دوشنبه 10 دی 1403 - 21:24

کد خبر 741892

شنبه 01 دی 1403 - 15:49:55


روایت نخست‌وزیر عراق از پشت‌پرده اختلافات ترکیه و سوریه


تسنیم/ نخست‌وزیر عراق در جدیدترین گفتگوی رسانه‌ای خود اعلام کرد عراق سه بار به منظور حل‌و فصل اختلافات میان آنکارا و دمشق تلاش کرد اما هر دو طرف برای قبول پیشنهاد عراق به منظور دیدار وزرای خارجه سوریه و ترکیه شروطی داشتند که این ابتکار را به شکست کشاند.

پس از مدت‌ها غیبت در رسانه‌ها، «محمد شیاع السودانی»، نخست‌وزیر عراق سرانجام مقابل دوربین شبکه «العراقیه» نشست. «کریم حمادی» به عنوان مدیر شبکه «العراقیه» که اجرای این گفتگوی تلویزیونی را برعهده داشت ضمن تقدیر از حضور رسانه‌ای نخست وزیر، سوالاتش را با نقش عراق در تحولات سوریه آغاز کرد.
السودانی، نخست وزیر عراق در ابتدا با اشاره به تلاش‌های بغداد به منظور حل‌وفصل اختلافات میان آنکارا و دمشق اظهار داشت: «سه مرتبه تلاش کردیم تا روابط میان ترکیه و سوریه عادی‌سازی شود که متاسفانه هر سه بار به شکست انجامید. ما به طرف ترکیه‌ای و سوری پیشنهاد دادیم نشستی در سطح وزرای خارجه دو کشور برگزار کنند؛ اما هر دو طرف برای تحقق این دیدار شروطی داشتند.»
نخست وزیر عراق در ادامه افزود: «آنکارا به اسد اعلام کرده بود که دولت سوریه ابتدا باید نسبت به نابودی حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) و بازگشت مهاجران سوری متعهد شود. در مقابل بشار اسد گفته بود که با موضوع بازگشت مهاجران سوری از ترکیه موافقم، اما تنها مقابله با پ.ک.ک به عنوان یک گروه تروریستی مقبول نیست، بلکه لازم است تا سایر گروه‌های مسلح در سوریه خلع سلاح شوند. این عامل باعث شده بود تا میانجیگری ما در خصوص مسئله سوریه و ترکیه به نتیجه مطلوبی نرسد.»
نخست وزیر عراق در پاسخ به شایعات مطرح شده در عراق از سمت برخی رسانه‌ها و فعالان شبکه‌های اجتماعی که مدعی شده بودند عراق از سمت چند کشور برای انحلال حشدالشعبی تحت فشار قرار گرفته است اذعان کرد: «هیچ تهدیدی در این باره از سمت هیچ مقامی مطرح نشد. برخی افراد، خبری را بر اساس منافع خودشان طرح می‌کنند و به آن شاخ و برگ می‌دهند. برای ما قابل پذیرش نیست که شرطی تحت عنوان انحلال حشد الشعبی مطرح شود.»
نخست‌وزیر عراق در ادامه و در واکنش به اظهارات برخی رهبران عراقی به جهت ورود عراق به جنگ، اضافه کرد: «طبق قانون اساسی عراق حق ورود به جنگ یا صلح نزد دولت محفوظ است. هیچ فردی اجازه ندارد عراق را به جنگ و درگیری بکشاند. ما همزمان با اعلان خروج نیروهای ائتلاف بین‌المللی از عراق، برنامه زمانبندی شده‌ای برای انحصار سلاح در دست دولت داشتیم، اما به دلیل ضرورتی که منطقه ایجاب می‌کرد آن را به تعویق انداختیم.
السودانی ادامه داد: «پایان ماموریت ائتلاف بین‌المللی در عراق به این معنی نیست که قرار است ارتباطمان را با جامعه بین‌الملل قطع کنیم، بلکه به سمت روابط دو جانبه براساس مسائل امنیتی پیش خواهیم رفت. ما به سمت روابط امنیتی با آمریکا، انگلیس، فرانسه و سایر کشورها حرکت خواهیم کرد. ما نیازی به حضور 86 کشور (اشاره به ائتلاف بین‌المللی موسوم به ضد داعش) در عراق نداریم. نگرانی گروه‌های مقاومت این بود که حضور تعداد زیادی از نظامیان کشورهای خارجی مساوی با اشغال است و قابل قبول نیست. بنابراین تلاش کردیم روابطمان با این نیروها را تنظیم کنیم، اما این بهانه‌ای برای وجود سلاح خارج از چارچوب دولت نیست. راه صلح آمیز این است که گروه‌های مسلح در دستگاه‌های امنیتی کشور ادغام شوند و یا فعالیت سیاسی‌شان را از سر بگیرند.»
السودانی پس از برشمردن دستاوردهای داخلی دولتش، افتتاح 5 اسکله در بندر فاو را مهم‌ترین پروژه این دولت معرفی کرد و ادامه داد: «برای همه روشن شد که پروژه بندر فاو به یک واقعیت تبدیل شده است.»
نخست وزیر عراق سپس اشاره‌ای نیز به جایگاه دولت خود در بین دیگر احزاب سیاسی کرد و افزود: «به صورت هفتگی با رهبران چارچوب هماهنگی دیدار می‌کنم و هر دو هفته یکبار با سران ائتلاف اداره دولت دیدار دارم. این دولت بیشترین تعامل را با سایر گروه‌های سیاسی دارد.»
السودانی با اشاره به عملکرد دستگاه های اجرایی در برگزاری سرشماری عمومی در این کشور گفت: «در راستای اجرای سرشماری عمومی در عراق، بی‌آنکه نیروی‌های امنیتی را در خیابان‌ها سرازیر کنیم مردم دو روز منع آمد و شد را در طول این عملیات رعایت کردند. این مسئله نشان می‌دهد که دولت چقدر به مردم نزدیک است.»

نخست وزیر عراق در توضیح احتمال تغییر در کابینه دولت گفت: «بر اساس ارزیابی که ما انجام دادیم 4 تا 6 وزیر باید تغییر یابند؛ چون دولت ما کابینه‌ای  ائتلافی است و نیاز داریم برای هر تغییر با چند گروه سیاسی گفتگو کنیم و به نتیجه‌ای برسیم. من این بحث را نزد گروه‌های سیاسی (شریک در دولت) طرح کردم اما به نتیجه‌ای نرسیدیم. برای مثال، وزیری که می‌خواستیم آن را تغییر دهیم به حزبی مرتبط بود و حزب متبوع درخواست داشت تا یک وزیر دیگری از حزبشان را تغییر دهیم یا به اطلاع حزبی که وزارتخانه‌ای را در اختیار داشت رساندم که نیازمند تغییر در این وزارتخانه هستیم. دو گزینه را به ما معرفی کردند که رزومه آن ها به مراتب از وزیر فعلی ضعیف‌تر بود. بنابراین با توجه به مشکلاتی که در این خصوص داریم، این مسئله به موضوع راکدی تبدیل شد؛ در صورتیکه اگر فراکسیون بزرگی در پارلمان داشتم می‌توانستم این کار را انجام دهم.

اظهارات السودانی در مورد تحولات داخلی و خارجی عراق در شرایطی است که سال آینده انتخابات پارلمانی در این کشور برگزار می‌شود و بر اساس اعلام نخست وزیر، دولت عراق آمادگی کامل را برای برگزاری انتخابات پارلمان در ماه‌های پایانی سال 2025 دارد. بنابر ادعای برخی رسانه‌های عراقی، نخست وزیر کنونی عراق در تلاش است تا در انتخابات آتی سهم بیشتری را در پارلمان داشته باشد. به همین دلیل با یک فهرست انتخاباتی فراگیر وارد نبرد انتخاباتی خواهد شد. 


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط