سه‌شنبه 18 دی 1403 - 22:53

کد خبر 757803

شنبه 15 دی 1403 - 10:06:11


طرح توسعه و احیای گیاه دارویی مورد در سراب گیلانغرب


ایرنا/ مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمانشاه گفت: برنامه توسعه و احیای درختچه و گیاه دارویی - غذایی کمیاب  مورد (مورت) در حاشیه  سد سراب شهرستان گیلانغرب در دستور کار قرار دارد.

پیمان بابا پیری، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمانشاه در حاشیه سفر به گیلانغرب به منظور بررسی مسائل و مشکلات حوزه منابع طبیعی، افزود: گیاه مورد از جمله گیاهان کمیاب دارای ارزش غذایی و دارویی نادر در دنیا به شمار می رود که تنها در چند نقطه جهان از جمله مناطقی از کشورمان رویش دارد.
وی اظهار کرد: اکنون حدود یک هکتار از این درختچه در حاشیه دایک سراب گیلانغرب احیا شده و برنامه توسعه یک هکتار دیگر در دست اقدام است.
او ادامه داد: دراین راستا منابع طبیعی آمادگی اجرای آموزش قلمه گیری برای توزیع وکاشت ۲ هزار و ۵۰۰ اصله نهال مورد را ازطریق دوستداران طبیعت و انجمن ها و ادارات در سطح شهرستان دارد.
وی در ادامه از معادن قیر طبیعی شهرستان سرکشی و در نشستی با مسوولان شهرستان مسائل ومشکلات حوزه منابع طبیعی، از جمله جلوگیری از تخریب عرصه های ملی، آتش سوزی ها و مشکلات دامداران مرزی را مورد بررسی و تصمیم گیری قرار داد.
سراب گیلانغرب یکی از نقاط استثنایی برای رویش گیاه مورد در سطح کشور است که وجود بوته های مورد در پیرامون این سد از دلایل شکل گیری آثار تاریخی شناسایی شده نظیر کاخ اربابی و آتشکده زردشتی در حاشیه آن است.
مورد گیاهی درختچه ای با برگ های معطر همیشه سبز و پایا است که از نظر ظاهر شبیه انار بوده، بومی ناحیه مدیترانه ای است و در سه نقطه اروپای جنوبی، هند و چند نقطه استثنایی ایران از جمله گیلانغرب می روید.
این گیاه با ارزش، اثر درمانی دارد که مربوط به اسانسی است که در اعضای مختلف آن به خصوص در برگ وجود دارد.
عصاره مورد برای درمان غش و صرع و بیماری های کبدی، برگ و میوه آن برای درمان شستشوی دهان از جمله برفک، تبخال، بیماری های تنفسی، مجاری، سوختگی و بریدگی و نیش حشرات کاربرد دارد.
مورد به دلیل ترکیبات شیمیایی ضد سرطان در درمان سرطان نیز موثر است.
واژه مورد از کلمه یونانی آن به معنی رشد و نمو گرفته شده که در طب سنتی کاربرد اساسی داشته و از روزگار قدیم مورد شناسایی ایرانیان بوده است.
گیاه مورد در نزد زردشتیان از تقدسی خاص برخوردار بوده به طوری که این گیاه را نماد اهورا مزدا دانسته و امروزه زردشتیان از ریشه این گیاه در آتشکده ها استفاده می کنند.
گیلانغرب در غرب کرمانشاه افزون بر ۷۲ هزار نفر جمعیت دارد.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط