شنبه 08 دی 1403 - 21:30

کد خبر 748711

جمعه 07 دی 1403 - 13:59:12


شناسایی سیاه‌چاله‌ای هیولایی در حال چرت زدن پس از «پرخوری» در جهان اولیه


ایسنا/تلسکوپ فضایی جیمز وب یک سیاه‌چاله هیولایی خفته را در جهان اولیه شناسایی کرده است. این غول کیهانی پس از یک وعده غذایی سنگین، به خواب فرو رفته است.

به نقل از لایوساینس، با استفاده از تلسکوپ فضایی جیمز وب (JWST)، اخترشناسان یک سیاه‌چاله‌ فوق‌عظیم خفته را شناسایی کردند که تنها ۸۰۰ میلیون سال پس از بیگ‌بنگ وجود داشته است. این هیولای کیهانی پس از یک وعده بسیار بزرگ از گاز و غبار کهکشانی، به حالت خمودگی درآمده است.

این سیاه‌چاله به دلیل اندازه‌ خارق‌العاده‌اش شگفت‌انگیز است. با جرمی حدود ۴۰۰ میلیون برابر خورشید، بزرگ‌ترین سیاه‌چاله‌ای است که توسط JWST در جهان اولیه دیده شده است. این کشف که در ۱۸ دسامبر در مجله Nature منتشر شد، معمای چگونگی رشد سریع سیاه‌چاله‌های فوق‌عظیم در جهان اولیه را پیچیده‌تر می‌کند.

جرم این سیاه‌چاله فوق‌عظیم نیز به طرز قابل توجهی متمایز است، زیرا در حالی که این غول‌های کیهانی معمولاً در جهان محلی (و اخیر) یافت می‌شوند، جرمی در حدود ۰.۱٪ جرم کهکشان میزبان خود دارند، اما این سیاه‌چاله فوق‌عظیم جرمی معادل حدود ۴۰٪ جرم کهکشان میزبان خود دارد.

دانشمندان انتظار دارند که چنین سیاه‌چاله عظیمی با ولع زیادی مشغول تغذیه و در نتیجه رشد باشد. با این حال، این سیاه‌چاله با سرعت بسیار پایینی حدود یک‌صدم حداکثر حد ممکن جذب برای سیاه‌چاله‌ای با این اندازه، در حال بلعیدن گاز است.

از آنجا که سیاه‌چاله‌ها مرزهای بیرونی به نام افق رویداد دارند که نور (و هر چیز دیگری که از آن عبور کند) را به دام می‌اندازد، اگر به‌طور حریصانه‌ای تغذیه نکنند و مواد اطراف را روشن نکنند، معمولاً نامرئی هستند.

زمانی که سیاه‌چاله‌ها توسط ماده‌ای در ابر تختی به نام دیسک برافزایشی احاطه می‌شوند که به تدریج آن‌ها را تغذیه می‌کند، تأثیر گرانشی سیاه‌چاله‌های فوق‌عظیم باعث ایجاد اصطکاک شدید می‌شود که این منبع کیهانی را به درخشندگی درمی‌آورد. این تابش به ما امکان می‌دهد تا سیاه‌چاله‌های فوق‌عظیم را شناسایی کنیم.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط