یک‌شنبه 02 دی 1403 - 10:01

کد خبر 742274

شنبه 01 دی 1403 - 22:17:59


منزلت حضرت زهرا(س) در نگاه امام مهربانی‌ها


فارس/ در شب میلاد مادر مهربان همه ما مسلمانان و همسر وفادار بهترین عالم، به بیان مقام و منزلت حضرت زهرا(س) در نگاه امام رضا(ع) می‌پردازیم.

از امام مهربان ما خراسانی‌ها و ایرانی‌ها احادیثی درباره مقام و منزلت رفیع این مادر مهربان همه ما مسلمانان و همسر وفادار امیرالمومنین(ع) نقل شده است. در ادامه به مرور احادیثی در این باره می پردازیم.

بهترین همسر برای اولین امام
حضرت رضا علیه السلام از پدران بزرگوار خود از علی(ع) نقل می کند که پیامبر خدا(ص) فرمود: ای علی! عده ای از بزرگان قریش، مرا درباره ازدواج فاطمه، سرزنش کرده و گفتند: فاطمه را از تو خواستگاری کردیم، او را از ما دریغ داشتی به همسری علی درآوردی.

به آنها گفتم: به خدا سوگند من از پیش خود در این باره مخالفت نکردم و به نظر شخصی او را به ازدواج علی در نیاوردم، بلکه خداوند با ازدواج شما مخالفت و با ازدواج علی موافقت فرمود. جبرئیل بر من نازل شده و گفت: ای محمد! خداوند عزوجل می فرماید: اگر علی(ع) را نمی آفریدم، روی زمین کفو و هم شأنی برای دخترت فاطمه یافت نمی شد. نه فقط امروز، که از زمان آدم تا انقراض عالم، فاطمه کفوی نداشته است و نخواهد داشت. (مسندالرضا، ج 1)
 
برتری فاطمه(س) بر همگان
همسری با فاطمه زهرا(س) آن چنان سبب کمال و برتری و مباهات است، که امام رضا(ع) از پدر و اجداد گرامی شان نقل می کنند که پیامبر به علی (ع) فرمود: سه فضیلت به تو داده شده که به من داده نشده است.

علی (ع) عرض کرد: چه چیزهایی به من داده شده است. پیامبر (ص) فرمود: تو پدرزنی همچون من داری، که من چنین پدرزنی ندارم، همسری چون فاطمه به تو داده شده، که به من داده نشده است، حسن و حسین به تو داده شده، که به من داده نشده است. (عیون اخبار الرضا)
 
نور فاطمه(س)، برتر از نور ماه
این امام بزرگوار در روایتی دیگر نور حضور مادرشان را برتر از نور ماه دانسته‌اند.

در این خصوص از شیخ‌صدوق نقل می‌خوانیم: حضرت رضا (ع) در ضمن حدیثی طولانی فرموده‌اند: «فاطمه همواره چنین بود که، چون هلال ماه رمضان طلوع می‌کرد، نور او بر نور هلال، غالب می‌آمد و در نتیجه هلال ناپدید می‌گشت، اما هنگامی که فاطمه غایب می‌شد، هلال ماه مبارک، ظاهر و آشکار می‌شد» (فضائل شهر رمضان و بحارالانوار)
 
مادری که صالحه بود
عالم آل‌محمد (ع) در حدیثی به نقل از پیامبر (ص) عبارت «افضل نساء اهل الارض» و «سیده نساء‌العالمین» را برای حضرت زهرا (س) به‌کار برده‌اند که نشان از بزرگی ایشان در تمام اهل زمین و برتری ایشان بر همه زنان جهان است.

همچنین ایشان در روایتی دیگر در وصف مادرشان چنین فرموده‌اند: «کانت لنا امّ‌صالحه: برای ما مادری صالحه بود» (الطرائف)
 
محل دفن فاطمه زهرا(س) در روایتی از امام رضا(ع)
مشهور میان علما آن است که محل دفن حضرت فاطمه زهرا (س)براى ائمه اطهار (ع) آشکار است، ولى بنا بر مصلحت آن را بازگو نکرده اند، بویژه که حضرت فاطمه (س ) توصیه و سفارش بر مخفی ماندن محل دفن خود داشته اند .

مطابق گمانه زنی های اهل تحقیق در روایات و قرائن از چهار مکان « روضه پیامبر، خانه حضرت زهرا(س)، قبرستان بقیع و خانه عقیل » به عنوان محل دفن دخت گرامی رسول‌الله(ص) یاد شده است.

در این میان روایتی از امام رضا(ع) وجود دارد که دفن حضرت زهرا (س) را در خانه خودشان محتمل تر نشان می دهد. در بیشتر کتاب‌های معتبر شیعه از جمله «کافی»، «تهذیب» و «من لایحضره الفقیه» -که جزو کتب اربعه شیعه هستند- این قول با طرق روایی مختلف از امیرالمؤمنین، امام باقر، امام صادق و امام رضا علیهم‌السلام نقل شده است.

شیخ صدوق(ره) نقل کرده است که احمد بن محمد بن ابی نصر می‌گوید: از حضرت ابوالحسن، علی بن موسی الرضا علیه السلام درباره‌ قبر حضرت فاطمه علیها السلام پرسش کردم، حضرت فرمود: « دفنت فی بیتها فلما زادت بنو امیه فی المسجد صارت فی المسجد» ؛ آن حضرت در خانه خود به خاک رفت، پس چون بنی امیه مسجد را توسعه دادند، آن خانه هم جزء مسجد شد. (عیون اخبار الرضا)


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط