چهارشنبه 19 دی 1403 - 06:37

کد خبر 761453

سه‌شنبه 18 دی 1403 - 11:20:00


جنگبان!


وطن امروز/متن پیش رو در وطن امروز منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست

ثمانه اکوان| روزهای آخر دولت بایدن، از روزهایی است که باید با دقت زیادی به مصوبات دولت او پرداخت؛ دولتی که از آن با عنوان یکی از ضعیف‌ترین دولت‌های تاریخ آمریکا بعد از دولت کارتر یاد می‌شود و دستاورد چندانی در عرصه اقتصادی برای مردم ایالات متحده نداشت اما در عرصه سیاست خارجی، کارنامه‌ای سراسر خشونت، جنگ‌طلبی و نسل‌کشی و جنایت را از خود به یادگار گذاشت. بایدن که در دوران ریاست جمهوری‌اش یکی از پایه‌های اصلی جنگ‌افروزی در اروپا و غرب آسیا بود، نتوانست به ‌دور دوم برسد اما در همین چند روز باقیمانده از دولتش نیز تلاش دارد سیاست‌های جنگ‌طلبانه خود را به ‌نحوی ادامه دهد که حداقل تا چند ماه بعد از روی کار آمدن ترامپ، ارتش و شرکت‌های تسلیحاتی آمریکا و متحدانش با بودجه‌ای که در اختیارشان قرار گرفته به آسانی بتوانند به کشتار و جنایات در سراسر دنیا بویژه در منطقه غرب آسیا ادامه دهند.

اوکراین؛ جنگ حیثیتی
اوکراین جنگی حیثیتی برای بایدن و دموکرات‌هاست. ترامپ از همان ابتدای جنگ، آن را جنگ آمریکا نمی‌دانست و معتقد بود اگر دولت بایدن با روسیه و پوتین به مذاکره نشسته ‌بود، این جنگ اصلا شکل نمی‌گرفت. رئیس‌جمهور منتخب آمریکا در دوران انتخابات و بعد از آن نیز اعلام کرده است زمانی که سکان هدایت آمریکا را در دست بگیرد، در نخستین اقدام به این جنگ پایان می‌دهد. ترامپ که بارها طرح «زمین در برابر صلح» را برای پایان دادن به جنگ اوکراین پیشنهاد داده‌ بود، هم اینک نیز عقیده دارد بهتر است اوکراین قید سرزمین‌های از دست‌رفته‌اش را بزند و در ازای دادن زمین به روسیه، به ‌سمت صلح و آتش‌بس برود. با این حال دولت جنگ‌طلب بایدن، تا آخرین روزهای کاری همچنان بر طبل جنگ می‌کوبد و اعتقاد دارد کی‌یف باید تا انتهای مسیر و تا آخرین تیری که در ترکش دارد، در مقابل روسیه ایستادگی کند. از همین رو از حدود یک ماه پیش به این کشور اجازه داد از موشک‌های دوربرد علیه روسیه استفاده کند و در روزهای باقیمانده از عمر دولتش نیز اعلام کرده بسته کمک مالی - تسلیحاتی 6 میلیارد دلاری را برای اوکراین در نظر گرفته است. دولت بایدن بیشتر از هر دولت اروپایی به اوکراین در این جنگ کمک نظامی کرده است. از 24 فوریه 2022 که جنگ در اوکراین آغاز شد تا امروز، ایالات متحده مبلغی حدود 61.4 میلیارد دلار به کی‌یف کمک نظامی و تسلیحاتی کرده است. این کمک‌ها شامل انواع سلاح، مهمات و تجهیزات بوده و اخیراً نیز شامل موشک‌های دوربرد ATACMS نیز شده‌ که موشکی با برد 300 کیلومتر است که از ابتدای نوامبر 2024 یعنی بیش از ۲ ماه پیش، اجازه استفاده از آنها به کی‌یف داده شد. در صورتی که 6 میلیارد دلار پیشنهادی جدید بایدن برای کمک به اوکراین در جنگ با روسیه مورد تایید کنگره قرار گرفته و به این کشور ارسال شود، در مجموع می‌توان گفت از ابتدای جنگ، دولت بایدن 67.4 میلیارد دلار به کی‌یف کمک نظامی کرده و هیچ‌کدام از این قراردادها، قرارداد فروش سلاح نبوده و همگی به ‌عنوان «کمک» نظامی به این کشور اهدا شده‌ است. همه این کمک‌ها در حالی انجام شده که اخیرا آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا نیز گفت دولت بایدن ماه‌ها قبل از آغاز جنگ در این کشور، به ارائه کمک‌های نظامی و مالی به ‌صورت مستقیم و البته مخفیانه به اوکراین پرداخته ‌بود. 

اسرائیل؛ دفاع از ایالت پنجاه و یکم آمریکا
با آغاز تنش و جنگ در غزه، دولت بایدن بلافاصله به ارائه کمک‌های نظامی و مالی به رژیم صهیونیستی مشغول شد. دولت بایدن از هفتم اکتبر 2023 تاکنون حدود 17.9 میلیارد دلار به دولت نتانیاهو کمک‌های مالی و نظامی کرده است تا از آن برای کشتار مردم در غزه و لبنان استفاده شود. ایالات متحده همچنین از همان ابتدای بحران، 4.86 میلیارد دلار نیز به هزینه‌های نظامی خود در منطقه اضافه کرده است. در آستانه پایان یافتن دولت دموکرات‌ها در ایالات متحده، بایدن که در طول یک سال گذشته با کمک‌های نظامی و مالی و سیاسی به رژیم صهیونیستی و وتو کردن 4 قطعنامه، جلوی صلح در منطقه را گرفت، در روزهای پایانی فعالیتش نیز برای اینکه اطمینان حاصل کند رژیم صهیونیستی با کمبود سلاح در ماه‌های آینده مواجه نخواهد شد، به کنگره اطلاع داده 8 میلیارد دلار دیگر برای فروش سلاح به سرزمین‌های اشغالی اختصاص داده است. ایالات متحده تاکنون 49 بار از وتو برای مقابله با قطعنامه‌های ضد اسرائیلی در سازمان ملل یا قطعنامه‌های درخواست برقراری صلح و در طول یک سال گذشته نیز 4 بار از این امکان برای ممانعت از پایان جنگ استفاده کرده است. ایالات متحده در شرایطی خود به یک طرف جنگ تبدیل شده که بعد از یک سال نسل‌کشی و جنایت علیه بشریت، برخی نمایندگان کنگره به درخواست دولت بایدن برای فروش سلاح به رژیم صهیونیستی اعتراض کرده و آن را تایید نکرده‌اند اما از سوی دیگر به کمک‌های مالی و نظامی چراغ‌سبز نشان داده‌اند! بایدن با مطرح‌کردن بحث فروش 8 میلیارد دلار دیگر سلاح به رژیم صهیونیستی در روزهای پایانی دولتش، در واقع اصرار کرده کنگره با درخواست یک سال پیش دولت او موافقت کند. در جدول زیر، به انواع کمک‌های نظامی دولت بایدن به رژیم صهیونیستی و میزان آنها اشاره شده ‌است. با این حال این جدول نشان‌دهنده کمک‌های علنی ایالات متحده به جنگ اسرائیل در غزه است و از کمک‌های پنهانی و اطلاعاتی این کشور به رژیم صهیونیستی اطلاعی در دست نیست. رژیم صهیونیستی با بسته فروش تسلیحات جدید قرار است بمب‌هایی را از ایالات متحده خریداری کند با نام بمب‌های 500 پوندی که یکی از خصوصیات اصلی این بمب‌ها بالا بردن میزان تلفات غیر نظامیان در جنگ‌های شهری است. 

 تایوان؛ جنگ آینده
تایوان، دیگر منطقه‌ای است که دولت دموکرات تلاش دارد اطمینان حاصل کند بعد از روی کار آمدن ترامپ، در صورتی که تنش با چین بالا گرفت، می‌تواند آن را به زمین نبرد نیابتی با این کشور تبدیل کند. از زمان روی کار آمدن بایدن، دموکرات‌ها تلاش زیادی کردند با کمک نظامی و سیاسی به تایوان، راه را برای فشار آوردن به چین؛ چه از نظر نظامی، چه سیاسی و دیپلماتیک باز کنند. چین تاکنون سعی کرده اجازه ندهد تایوان به اوکراین دیگری تبدیل شود اما میزان کمک‌های نظامی به تایوان در ماه‌های آخر فعالیت بایدن اوج گرفته است. در بسته بزرگ کمک نظامی آمریکا به تایوان در 29 سپتامبر 2024، دولت بایدن 567 میلیون دلار به دولت تایوان کمک نظامی کرد. یک ماه بعد، 25 اکتبر، این کمک‌ها به 1.988 میلیارد دلار رسید و در روزهای پایانی سال 2024 یعنی ماه دسامبر نیز 571 میلیون دلار دیگر کمک نظامی به تصویب کنگره رسید. این بسته‌های نظامی شامل سلاح، آموزش نیروهای نظامی و حمایت‌های لجستیکی است. در شرایطی که ترامپ ترجیح می‌دهد رویارویی با چین از طریق جنگ تجاری و جنگ تعرفه‌ها باشد، دولت دموکرات تمام تلاش خود را کرد تا اطمینان حاصل کند در فاز نظامی نیز تایوان می‌تواند در مقابل چین از خود دفاع کند. بسته جدید مد نظر دولت آمریکا، شامل سامانه‌های موشکی پیشرفته و تجهیزات دفاعی است و زمینه را برای تحریک دولت چین به فعالیت نظامی نیز فراهم کرد. 
بسته‌های کمک‌های نظامی یا موافقت با فروش سلاح که در ماه‌های پایانی فعالیت بایدن در کاخ سفید به امضا رسیده، تنها شامل این موارد نیست. خبرهای دیگر حکایت از موافقت دولت بایدن با فروش بیش از 75 میلیون دلار سلاح به عربستان سعودی، همچنین کمک نظامی به ارزش 200 میلیون دلار به اردن دارد که می‌تواند ثبات و تعادل نظامی در منطقه را بشدت دستخوش تغییر و تحول کند. 
با وجود اینکه ترامپ بارها دموکرات‌ها را متهم به جنگ‌افروزی در مناطق مختلف دنیا کرده اما او هم هنوز مخالفتی با این کمک‌های نظامی دقیقه نودی نداشته و این کمک‌ها با موافقت نمایندگان جمهوری‌خواه در کنگره به تصویب نهایی رسیده است. به همین دلیل است که به نظر می‌رسد ترامپ نیز مخالفتی با سیاست‌های جنگ‌افروزانه بایدن نداشته‌ باشد. او شاید خواهان پایان دادن به جنگ اوکراین باشد اما هنوز تکلیف خود را با جنگ غزه مشخص نکرده و معلوم نیست چه سیاستی در مقابل غزه دارد. ترامپ درباره چین و تایوان نیز هنوز به نتیجه نرسیده است که آیا باید به جنگ با چین در حمایت از تایوان برود یا اینکه شرایط را به ‌سمت جنگ اقتصادی با چین ببرد. نگاهی به عملکرد دولت‌های جمهوری‌خواه و دموکرات در دوره‌های مختلف ریاست‌جمهوری در آمریکا نشان داده معمولا تفاوتی در میزان جنگ‌افروزی رؤسای‌جمهور ۲ حزب دموکرات و جمهوری‌خواه وجود ندارد و حتی رؤسای جمهوری که دم از حقوق بشر و پایان جنگ می‌زدند نیز خود آغازکننده جنگ‌های جدید در دنیا بوده‌اند.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط