چهارشنبه 05 دی 1403 - 10:34

کد خبر 76301

چهارشنبه 10 خرداد 1402 - 19:05:00


محاکمه در دویست‌و‌پنجاه‌ویکمین روز


شرق/متن پیش رو در شرق منتشر شده و انتشارش در آخرین خبر به معنای تایید آن نیست

سامان موحدی راد| «شما برای اون خانم روزنامه‌نگار اومدید؟»؛ از حوالی هشت صبح که در کوچه سلیمی و کنار درِ پارکینگ دادگاه انقلاب منتظر رسیدن ون معروف زندان اوین بودیم، چند بار به این پرسش پاسخ دادیم. از رهگذران تا دانشجویان دانشکده نقشه‌برداری و حتی خانواده یک سارق که برای دادگاه فرزندشان آمده بودند، همه این سؤال را جسته‌و‌گریخته از جماعتی که یک جا گوشه خیابان ایستاده بودند، می‌پرسیدند. در پایان روز خانواده آن سارق توانسته بودند دم در پارکینگ دادگاه انقلاب فرزندشان را دقایقی در آغوش بگیرند، ولی سهم ما از یک نیم‌روز ایستادن زیر تیغ آفتاب، تنها دست تکان‌دادن کوتاهی از پشت شیشه دودی سمندی بود که دوست و همکار ما را با خود پشت میله‌های زندان اوین می‌برد.

نیلوفر حامدی، خبرنگار اجتماعی روزنامه شرق، در نهمین ماه بازداشت موقتش به دادگاه فراخوانده شده بود تا از خود دفاع کند. او روز گذشته در شعبه 15 دادگاه انقلاب به ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی محاکمه شد؛ در‌حالی‌که خانواده‌اش و رسانه‌ها در دادگاه حضور نداشتند و جلسه به صورت غیرعلنی برگزار می‌شد. تعداد زیادی از دوستان، همکاران و کنشگران سیاسی و مدنی روز گذشته مقابل دادگاه گرد‌ هم آمده بودند تا همبستگی‌شان را با روزنامه‌نگاری که پرونده‌اش با ابهامات حقوقی همراه است، اعلام کنند. اگرچه همه به رسم همیشگی مقابل دری که خودروها از آن عبور و مرور می‌کنند ایستاده بودند تا یک لحظه کوتاه اعلام همراهی دست بدهد، اما ون سبز اوین هیچ‌گاه از آن در رد نشد و تنها ساعاتی پس از این انتظارها بود که خبر رسید نیلوفر حامدی احتمالا از در دیگری به دادگاه رفته و در جلسه رسیدگی حاضر شده است. احتمالا دادگاه روز قبل «الهه محمدی» و تجمع در مقابل دادگاه موجب شده بود تا برای دادگاه نیلوفر حامدی چنین تصمیمی بگیرند. اما همه آنهایی که نیلوفر حامدی را می‌شناسند، مثل او به‌راحتی از پا نمی‌نشینند. این‌چنین بود که جماعت 50‌نفره مقابل دادگاه انقلاب، همچون کوچ‌روهای ایرانی در طول خیابان سلیمی در رفت‌و‌آمد بود و زیر تذکرهای نگهبان‌ها و درخواست سیگار یا تماس‌های زندانیانی که با مینی‌بوس به دادگاه می‌آمدند، آفتاب داغ تهران را تحمل می‌کرد تا خبری از نیلوفر یا دادگاهش برسد. در نهایت با اذان ظهر بود که خبر دادند مادر نیلوفر حامدی می‌تواند به دیدارش برود. این یعنی دادگاه پایان یافته بود و حالا باید منتظر دیدار وکیل، مادر و احتمالا خود نیلوفر باشیم. در نهایت وکیل و مادر نیلوفر از ساختمان دادگاه بیرون آمدند و دقایقی بعد سایه ای از دختری مصمم در یک سمند با شیشه‌های دودی از مقابل ما گذشت و دستی برایمان تکان داد. ما مثل تماشاگران فوتبالی که تیم محبوب‌شان در دقیقه 90 گل زده باشد، در خیابان معلم به هوا پریدیم و فریاد زدیم: نیلوفر.

جزئیاتی از اولین دادگاه نیلوفر حامدی

ساعاتی بعد از برگزاری جلسه دادگاه، روایت‌هایی از آن در رسانه‌ها منتشر شد. محمدحسین آجورلو، همسر نیلوفر حامدی، در اولین واکنش بعد از برگزاری دادگاه نیلوفر، در حساب‌های شبکه‌های اجتماعی‌اش گزارشی از روند دادگاه ارائه داد و نوشت: نخستین جلسه دادگاه ‎نیلوفر حامدی امروز در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی صلواتی و به صورت غیرعلنی برگزار شد. نیلوفر در این جلسه تمام اتهامات وارده را رد و تأکید کرد به‌عنوان یک خبرنگار به وظایف خود در چارچوب قانون عمل کرده و هیچ اقدامی علیه امنیت ایران انجام نداده است. در این جلسه اعضای خانواده اجازه حضور نداشتند و به وکلای پرونده هم فرصتی برای دفاع نرسید. دادگاه ‎نیلوفر حامدی کمتر از دو ساعت طول کشید و مرکز رسانه‌ای قوه قضائیه از آن تصویربرداری کرد. در نهایت، ادامه رسیدگی به جلسات بعدی موکول شد که هنوز تاریخ آن مشخص نیست.

پرتو برهانپور، یکی از وکلای نیلوفر حامدی، درباره جلسه دیروز دادگاه نیلوفر حامدی به «شرق» گفت: «جلسه امروز دادگاه به قرائت کیفرخواست و پاسخ کتبی و شفاهی موکل به سؤالات رئیس دادگاه گذشت و فرصتی برای دفاع شفاهی وکلا نبود. البته در انتها هم اعلام شد جلسه بعدی متعاقبا اعلام خواهد شد. ما هم لایحه‌ای درباره ایرادات شکلی موجود در پرونده ارائه کردیم».

او با اشاره به جزئیات ایرادهای وکلا به روند رسیدگی اظهار کرد: «این لایحه متضمن ۱۵ ایراد از‌جمله عدم دسترسی خانم حامدی به وکیل در دوران بازداشت و درخواست رسیدگی به پرونده در دادگاه صالح و با حضور هیئت‌ منصفه و به صورت علنی بود. خانم حامدی از اولین روز بازداشت کتبا تقاضای دسترسی به وکیل را کرده بود، ولی تا اواخر فروردین امسال از این حق محروم بود». وکیل نیلوفر حامدی تصریح کرد: «نکته مهم دیگر در‌خصوص قرار بازداشت موقت موکل است که با توجه به شأن و جایگاه موکل (که یک خبرنگار و روزنامه‌نگار شناخته‌شده است) و اتمام مرحله تحقیقات مقدماتی، دلیلی برای ادامه آن وجود ندارد. بنابراین ما اعتراض خودمان به قرار بازداشت موقت را هم کتبا به دادگاه اعلام کردیم».

برهانپور در خاتمه در پاسخ به پرسشی درباره جزئیات جلسه دادگاه نیلوفر حامدی بیان کرد: «متأسفانه با توجه به صدور قرار غیرعلنی‌بودن از سوی دادگاه، از بیان جریان رسیدگی و جزئیات پرونده معذورم».


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط