یکشنبه 23 دی 1403 - 11:44
موفقیت متخصصان کشور در تجاری سازی فناوری تولید بذرهای مقاوم
صدا و سیما/متخصصان یک شرکت دانش بنیان برای نخستین بار در کشور توانستند، فناوری تولید بذر هیبریدی را با ویژگیهای یکنواختی محصول، مقاومت زیاد در مقابل آفتها و بیماریها را به مرحله تجاریسازی برسانند.
یک شرکت دانشبنیان با حمایت صندوق نوآوری و شکوفایی و تلاشهای متخصصان و اساتید دانشگاهی توانسته است برای نخستین بار در کشور، فناوری تولید بذر هیبریدی با ویژگیهایی، چون یکنواختی محصول، مقاومت زیاد و مقاومت در مقابل آفتها و بیماریها را به مرحله تجاریسازی برساند.
امروزه کشاورزی صنعتی و پیشرفته در کنار پیشرفتهتر شدن دیگر صنایع، از اهداف مهم و اساسی کشورهای در حال توسعه به شمار میآید که علاوه بر تولید بیشتر و بهینهتر شدن محصولات غذایی، میزان سودهی اقتصادی را هم مورد توجه قرار داده است.
در همین زمینه یک شرکت دانشبنیان با بنیانگذارانی از اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشکدگان ابوریحان و با جذب سرمایه ۲۳ میلیارد ریالی و تولید لاینهای بذرهای نسل ۸ و ۹ طالبی و گوجه فرنگی، موفق به تولید بذر هیبرید طالبی و گوجه فرنگی شده است که برای نخستین بار در کشور آن را به مرحله تجاریسازی هم رساندهاند.
داریوش تفریحی مدیر عامل این شرکت درباره چگونگی تاسیس این شرکت عنوان کرد: این شرکت حاصل فعالیت ۱۵ تا ۲۰ ساله اساتید دانشگاهی است که از سال ۱۳۹۹ این طرحهای پژوهشی با تاسیس شرکت ژینو دانه دانش آریا در زمینه اصلاح و تولید بذرهای هیبریدی سبزی و صیفیجات به کار گرفته شد.
به گفته وی، بنا بر کمبودهایی که در زمینه اصلاح بذرهای کشاورزی وجود داشته یکسری لاینهای خالص گوجه فرنگی و طالبی را تولید کرده که حاصل این لاینها، بذرهای هیبرید تجاری است که برای نخستینبار در کشور تولید شده است. در حال حاضر این ارقام هیبریدی وارد بازار شده و با استقبال خوبی از سمت کشاورزان در نقاط مختلف کشور مواجه شده است.
تفریحی با تشریح روند تولید این بذرها و اهمیت آنها در چرخه تولیدات محصولات کشاورزی خاطر نشان کرد: بذرهای هیبریدی حاصل دو والد با ویژگیهای خیلی خوب است که فرزندشان به عنوان بذر هیبریدی شناخته میشود و دارای قدرت بیشتری از والدینشان هستند که به اصطلاح به آنان بذرهای هیبرید گفته میشود.
وی افزود: بذرهای هیبریدی نسبت به بذرهای معمولی مقاومت بیشتری به آفات و بیماریها دارند که باعث میشود کشاورز، سم، کود و میزان آب کمتری استفاده کند و در نتیجه کارایی بیشتری برای کشاورز به همراه داشته باشد.
مدیرعامل این شرکت دانشبنیان با اعلام اینکه اعمال تحریمها از سمت برخی کشورها باعث شده که همه شرکتها نتوانند این نهاده مهم را به کشور صادر کنند، درباره اهمیت تولید بذرهای هیبریدی در داخل کشور تصریح کرد: ممکن است با تحریم برخی از کشورها در دورههای مختلف، کشاورزان در تولید محصولات استراتژیک، عملکرد و کارایی کافی را نداشته باشند؛ بنابراین اصلیترین نهاده کشاورزی بذرهای درجه یک و هیبریدی است که در صورت عدم بهرهوری از آنها، کشاورز در همان مراحل ابتدایی با مشکل مواجه خواهد شد. به همین دلیل این موضوع باید در اولویتهای اول کشور قرار گیرد.
تفریحی درباره تاثیرات تولید بذرهای هیبریدی در کشور و کاهش هزینههای کشاورزان عنوان کرد: این فرآیند تولید بنا بر شرایط آب و هوایی کشور، علاوه بر همگرایی و عملکرد بهتر با قیمت کمتری به دست کشاورز میرسد.
به عبارت دیگر هزینههای تولید بذرهای هیبریدی در داخل کشور بسیار کمتر از اختصاص ارزهای وارداتی به این محصول است که باعث میشود بذر داخلی با قیمت کمتری به دست کشاورز برسد.
به گفته وی، سالانه نزدیک به ۲۵۰ میلیون دلار ارز تنها از طریق کانالهای رسمی به واردات بذر اختصاص داده میشود که اگر تنها یک دهم از این مبلغ را در اختیار شرکتهای دانشبنیانی که در زمینه کشاورزی فعالیت میکنند قرار دهند و آنها را حمایت کنند، قطعا شاهد بهرهوری بیشتری در تولید محصولات کشاورزی با کیفیتتر و سالمتری برای کشور خواهیم بود.
مدیر عامل این شرکت در خصوص طرحهای مشابه تولید بذرهای اصلاح یافته و جلوگیری از موازی کاری برخی از سازمانها گفت: متاسفانه شبکهای برای همکاریهای بیشتر پژوهشگران در زمینه تولید بذرهای هیبریدی و زمینههای علمی دیگر در کشور شکل نگرفته است. برخی از نهادها و ارگانهای ذیربط کشاورزی علیرغم دریافت بودجههای کلان، در حد همان کارهای پژوهشی پیش رفتهاند و هنوز نتوانستهاند کشاورز را مجاب کنند که از بذرهای هیبریدی استفاده و آن را وارد حیطه تولید و بازار کنند.
تفریحی تصریح کرد: در صورتی یک شرکت یا نهاد میتواند خود را به عنوان تولیدکننده این محصولات معرفی کند که بذرهای هیبریدی را تولید کرده و به دست کشاورز برساند و علاوه بر مواجه شدن با استقبال کشاورزان در بازار، توانایی رقابت با بذرهای وارداتی را هم داشته باشد.
وی درباره انواع بذور هیبریدی تولید شده نیز افزود: برای ارقام بذور گلخانهای و مزرعهای فضای بازِ محصولات وجود دارد. برای مثال در محصول گوجهفرنگی ارقام هیبرید مزرعهای و گلخانهای وجود دارد که در حوزه گلخانهای رشد آن نامحدود است و میتوان ۹ تا ۱۰ ماه از آن نگهداری کرد. ارقام مزرعهای که در فضای باز تولید میشوند، برای ۴ یا ۵ ماه فصل کشت قابل استفادهاند.
مدیرعامل این شرکت دانش بنیان با اشاره به بهرهوری این شرکت از نخبگان و فارغالتحصیلان دانشگاهی عنوان کرد: حدود ۱۵ تا ۲۰ سال است که برای تولید این محصولات با اساتید دانشگاهی که در حاضر در این شرکت با ما همکاری میکنند، تلاشهای بسیاری صورت گرفته است. خوشبختانه نزدیک به یک سال است که توانستیم صفر تا صد فناوری تولید بذرهای هیبریدی را در شرکت ژینو دانه دانش آریا انجام دهیم.
وی در خصوص برنامههای این شرکت دانشبنیان برای توسعه محصولات خود افزود: برنامههای بسیاری برای توسعه این سکو در این شرکت وجود دارد که قادر به ارائه الگو به کل کشور در زمینه تولید محصولات هیبریدی است که البته ملزم به حمایتهای بسیاری در زمینه ایجاد زیر ساختها و دریافت کمکهای مالی از سوی نهادها و ارگانهای ذیربط است.
تفریحی درباره حمایتهای صندوق نوآوری و شکوفایی در توسعه شرکتهای دانشبنیان عنوان کرد: مسلما وجود صندوق نوآوری و شکوفایی به عنوان یک نهاد مالی در توسعه شرکتهای دانشبنیان نقش بسزایی دارد و موجب خودکفایی کشور در بسیاری از زمینهها از جمله پزشکی، مهندسی، صنعتی و همچنین تولید بذرهای اصلاحیافته کشاورزی میشود که با صرفهجویی اقتصادی و توسعه محصولات کشاورزی همراه است.
مدیر عامل این شرکت افزود: شرکت ما هم در مسیر توسعه فعالیتها، تسهیلاتی را از صندوق نوآوری دریافت کرده است، اما در این مسیر با برخی مشکلات روبهرو بودهایم که امیدواریم در این موارد و با همکاری مسئولان، شاهد تسهیل فرآیند و دریافت تسهیلات باشیم.
پربیننده ترین
-
عکس مسی درآمد؛ آخرین توپ طلا با آرایشگر ویژه!
-
10 جایزه 5 میلیون تومانی برای کاربران آخرین خبر (مهلت شرکت در مسابقه تا 9 آذر تمدید شد.)
-
10 جایزه 5 میلیون تومانی برای کاربران آخرین خبر (مهلت شرکت در مسابقه تا 9 آذر تمدید شد.)
-
آخرین وضعیت راهها در چهارمین روز از سال جدید؛ محور چالوس از شنبه دوباره بسته میشود
-
زنده؛ بیرانوند در یک قدمی استقلال
-
"دنا پلاس اتومات" بخریم یا "تارا اتومات؟"/ مقایسه اختصاصی "آخرینخودرو" از دو خودروی پرطرفدار
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (16)
-
5 نشانه ضعیف شدن ریه ها و بهترین روش تقویت آن چیست؟
-
لندکروزر یا ۲۰۶؟ / مقایسه جالب "آخرینخودرو" به بهانه سخنان جنجالی میرسلیم
-
سپ، برترین شرکت در خاورمیانه شد
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (28)
-
ویدیو تست و بررسی فیدلیتی پرایم جدید در آخرین خودرو
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (14)
-
لحظه به لحظه با جدال پرسپولیس مقابل النصر
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (22)
-
یحیی مچ ساپینتو را خواباند / برد ارزشمند پرسپولیس در صدمین شهرآورد
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (19)
-
چالش/بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (11)
آخرین اخبار
-
22 گلادیاتور برای سوپرکلاسیکوی فینال
-
کشف ۵۰۰ کیلو مواد مخدر در درگیری مرزبانان با قاچاقچیان مسلح
-
اخاذی از ۵۰ نفر با ترفند فروش سهام
-
بارش برف در شهر سقز
-
مرموش هفته آینده بازیکن سیتی است
-
هشدار هواشناسی استان کرمان درمورد ناپایداریهای جوی
-
بخار آب سرطان را درمان میکند
-
واکنش رئیس مجلس به انتقاد نمایندگان از روش کار هیات عالی نظارت
-
توافق سومالی و اتیوپی درباره بازگشت روابط دیپلماتیک
-
بزرگداشت جهان پهلوان غلامرضا تختی در زورخانه لاهیجان
-
سرشماری زمستانه پرندگان در ۱۴ زیستگاه آبی کردستان
-
خاندوزی: حذف ارز ۴۲۰۰ تصمیم ستاد اقتصادی دولت بود
-
قمیها امروز منتظر باران باشند
-
لغو دیدارهای اوپن استرالیا در روز نخست
-
پاسخ وزیر ارشاد در مورد مشکلات حوزه موسیقی و تغییر ذائقه موسیقی به سمت کُره
سایر اخبار مرتبط
نظرات
ثبت نظر
مهمترین اخبار
خاندوزی: حذف ارز ۴۲۰۰ تصمیم ستاد اقتصادی دولت بود
یکشنبه 23 دی 1403 - 11:33:48
قیمت هر کیلوگرم قارچ اعلام شد
یکشنبه 23 دی 1403 - 11:23:58
جایگاهداران سوخت: اجازه نصب دستگاه برای سنجش سوخت جایگاهها را نمیدهند
یکشنبه 23 دی 1403 - 11:19:40
ماجرای طولانیترین تونل زیردریایی جهان میان قطر و ایران
یکشنبه 23 دی 1403 - 11:33:00
آخرین وضعیت بازار رمزارزها در جهان؛ تراکنشهای چشمگیر بیتکوین
یکشنبه 23 دی 1403 - 11:17:46