دوشنبه 03 دی 1403 - 05:25

کد خبر 743473

یک‌شنبه 02 دی 1403 - 22:57:00


گروگانگیری به سبک آمریکایی


وطن امروز/متن پیش رو در وطن امروز منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست

26 آذر محمد عابدینی‌نجف‌آبادی، 39  ساله و از فارغ‌التحصیلان مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی شریف، در حالی که قصد سفر به سوییس را داشت، در فرودگاه میلان ایتالیا توسط پلیس این کشور دستگیر شد. هزاران کیلومتر آن طرف‌تر در ماساچوست آمریکا نیز یک نخبه دیگر ایرانی بازداشت شد. در هر دو این حوادث دست آمریکا در کار بود، چرا که پلیس ایتالیا اعلام کرد دستگیری عابدینی را به درخواست ایالات‌متحده و به اتهام همکاری وی با سپاه در ساخت پهپادهای نظامی انجام داده است. عابدینی در سوییس صاحب یک شرکت کاملا قانونی بود و می‌خواست از میلان به سوییس برود که پلیس ایتالیا او را گرفت و از آن زمان ارتباط مستقیم با وی قطع شده است. 
دستگیری این 2 نخبه ایرانی با اتهام‌ واهی دست داشتن در ساخت پهپادهای انتحاری انجام شده است. اما به نظر می‌رسد این شکل دستگیری 2 تبعه ایران در زمان واحد و با اتهام‌های نسبتا مشابه، می‌تواند آدم‌ربایی یا گروگانگیری تلقی شود. گویی قرار است آمریکا خود را وارد بازی جدیدی با ایران کند و این بار سراغ گروگانگیری نخبه‌ها رفته است.
آنطور که یکی از همکلاسی‌های محمد عابدینی در دانشگاه در گفت‌وگو با یکی از خبرگزاری‌ها عنوان کرده است: محمد عابدینی تبعه ایران و مدیرعامل شرکت صنعت دانش رهپویان افلاک (SDRA) در ایران است. این شرکت در حوزه تجهیزات اندازه‌گیری ابزار دقیق فعالیت می‌کند و محصولات آن کاربردهای متنوعی از جمله درمانی و ورزشی دارد. 
عابدینی همچنین مدیر یک شرکت سوییسی با نام Illumove SA است که در زمینه تولید تجهیزات ضبط حرکت (موشن کپچر) فعالیت می‌کرد. تمام فعالیت‌های این شرکت‌ها تحت نظارت حقوقی و مالیاتی دولت سوییس انجام می‌شد. 
محمد عابدینی‌نجف‌آبادی، متولد ۱۳۶۴، یکی از چهره‌های درخشان علمی در حوزه مهندسی مکانیک است. او دوران تحصیل خود را با موفقیت‌های چشمگیری در دانشگاه صنعتی شریف سپری کرد و به عنوان یکی از برجسته‌ترین دانشجویان این دانشگاه شناخته می‌شد. 
عابدینی سال ۱۳۸۲ وارد رشته مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی شریف شد و توانست کارشناسی خود را با معدل ۱۸،۷۳ در سال ۱۳۸۶ به پایان برساند. او در طول این دوره، به دلیل عملکرد برجسته خود در میان دانشجویان، چندین مرتبه مورد تقدیر قرار گرفت.
عابدینی پس از اتمام دوره کارشناسی ارشد، به دوره دکترای مهندسی مکانیک در دانشگاه صنعتی شریف راه یافت و سال ۱۳۹۳ با موفقیت از پایان‌نامه خود با موضوع «کارایی سیستم‌های کنترل بهینه» دفاع کرد.
او در طول دوران تحصیل خود، در آزمایشگاه‌های مختلف دانشگاهی، از جمله آزمایشگاه‌های رباتیک، کنترل و طراحی الکترونیکی، فعالیت‌های ارزشمندی انجام داد. نتایج تحقیقات وی در قالب بیش از ۱۵ مقاله علمی منتشر شده و تاکنون بیش از ۱۴۰ ارجاع هم به مقالات او صورت گرفته است.

 اتهامات واهی
بر اساس اطلاعات منتشر شده از سوی رسانه‌ها، دستگیری این 2 تبعه ایران به حمله پهپادی ۲۸ ژانویه ۲۰۲۴ (۸ بهمن ۱۴۰۲) توسط گروه‌های مسلح عراقی در اردن مرتبط دانسته شده است. در این حمله، 3 نظامی آمریکایی کشته و ۴۷ نفر زخمی شدند. اف‌بی‌آی ادعا کرده است تجهیزاتی که در این پهپاد استفاده شده، توسط این 2 فرد تهیه شده است!
این اتهامات در حالی است که محمد عابدینی، به عنوان یک کارآفرین برجسته ایرانی، سال‌هاست در چارچوب قوانین داخلی و بین‌المللی فعالیت می‌کند. شرکت‌های او در زمینه تولید دستگاه‌های کمک درمانی و ابزار دقیق مرتبط با علوم ورزشی، محصولات متنوعی ارائه می‌دهند که ارتباط مستقیمی با فن‌آوری نظامی ندارد. 

دعوت سفیر سوییس و کاردار ایتالیا
وزارت امور خارجه ایران از زمان دستگیری عابدینی در میلان، از طریق کنسولگری کشورمان در ایتالیا تلاش‌های گسترده‌ای برای آزادی محمد عابدینی یا حداقل اطلاع از وضعیت وی آغاز کرده است. در همین رابطه معاون وزیر امور خارجه با اشاره به بازداشت 2 نخبه ایرانی در ایتالیا و آمریکا گفت: سفیر سوییس و کاردار ایتالیا در تهران در این باره به وزارت امور خارجه دعوت شدند.
وحید جلال‌زاده همچنین جزئیاتی را از پیگیری‌های ایران در قبال این بازداشت‌های ناعادلانه بیان کرد. وی با بیان اینکه ما هم تحریم‌های ظالمانه و یک‌طرفه آمریکا علیه ایران را خلاف تمام قوانین بین‌المللی و این دستگیری‌ها را خلاف موازین حقوق بین‌الملل می‌دانیم، گفت: وزارت امور خارجه پس از اطلاع از دستگیری این افراد ایرانی اقدامات خودش را شروع کرد.
جلال‌زاده اظهار داشت: وزارت امور خارجه از ابتدای اطلاع از دستگیری این 2 ایرانی در میلان ایتالیا و آمریکا اقداماتش را آغاز کرد. اول، دعوت از سفیر سوییس در تهران به عنوان حافظ منافع آمریکا و اعلام اینکه این دستگیری غیرقانونی است و از وی خواستیم مراتب اعتراض ما را منعکس کند.
معاون وزیر امور خارجه در ادامه افزود: دوم، کاردار ایتالیا در تهران را به وزارت خارجه دعوت کردیم و مراتب اعتراض‌مان را نسبت به بازداشت آقای عابدینی به اطلاع طرف ایتالیایی رساندیم.
وی ادامه داد: همچنین دفتر حافظ منافع ما در واشنگتن هم نسبت به دستگیری آقای صادقی اقداماتی را انجام داده است.
جلال‌زاده تصریح کرد: بخش‌های کنسولی و سیاسی وزارت امور خارجه هر دو از نزدیک پرونده این 2 ایرانی را پیگیری می‌کنند و تا حصول نتیجه این پیگیری‌ها ادامه خواهد داشت.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط