چهارشنبه 19 دی 1403 - 21:12

کد خبر 762789

چهارشنبه 19 دی 1403 - 10:35:00


دولت از حامیان شکست‌خورده شوک‌درمانی تضمین بگیرد


کیهان/متن پیش رو در کیهان منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست

یک کارشناس حامی پزشکیان که منتقد سیاست‌های اقتصادی دولت است، از رئیس‌جمهور خواست از آنها که سیاست شکست خورده شوک نرخ ارز را تکرار می‌کنند، تضمین مکتوب بگیرد.
فرشاد مؤمنی، در نشست حزب جمهوریت گفت: یکی از عارضه‌های بزرگ کوته‌نگری، این است که نظام تصمیم‌گیری‌های اساسی، به رویه‌های مبتنی بر شوک درمانی متمایل می‌شود. می‌خواهند نقایص مزمن و ریشه‌دار را با جراحی و دیگر تعابیری که ما می‌شنویم، حل و فصل کنند و بعد هم خشونت‌آفرینی و بحران‌زایی شوک درمانی را با استعاره‌های بسیار خطرناک، به عمل جراحی که خونریزی دارد تشبیه می‌کنند!
استاد دانشگاه علامه طباطبایی افزود: اگر ما از دریچه تحلیل‌های سطح توسعه به مسائل اقتصادی‌مان نگاه کنیم، چند شاقول وجود دارد و هر جهت‌گیری سیاستی که معرفی می‌شود باید با این متغیرهای کنترلی محک زده شود. متغیر کنترلی شماره یک در تحلیل‌های سطح توسعه، رابطه میان مردم و حکومت است. یک سیاستگذار، وقتی می‌خواهد هر سیاستی را اتخاذ کند، در چارچوب ملاحظات سطح توسعه باید گزارش دهد که اگر این سیاست را اجرا کنیم، در رابطه میان مردم و حکومت چه تغییری ایجاد می‌شود. در اقتصاد سیاسی توسعه، به این وضعیت الگوی ناتوان‌سازی دو سویه مردم و حکومت گفته می‌شود.
وی با تاکید بر اینکه رابطه میان مردم و حکومت، اکسیری است که در دفاع مقدس با همدلی به نمایش درآمد، گفت: یک بار نمی‌بینیم که شوک درمانگرها گزارشی بدهند و بگویند اگر در سال 1398 یک باره نرخ بنزین را بالا آوردند، انتظار داشتند مردم به حکومت خوش‌بین شوند!؟ وقتی در شوک‌های ارزی بی‌سابقه دهه 1390، بی‌سابقه‌ترین فشارها را به مردم آوردند، هیچ‌کس در نهادهای نظارتی از آنها نپرسید که قبل از اینکه متوسل به چنین اقدامی شوید، گزارشی به ما بدهید که انتظار دارید چه تغییری در اثر این اقدام در رابطه میان مردم و حکومت ایجاد شود؟
مؤمنی با بیان اینکه هر کس که دل در گروه اسلام، ایران و جمهوری اسلامی دارد باید بررسی کند که چرا وارد کردن شوک در اندیشه توسعه، این میزان مورد توجه قرار گرفته است، گفت: طی همین 3 ماهه گذشته، یازده بار به دولت محترم و عزیز گفتم شما که می‌گویید باید به بنزین و ارز شوک وارد کنیم و در لایحه بودجه 1404 هم این شوک‌ها را چند لایه پیش‌بینی کردید تا این وضعیت را بدتر کنید، به ما بگویید انتظار دارید با همه این کارهایی که کردید شش ماه دیگر چه دستاوردی حاصل شود؟ یک نفر پیدا شود و شرافتمندانه تعهد دهد، اگر می‌گویید این کار را می‌کنید که مثلا اوضاع مالی دولت بهتر شود این را به ما بگویید. بعد ما به شما می‌گوییم همان گزارش‌هایی که در سازمان برنامه و بانک مرکزی منتشر شده را بخوانید تا متوجه شوید که در اثر شوک درمانی، درماندگی، افلاس و ورشکستگی مالی تشدید می‌شود. این مسئله از 1373 که گزارش اقتصادی آن سال تهیه شده، قابل ردگیری است. در آنجا خود سازمان برنامه می‌گوید که برآیند 5 ساله تجربه شوک درمانی که به نیت رفع کسری مالی دولت صورت گرفته، این است که به ازای هر یک واحد اضافه درآمد از ناحیه گران‌فروشی ارز، هزینه‌های مصرفی دولت 3.5 برابر شده است. این بیانیه حزب معارض نیست و گزارش رسمی است که بنا به تعریف، خوش‌بینانه‌ترین و محافظه‌کارانه‌ترین برآوردها را ارائه می‌دهند و احتمالا واقعیت از این ارقام هم پرماجراتر است.
استاد دانشگاه علامه طباطبایی گفت: چرا دوباره پروژه شوک درمانی در دستور کار قرار می‌گیرد!؟ مگر آقای پزشکیان که ما او را به راستگویی، عدالت‌خواهی و سلامت مالی می‌شناسیم شرافتش را گرو نگذاشت که تحت هیچ شرایطی به شوک‌درمانی متوسل نمی‌شود!؟ چرا هنوز مرکب حکمش خشک نشده، اولین حرفی که به زبان می‌آورد‌، ضرورت شوک وارد کردن به قیمت بنزین می‌شود!؟ اینها از کجا می‌آیند!؟
فرشاد مؤمنی افزود: به آقای پزشکیان به عنوان یک هدیه می‌گویم که از هر کس از این کارهای ناشایست و بارها شکست خورده دفاع می‌کند، یک متن مکتوب بگیرید که بگوید انتظار می‌رود در اثر این کاری که می‌کند چه دستاوردی حاصل شود و خودش بگوید اگر نشد چه!؟ همه اینها از بی‌اعتنایی به نگرش سطح توسعه بیرون می‌آید! در نگرش سطح توسعه، گفته می‌شود اولین شاقول این است که هر سیاستی که اجرا می‌کنید رابطه میان مردم و حکومت را چه می‌کند!؟ اگر تتمه اعتماد موجود را هم از بین می‌برد، نباید این کار را کرد.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط