دوشنبه 03 دی 1403 - 03:52

کد خبر 743266

یک‌شنبه 02 دی 1403 - 19:14:00


تحلیل پالس مذاکراتی وزیر خارجه


دنیای اقتصاد/متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست

وزیر خارجه ایران اخیرا در گفت‌وگویی اعلام کرد ما هرگز میز مذاکره را ترک نکردیم و همیشه آماده‌ایم تا وارد مذاکرات شرافتمندانه‌ای بر اساس احترام متقابل و منافع مشترک شویم. آیا این نوع صحبت‌ها، پالس مذاکراتی به غرب است؟
 
سعیده‌سادات فهری| سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، به تازگی طی سفری که به مصر داشت در گفتگو با شبکه تلویزیونی «الغد» درباره مذاکرات هسته‌ای گفت: «ما هرگز میز مذاکره را ترک نکردیم و همیشه آماده‌ایم تا وارد مذاکرات شرافتمندانه‌ای بر اساس احترام متقابل و منافع مشترک شویم.»

عراقچی تاکید کرد:«ما همچنان منتظر تصمیمات طرف‌هایی هستیم که به طور اولیه وارد مذاکرات با آنها شدیم، این طرف‌ها شامل سه کشور اروپایی، چین، روسیه و همچنین ایالات متحده بودند که در نهایت از این گروه خارج شد.»

وزیر خارجه ایران با تاکید بر مسالمت‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران ادامه داد:« هیچ مانعی برای مشارکت دیگر کشورها در این فرآیند وجود ندارد. حتی پس از عقب‌نشینی ایالات متحده از مذاکرات، ما هیچ‌گاه از میز مذاکرات کنار نکشیدیم و همواره آمادگی داریم تا وارد گفت‌وگوهای مبتنی بر احترام متقابل و منافع مشترک شویم.»

این در حالی است که به تازگی اظهارنظرهایی نیز از سوی طرفین غربی در خصوص مذاکرات مطرح شده است. وندی شرمن، مذاکره‌‌کننده ارشد دولت باراک اوباما چند روز پیش در گفت‌‌وگویی تاکید کرد که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، قصد دارد با ایران مذاکره کند تا توافقی بهتر از توافقی که بین تهران و شش قدرت جهانی در سال ۲۰۱۵ حاصل شد، به دست آورد. شرمن در گفت‌‌وگو با پادکست «onedecision» گفت که چنین توافقاتی بسیار پیچیده و وقت‌‌گیر هستند.

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌‌‌المللی انرژی اتمی نیز سه‌‌‌شنبه هفته گذشته در گفت‌‌‌وگویی مدعی شد که برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) می‌تواند به عنوان اساسی برای توافقی دیگر مورد استفاده قرار بگیرد اما دیگر به خود این توافق نیازی وجود ندارد.

آیا در این شرایط با توجه به اینکه پرونده‌های اختلافی زیادی بین تهران و غرب مطرح است، امکان مذاکره وجود دارد و این سخنان آقای عراقچی را چطور می‌توان تحلیل کرد؟ طهمورث غلامی، کارشناس مسائل آمریکا معتقد است که سخنان آقای عراقچی خیلی نکته جدیدی ندارد و پیش‌تر بارها توسط مقامات دیگر مانند آقای ظریف یا حتی رئیس جمهور این مسئله مطرح شده است.

این کارشناس توضیح داد:« باید توجه داشت که رویکرد آقای عراقچی به مذاکرات همان رویکرد مذاکرات برجام بین ۲۰۱۳ و ۲۰۱۵ است در حالی‌که به نظر نمی‌رسد که این رویکرد توسط کشوری مانند آمریکا دیگر خریدار داشته باشد.»

وی همچنین گفت:« اکنون با توجه به فاصله ایران و غرب برای رسیدن به هر گونه توافقی و وجود پرونده‌های اختلافی بسیار، اعلام آمادگی کافی نیست بلکه کشور باید ابتکار عمل داشته باشد تا بتواند به نتیجه برسد.»


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط