترین روش تقویت آن چیست؟
-
لندکروزر یا ۲۰۶؟ / مقایسه جالب "آخرینخودرو" به بهانه سخنان جنجالی میرسلیم
-
سپ، برترین شرکت در خاورمیانه شد
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (28)
-
ویدیو تست و بررسی فیدلیتی پرایم جدید در آخرین خودرو
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (14)
-
لحظه به لحظه با جدال پرسپولیس مقابل النصر
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (22)
-
یحیی مچ ساپینتو را خواباند / برد ارزشمند پرسپولیس در صدمین شهرآورد
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (19)
-
چالش/بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (11)
آخرین اخبار
-
کورتوا: با حسرت زیاد باید از فوتبال خداحافظی کنم
-
سقف پاداش پایان خدمت کارمندان دولت اعلام شد
-
بن سلمان تیم ملی فوتبال عربستان را زمین زد!
-
ماجرا اتوبوس هایی که نرسیده خراب شد
-
دو مدال حاصل کار دوچرخهسواران زنجانی
-
ربیعی: دولت کشور را با ۲۵ درصد کسری برق و بنزین و ۴۰ درصد کسری گاز تحویل گرفت
-
کلکسیون ماشینهای کلاسیک_ از سال ۱۹۵۸ تا ۱۹۹۶
-
گزینه آموریم برای تقویت خط حمله یونایتد
-
توافق اشکرینیار با یوونتوس
-
تبدیل پسماندهای زغالسنگ به گرافن با بازده بالا
-
حمایت برگومی از دلپیرو برای ریاست فدراسیون فوتبال ایتالیا
-
آزادی۸۴ زندانی جرایم مالی از زندان مراغه
-
قالیباف: بیش از ۱۵ هزار مگاوات ناترازی انرژی در تابستان امسال؛ قطعی برق نخواهیم داشت
-
کشف ۳ تن گوشت قرمز منجمد خارجى قاچاق در مراغه
-
پل وحشت معلق!
سایر اخبار مرتبط
نظرات
ثبت نظر
مهمترین اخبار
ربیعی: دولت کشور را با ۲۵ درصد کسری برق و بنزین و ۴۰ درصد کسری گاز تحویل گرفت
سهشنبه 06 آذر 1403 - 10:54:16
قالیباف: بیش از ۱۵ هزار مگاوات ناترازی انرژی در تابستان امسال؛ قطعی برق نخواهیم داشت
سهشنبه 06 آذر 1403 - 10:50:23
قالیباف: وضعیت تحقق برنامۀ هفتم اصلا قابل قبول نیست
سهشنبه 06 آذر 1403 - 10:40:25
دیوان محاسبات: بودجه پیشنهادی سال ۱۴۰۴ شرکتهای دولتی نیازمند اصلاح و بازنگری است
سهشنبه 06 آذر 1403 - 10:38:10
توضیح وزیر نفت در مورد علت کمبود سوخت نیروگاهها
سهشنبه 06 آذر 1403 - 10:31:24