یک‌شنبه 09 دی 1403 - 09:09

کد خبر 750179

شنبه 08 دی 1403 - 19:01:14


ناگفته‌هایی که «راهپیمایی موتوری» گفت!


خبرآنلاین/ راهپیمایی موتوری طرفداران فیلترینگ، بعد از نماز جمعه تهران برگزار شد. فیلمی کوتاه که از این راهپیمایی منتشرشده نشان می‌دهد که جمعیتی محدود، کمتر از ۲۰ موتورسوار پشت سر ماشینی حرکت می‌کنند. آن هم در حالی که در فضای مجازی و به ویژه «ایتا» فراخوان گسترده‌ای برای پیوستن به این راهپیمایی داده شده بود. با این همه به نظر می‌رسد که مخالفت با رفع فیلترینگ «واتس‌اپ» و «گوگل پلی» با اقبال چندانی روبه‌رو نشده است.

به گزارش روزنامه اینترنتی فراز، در این فراخوان‌ها از عنوان «راهپیمایی موتوری مطالبه‌گران امت حزب‌الله با موتور سیکلت و خودرو» استفاده شده بود؛ راهپیمایی که نه در خیابان رقمی داشت و نه حتی با استقبال کاربران موسوم به «ارزشی» در فضای مجازی روبه‌رو شد. روزنامه اصولگرای خراسان با اشاره به تعداد تجمع کنندگان نوشت: «استقبال اندکی از این موضوع صورت گرفت.»

فصل عقب‌گرد یک جریان سیاسی
راهپیمایی حامیان فیلترینگ، بیش از هر زمان دیگری وزن آنها را نشان داده است. بسیاری به تعداد قلیل آنها اشاره کردند که البته در دیگر تجمعات ماه‌های اخیر نیز قابل مشاهده بود. در یکی از آخرین این تجمع، فردی که بلندگو در دست داشت خواستار اجرای عملیاتی علیه اسرائیل شده بود و مدعی بود که به دولت برای انجام این عملیات «امر» می‌کند. با این همه تصاویر گویای جمعیت قلیل این تجمع بود. در فیلمی که منتشر شده تجمع‌کنندگان موتوری شعار‌هایی از قبیل «طرح رفع فیلترینگ؛ فتنه مرجفون است» و «رسانه معاند؛ مخل امنیت است» را می‌دهند. مرجف در لغت به کسی گفته می‌شود که اراجیف و سخنان بی‌پایه می‌گوید و شایعه پراکنی می‌کند. به نظر می‌رسد که این جمعیت نه تنها وزن سیاسی خود را از داده، بلکه در شعار‌ها و مطالبات نیز دچار عقب‌گرد شده است. روزنامه اعتماد نیز با اشاره به بعد دیگری از عقب‌گرد این جریان نوشت: «اینکه جوانان نزدیک به جبهه پایداری و جریان‌های حامی دیدگاه‌های فکری این تشکل -فارغ از اینکه عضو رسمی باشند یا خیر- با استفاده از موتور سعی دارند تا تصویری از انقلابی‌گری در دهه ۶۰ و ۷۰ را تداعی کنند هم نشان از رکورد ذهنی این جریان دارد.»

واکنش فعالان سیاسی به تبعیض سیاسی
اما موضوع دیگری که با برگزاری چنین تجمع‌هایی بار دیگر مطرح شد، تبعیض سیاسی در برخورد با جناح‌های مختلف عرصه سیاسی است. جواد امام سخنگوی جبهه اصلاحات در نامه‌ای خطاب به اسکندر مومنی وزیر کشور، اقدامات تندرو‌ها را «ایجاد رعب و وحشت در جامعه و قدرت نمایی برای مردم» دانست و از دستگاه قضایی خواست که به این اقدامات واکنش نشان دهند.
 پیش از این اعضای سه حزب عضو جبهه اصلاحات ایران به فراز گفتند که درخواست‌ها آنان برای تجمع بار‌ها در وزارت کشور بی‌پاسخ مانده است. یکی از آخرین این درخواست‌ها به طور مشخص درباره موضوع فیلترینگ بوده که شبیه بسیاری از دیگر درخواست‌ها بی‌پاسخ مانده است. با وجود آنکه اصل ۲۷ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به صراحت بر آزادی تشکیل اجماعات و راهپیمایی تاکید کرده است. در این اصل آمده: «تشکیل اجتماعات و راه پیمائی‌ها، بدون حمل سلاح‏، به شرط آنکه مخل به مبانی اسلام نباشد آزاد است‏.» با این همه سازوکار مشخصی برای برگزاری تجمع دیده نشده و وزارت کشور برگزاری تجمع را مشروط به اخذ مجوز از این وزارت‌خانه کرده است.

خبر معاون سیاسی وزیر کشور درباره برخورد با تجمع‌کنندگان اخیر
پس از برگزاری راهپیمایی موتوری، سرانجام معاون سیاسی وزیر کشور به رویکرد دوگانه در برگزاری تجمعات پاسخ داد. علی زینی‌وند در این باره به «ایلنا» گفت: «تجمعات حتما نیاز به مجوز دارد. تجمعاتی برگزار می‌کند در وزارت کشور هم این مساله بحث شد و به استانداران هم ابلاغ شد که مخصوصاً در این شرایط با تجمعاتی که باعث چنددستگی در کشور، باعث خدشه‌دار شدن وفاق و همبستگی کشور شوند حتماً با جدیت برخورد کنند.» او درباره تجمعات اخیر نیز گفت: «تا جایی هم که اطلاع دارم در خصوص برخی از این تجمعات که برگزار شده است، افرادی که آنها را ترتیب دادند، خواسته شدند و با آنها صحبت کردند و قاعدتاً اگر این روند تشدید شود و باعث اختلاف‌افکنی در کشور شود از هر گروهی که باشند و از هر جناحی که باشند قاعدتاً حتماً با آنها برخورد می‌شود.»
پس از این راهپیمایی، برخی از فعالان رسانه‌ای نیز واکنش طنزآمیز به راهپیمایی موتور داشتند. رضا رشیدپور مجری معروف با انتشار تصویری از موتورسواری کودکی گریان که هوش مصنوعی ساخته در شبکه ایکس به این ماجرا واکنش نشان داد. حسام‌الدین آشنا، فعال سیاسی و رسانه‌ای نیز در واکنشی مثل همیشه چندپهلو با انتشار پستی در شبکه ایکس نوشت: «موتور اعتراض را جمعه روشن کردند.»

دولت اعلام کرده که رفع فیلتر واتس‌اپ و گوگل گام نخست از رفع فیلترینگ شبکه‌های اجتماعی است. با این همه جناح مخالف دولت تلاش دارد تا با دستاویز قراردادن موضوعاتی چون فیلترینگ یا به‌کارگیری محمدجواد ظریف در دولت یا لایحه عفاف و حجاب رییس جمهور و دولت را تحت فشار قرار دهد. 
 


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط